Spørsmål og svar

Hva er det foreldre gjør som irriterer barnehageansatte mest?

Foreldrene er helt nye i barnehagen og ønsker å komme overens med alle barnehageansatte. Se den pedagogiske lederens liste med seks punkter.

Pluss ikon
BARNEHAGE: Foreldrene er nye i barnehagen og ønsker å vite hva som irriterer barnehageansatte mest. Ragnhild Finstad Eikås svarer.
BARNEHAGE: Foreldrene er nye i barnehagen og ønsker å vite hva som irriterer barnehageansatte mest. Ragnhild Finstad Eikås svarer. Foto: Getty Images / Privat
Sist oppdatert

Spørsmål:

Jeg er en helt ny forelder i barnehagen til høsten, og jeg ønsker gjerne å komme overens med barnehageansatte.

Alle virker blide og gode, og jeg vet ikke helt hva som er greit og ikke greit å gjøre som forelder. Hva er det barnehageansatte irriterer seg mest over når det kommer til foreldre?

Svar:

Det er ymse irritasjonsmomenter, men de fremste vil jeg si er følgende:

EKSPERT: Ragnhild Finstad Eikås pedagogisk leder i barnehage.
EKSPERT: Ragnhild Finstad Eikås pedagogisk leder i barnehage. Foto: Privat

1. Foreldre som drøyer tiden i det uendelige ved levering og ikke tar avskjed med barnet sitt.

Dette resulterer ofte i både triste og gråtende barn som det kan være utfordrende å roe ned og å trygge.

Det enkelte barn skal ses og få omsorg, men husk at ditt barn er ett av (sannsynligvis) et tosifret antall individer på avdelingen som gjør at personal ikke alltid har mulighet til å følge opp en- til- en over lenger tid. Dette gjør seg særlig gjeldende når personal er alene på yttervakter på avdelingen.

2. Det neste er halvsyke barn som sendes i barnehagen med beskjeden «det er bare å ringe hvis barnet mitt blir dårligere».

Er barnet i dårlig form skal hun/ han holdes hjemme. Både av hensyn til barnet selv, de andre barna og personalet.

3. Videre er det en irritasjon når foreldre ikke sørger for nok av riktige klær og utstyr til barna (Og for all del husk merking…). Skiftetøykasser er ikke uuttømmelige.

4. Når beskjeder og informasjon fra personalet ikke følges opp. Personalet gir ikke beskjeder for moroas skyld, det gjøres for barnets skyld.

5. Det er viktig at foreldrene gir personalet beskjed om saker og ting som kan ha innvirkning på dagen til barnet.

Det være seg eksempelvis lite søvn, om hun/ han har spist lite eller om det skulle være andre forhold. Gi heller en beskjed for mye enn ikke i det hele tatt.

Om beskjeden ikke kan eller skal formidles i garderoben, kan den gis per telefon, så fremt ikke barnehagen har andre systemer for slikt.

6. Det siste jeg vil nevne er foreldrene som ofte kommer og henter så sent at personalet sjelden får gitt informasjon om dagen til barnet.

Informasjonen gis for barnets skyld, og det er grunnleggende for barnet å oppleve at hun/ han har en stor betydning og er en viktig del av tilværelsen til foreldrene sine.

Hilsen barnehagepedagog Ragnhild Finstad Eikås

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 15/09 2023, og sist oppdatert 15/09 2023.

Les også