Tall fra Kreftregisteret viser hvor viktig det er å beskytte seg mot sola.

Norge ligger på verdenstoppen i antall tilfeller av føflekkreft, og 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråling fra sol og solarium.

Men hvordan beskytter du barna best, og hvor mye sol tåler tåler de egentlig?

Ikke spar på solkremen

- Det er viktig å beskytte seg godt mot sola gjennom hele livet, men det er spesielt viktig å sørge for at barna er ekstra beskyttet. Barn under ett år bør ikke oppholde seg i direkte sol i det hele tatt, mens litt eldre barn bør ha mulighet til å ta pauser fra sola ofte, sier Mona Stensrud, spesialrådgiver for sol, solarium og kreft i Kreftforeningen.

De nyeste tallene fra Kreftregisteret viser at det i gjennomsnitt er 1643 nye tilfeller av føflekkreft hvert år, og Stensrud forteller at risikoen for hudkreft øker jo flere ganger vi blir solbrent og jo mer sol vi får over lang tid.

Det er ikke alltid enkelt å finne fram til hvilken solkrem man skal bruke. I en jungel av tester, tilbud og garantier, kan det være forvirrende å finne fram til hvilken krem som passer din, og ikke minst barnas hud, best.

Hudtype, aktivitetsnivå og produktbevissthet er alle viktige faktorer når du skal bestemme deg for hvilken solkremtube du skal plukke med deg i handlekurven.

Solveig Haviken på Boots apotek Kråkerøy i Fredrikstad, avslører likevel hva som er aller viktigst.

- Vi smører oss for lite og for sjelden. Man bør smøre etter aktivitetsnivå og hudtype. Bader man mye, er det viktig å smøre seg ofte, selv om solkremen er vannfast. Svetter man mye, bør man også ta hensyn til dette, forteller Haviken.

Flere ganger daglig

En tommelfingerregel er å smøre seg minst tre-fire ganger om dagen. Kreftforeningen anbefaler at man ikke skal bruke lavere enn faktor 15 i Norge, og helst høyere om man befinner seg i et land hvor sola er sterk.

Et tips kan være å starte med høy faktor, og eventuelt redusere etter hvert.

Det er viktig å smøre hele kroppen, også de krikene og krokene man ikke tenker så mye over, forteller Haviken videre.

- Husk å smøre nesetipp, lepper og ører. På disse stedene kan man godt bruke stift med høy faktor, gjerne 50. I ansiktet er det greit med faktor 30.

Ansiktshuden er ulik huden vi har på resten av kroppen, og mange merker produserer derfor solkremer som er spesielt tilpasset ansiktet.

Bruk aloevera mot solbrenthet

Hvis uhellet først er ute, og man blir solbrent, er aloevera en god redning. Dette virker kjølende og lindrende på huden, og vil bidra til å dempe irritasjonen. Aftersun kan ha den samme effekten.

- Mange tror at aftersun skal påføres etter man har dusjet, men dersom du merker at du har blitt solbrent, skal det smøres på der og da – mens man fortsatt er i solen. Det er også viktig at denne ikke er for fet. Fet lotion på solbrent hud kan nemlig gjøre vondt verre, sier Haviken.

Har man vært ekstra uheldig, og blitt veldig solbrent, skal huden behandles som et brannsår. Dersom en opplever rødme, sviende smerte og at huden blir varm og hoven, kan det tyde på at man har pådratt seg en førstegradsforbrenning. Da er det viktig å unngå sol, dekke til den solbrente huden og smøre på lindrende kremer.

Les testene nøye

Når man skal velge riktig type solkrem, finnes det en rekke tester man kan bruke for å orientere seg. Da må man bestemme seg for hva man skal legge vekt på, og lese testene nøye.

- Noen tester måler hvor godt solkremene faktisk holder den faktoren den lover, mens andre tester hvorvidt de inneholder miljøvennlige stoffer eller ikke. Da kommer det helt an på hva man skal velge ut fra, forteller Haviken.

Ser man bort fra solkrem, finnes det flere andre viktige måter å beskytte seg mot sola på.

- Det vi er flinkest til er å bruke solkrem, men solbeskyttelse handler ikke bare om solkrem  – en pause fra sola midt på dagen er både behagelig og smart for å ikke å bli solbrent, forteller Stensrud.

Hun påpeker at sola er ekstra sterk fra klokka 12 til 15, og at det derfor kan være lurt å holde seg i skyggen på denne tiden av dagen. Klær, solhatt og solbriller beskytter også godt.

- Det handler ikke om å unngå sola helt, men å nyte sola uten å bli solbrent. Sol deg sakte og ta hensyn til hudtypen din, avslutter Stensrud.

SMØR OFTE: Det er viktig å smøre huden med solkrem ofte når det er varmt. Spesielt når barna bader. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!