familieferie og huskeliste

En huskeliste til deg som reiser med barn

Sommerferien nærmer seg, forhåpentligvis med massevis av sol, varme, is og bading. Her er våre tips for en trygg og fin ferie med barna.

BARN OG SOL: Sola er toppen, men pass på barnas hud!
BARN OG SOL: Sola er toppen, men pass på barnas hud! Foto: Pixabay
Sist oppdatert

Hvor mye sol tåler barna?

Hva bør vi ha i reiseapoteket?

Hvordan får vi bil- eller flyturen til å gå som en lek?

Vi har samlet noen lure tips alle familier kan trenge før de reiser på ferie.

Soleklare tips

Den eneste skyggesiden med strålende varme sommerdager er faren for solskader. Solbrenthet kan enkelt forebygges ved å følge disse rådene:

1. Ta pauser fra sola mellom klokken 12 og 15. Kos dere med lunsj og en høneblund i skyggen – like deilig for mamma og pappa som for junior.

2. Bruk klær, solhatt og solbriller. Ta hensyn til hudtype. Barn med rødt hår eller lys hud trenger ekstra beskyttelse.

3. Bruk solkrem med høy faktor, minst solfaktor 30, gjerne solfaktor 50. Dette gjelder dog bare barn over seks måneder. Spedbarn skal uansett ikke eksponeres for direkte sollys.

Tegn på solforbrenning kommer ofte noen timer etter oppholdet i solen, og det er derfor ikke nok å følge med på om barnets hud blir varm og rød.

4. Verken store eller små må glemme å drikke! Ammer du, kan du med fordel amme hyppigere i varmen. Drikker barnet ditt vann, bør du tilby det ofte for å sikre at ikke barnet blir dehydrert.

SOMMERFERIE OG BARN: Lite er bedre enn glade barn i sommervarmen!
SOMMERFERIE OG BARN: Lite er bedre enn glade barn i sommervarmen! Foto: Pixabay

Les også: Så mye sol tåler barna: – Kan få solstikk

Solbeskyttelse for ulike aldre

0–6 måneder: De aller minste barna skal ikke eksponeres for sol i det hele tatt. Plasser alltid vognen i skyggen. Men selv om barnet er i skyggen, er det viktig at det alltid er beskyttet av klær, enten vanlige eller klær med innebygd solbeskyttelse. Cirka 50 prosent av solas stråler når også inn i skyggen.

Pass på at babyen ikke ligger nede i en for varm vogn. Et godt tips kan være å legge barnet under en parasoll, et tak eller innendørs.

Når sola er på sitt sterkeste, altså midt på dagen, bør man være ekstra forsiktig med å utsette babyen for sol. Det lureste er å holde babyen inne.

6–12 måneder: Utsett barnet for så lite direkte sol som mulig. Beskytt den lille kroppen med en langermet T-skjorte, lange bukser, solhatt og evt. solbriller. Det er smart å bruke en solhatt med knyting under haken slik at barnet ikke får den av seg så lett.

Bruk solkrem i tillegg. Husk å smøre et jevnt og tykt lag, særlig på de utsatte stedene.

Når sola er på sitt sterkeste, bør man være ekstra forsiktig med å utsette babyen for sol. Det smarteste er at barnet holdes innendørs.

Barn over 1 år: Barnet må beskyttes med klær og solkrem. Klær med UV-beskyttelse kan være et smart valg.

Barnet bør ha på solbriller. Velg gode solbriller som beskytter mot UV-stråler. UV-stråling i store doser kan forårsake skader på hornhinnen og i øyelinsen. Øynene til barn slipper inn mer stråling enn øynene til voksne.

Bruk solkrem i tillegg til klær. Smør ubeskyttede kroppsdeler ekstra godt en god stund før barnet skal ut. Smør et jevnt og tykt lag, spesielt på utsatte steder. Husk å smøre etter at barnet har badet.

Reiseapotek er viktig å ha med seg på ferie.
Reiseapotek er viktig å ha med seg på ferie. Foto: Pixabay

Dette bør reiseapoteket til familien inneholde

✔ Faste medisiner

✔ Smertestillende og febernedsettende

✔ Nesedråper/-spray

✔ Middel til å rense sår

✔ Branngelé

✔ Mindre bandasjer

✔ Plaster og gnagsårplaster

✔ Kompresser

✔ Antibac

✔ Myggmiddel

✔ Solkrem

Les også: Slik håndterer dere søsken som krangler

… det finnes bade- og leketøy med innebygd solbeskyttelse.

… beskyttelsesgraden i vanlige klær varierer med tykkelse på materiale og fargen på klærne. Fargerike klær beskytter best. Tett vevde klær beskytter mye bedre enn løst vevde. Du kan enkelt sjekke hvor mye sol plagget slipper gjennom ved å holde det opp mot sola.

