VARMEUTSLETT hos baby og barn

Denne klestabben kan gi barnet ubehagelige plager

Varmeutslett er som oftest helt ufarlig, man kan være plagsomt. Legene svarer på alt du trenger å vite om varmeutslett.

VARMEUTSLETT: Det kjennetegnes ved små nupper eller som små, overflatiske blemmer med blank innhold. Legene kommer med flere råd om hva som kan lindre utslettet.
VARMEUTSLETT: Det kjennetegnes ved små nupper eller som små, overflatiske blemmer med blank innhold. Legene kommer med flere råd om hva som kan lindre utslettet. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

– Varmeutslett kjennetegnes ved røde nupper eller som små, overflatiske blemmer med blank innhold. Ofte ses rødheten i huden bak og rundt utslettet. Typiske steder varmeutslettet oppstår er overkropp, hals og hode, samt hudfolder.

Dette informerer allmennlege Lars Sylta og ambulansearbeider og legestudent Malene Halland om.

Varmeutslett er relativt vanlig hos babyer og små barn. Det er som oftest helt ufarlig, men kan være plagsomt.

– I noen tilfeller gir det ingen plager, men ofte fører det til kløe og prikking i huden til barnet. Små barn kan virke mer utilpass og urolig grunnet dette. Større barn vil typisk klø eller kommunisere at det er plaget med noe, sier legene.

Hvordan oppstår varmeutslett?

Varmeutslett oppstår som følge av at svettekanalene blir blokkert grunnet uttalt svetting.

– Rett under hudoverflaten har vi millioner av svettekjertler. Når kroppstemperaturen stiger vil, nervesystemet stimulere disse kjertlene til å skille ut svette for å kvitte seg med overskuddsvarme, informerer legene.

VARMEUTSLETT: Legene Lars Sylta og Malene Halland informerer at varmeutslett som regel er helt ufarlig, og går over av seg selv.
VARMEUTSLETT: Legene Lars Sylta og Malene Halland informerer at varmeutslett som regel er helt ufarlig, og går over av seg selv. Foto: Privat

- Dette skjer ved at svette går fra kjertelen gjennom en kanal til hudoverflaten. Dersom svettekanalen er blokkert vil det føre til at svetten siver inn i huden, fremfor ut av huden. Dette fører til en betennelsesreaksjon som viser seg som utslett, legger de til.

Det finnes ulike typer varmeutslett, men med de vanligste kommer utslettet nokså raskt.

– Dersom det er varme omgivelser rundt som fører til tette svettekanaler, vil utslettet typisk komme innen et par dager, men i noen tilfeller tar det lengre tid, sier legene.

Les også: Dette er Norges eldste navn

Varmeutslett kan komme av for mye klær

Spedbarn er spesielt utsatt da de har umodne svettekanaler som lettere kan tilstoppes. Også større barn opplever å få varmeutslett.

– Varme omgivelser, tette klær og overopphetning er vanlige årsaker til at varmeutslett oppstår.

Legene påpeker også at utslett som forverres av ulltøy, er typisk eksem eller kontakteksem, og ikke alltid varmeutslett.

– Ved eksem vil huden bli tørr, rød og kan sprekke. Blemmer kan sees, men det vil ikke være like mange små nupper som ved varmeutslett. Eksem ser også mer tørt ut, informerer legene.

Varmeutslett kan komme av tette klær, spesielt syntetiske.

– Ull har bedre pusteegenskaper, og er derfor bedre ved varmeutslett. Barn med atopisk eksem kan imidlertid få forverring av eksemet ved bruk av ull.

Nå mot kjøligere vær, kan det være vanskelig å vite hvor mye man skal kle barnet. For mye klær kan føre til at barnet blir varmt og får varmeutslett.

– Unngå for mye syntetiske klær, ettersom det har en litt dårligere pusteevne. Generelt bør vi kle barn slik vi kler på oss selv for å føle oss komfortabel. Vi må ta hensyn til hvordan vi ville kledd oss ved høyere aktivitetsnivå, som når barnet leker, og ved stillesitting, råder legene og fortsetter:

– Tynn ull som innerste lag er det beste ved kjøligere temperatur dersom barnet tåler det. Ha gjerne et mellomlag og bruk vindtette plagg ytterst. Bruk hals fremfor skjerf, samt votter og vindtett lue som dekker godt.

Legene råder å kjenne etter barnets temperatur i nakken.

– Dersom barnet er verken svett eller kald der, er barnet godt kledd. Er det svett, tyder det på for mye påkledning. Barn kan også bli lei og sutrete dersom det fryser.

Les også (+): Hva er det foreldre gjør som irriterer barnehageansatte mest?

Når bør man oppsøke lege ved utslett?

Varmeutslett er vanligvis helt ufarlig. I noen tilfeller kan det utvikle seg bakteriell infeksjon, men dette er sjelden.

– Dersom huden blir hoven, varm eller uttalt rød, barnet klager på smerte eller får feber, bør lege kontaktes. Samme gjelder hvis utslettet forverres eller vedvarer i mer enn tre dager, sier legene.

– Varmeutslett går vanligvis tilbake av seg selv i løpet av to til tre dager dersom tiltak gjøres, legger de til.

Hva hjelper mot varmeutslett?

– Generelt bør man ikke smøre barnet med kremer eller salver, med mindre det er behov for det, for eksempel ved eksem eller i solen. Enkelte kremer kan øke risikoen for at svettekanalene blokkeres, informerer legene.

Dette kan lindre varmeutslettet:

  • Kle barnet i lettere og pustende klær for å redusere svettingen.
  • Sørg for at soverommet er godt ventilert og kjølig.
  • Det kan være lurt å redusere barnets fysiske utfoldelse det første døgnet. Det betyr ikke at barnet må sitte stille, men gjerne minimer fysisk anstrengelse som å hoppe på trampoline.
  • Dersom det er varmt ute, er det best å holde barnet inne i et svalt bygg, gjerne bruk vifte som skaper bedre luftsirkulering.
  • Hydrokortison kan være lindrende, men vil ikke anbefale å bruke det med mindre barnet er veldig plaget eller har uttalt utslett.
  • Fjerne våte klær raskt og kle barnet i tøy som puster.

Denne saken ble første gang publisert 09/12 2022, og sist oppdatert 20/11 2023.

Les også