… på en halv meters dybde i vannet er fortsatt UV-strålingens intensitet på 40 prosent. Og over 90 prosent av UV-strålene kan komme gjennom lette skyer.

… skygge kan redusere UV-strålingen med 50 prosent eller mer.

… det finnes personlig UV-varsling i form av små plastre som festes på kroppen. De forteller deg når du bør smøre deg mer, eller når du bør forlate sola.

Se mer
BILTUR: Bilturen kan føles uendelig lang – eller bli skikkelig hyggelig.
BILTUR: Bilturen kan føles uendelig lang – eller bli skikkelig hyggelig. Foto: Pixabay

Bilferie med mini

Husker du sommerens bilturer i baksetet; småkvalm og varm … Nå er heldigvis bilene og veiene blitt bedre. Blir mini likevel bilsyk, er det noen grep du kan gjøre:

  • Gi barnet et lett måltid før reisen. Unngå søtsaker og fet mat.
  • Unngå at barnet leser mye eller ser på film.
  • Kjør forsiktig. Forsiktig nedbremsing før svinger kan hjelpe.
  • Ha stadig tilgang til frisk luft.
  • Kle barnet i løse og ledige klær som ikke strammer.
  • Unngå sterke lukter i bilen.
  • Det er mindre sannsynlig at barn blir kvalme når de sover. Kjør om natten hvis • det blir for ille.
  • Forklar barnet på forhånd at det er helt lov å si ifra hvis man ikke føler seg bra, og at det er mye bedre å ta en pause for mye enn for lite.
  • Ta mange pauser – la turen være målet.

OBS: Noen barn blir mindre bilsyke når de ser framover i bilen. Det er likevel viktig at man følger myndighetenes råd om å vente med å snu barnesetet til barna er fire år.

Les også (+): Ernæringsfysiolog har testet næringsinnholdet i snacks til barn: Bare tre får terningkast 5

Fly av sted!

En lang flytur kan være slitsom for de fleste av oss. Ikke minst for barna. Her er noen tips som kan gjøre flyturen litt bedre:

Bygg positive forventninger

Jobben med å gjøre flyturen best mulig for alle starter lenge før dere går på flyet. Bygg positive forventninger på forhånd. Ikke snakk om flyturen som det mest slitsomme i verden, men heller om at det er en spennende del av ferien.

FLY MED BARN: Mange av oss har ikke flydd på et par år, og dette blir kanskje den aller første flyturen til barna. Da er det viktig å være godt forberedt.
FLY MED BARN: Mange av oss har ikke flydd på et par år, og dette blir kanskje den aller første flyturen til barna. Da er det viktig å være godt forberedt. Foto: Pixabay

Ikke gå på først

Flyselskapene legger ofte til rette for at familier får gå på først. Hvorfor det?! Dere skal sitte på det flyet lenge nok – ikke kast bort en halvtimes sitting i et trangt fly før dere må.

Ta med nok klær

Frysende barn som går halvforkjølet av flyet etter noen timer i luften er ingen «høydare». En ekstra jakke er derfor lurt.

Egen sekk – med noen overraskelser

Det er merkelig hvor morsomt barn synes det er med sine «egne» ting. En egen ryggsekk, for eksempel, med matpakke og favorittkosedyret. Legg også gjerne oppi en liten overraskelse, som en ny tegneblokk, oppgavehefte eller lignende. Da blir det ekstra stas å åpne sekken.

Ipad

Når de(n) minste begynner å bli litt lei, er det gull å ha en iPad å tilby. Men ikke ta den fram med én gang slik at det faktisk settes pris på når den kan brukes. Og for all del – husk å laste ned filmer eller serier slik at de kan ses uten nett.

Egne høretelefoner

Skal dere bruke skjerm på flyturen, kan det være lurt å ha med egne høretelefoner til barna. De som selges på flyet har ofte i overkant høy lyd for små ører. Ikke minst finnes det mange søte varianter som er ekstra stas å ha på seg!

Legg en plan

Det er ikke nødvendig å legge en kjekspakke, iPad, tegneblokk og bamser på bordet samtidig.

Tenk at godsakene skal porsjoneres ut over hele flyturen.
Og tenk på når det er lurt å sove, og prøv å holde den planen. Med en plan, er det mye enklere å ta smarte valg underveis.

Vær mentalt forberedt

For nei – alt kommer selvsagt ikke til å gå etter planen, uansett hvor god den er. Så vær forberedt på at dette ikke blir de mest avslappende timene av livet.

Kilder: Helsenorge.no, Nhi.no, Apotek1.no

Denne saken ble første gang publisert 21/06 2022, og sist oppdatert 14/06 2023.

Les også