Påskeegg med E-stoffer

Godteri med skadelige fargestoffer

Myndighetene sier det er ok, men barnet ditt kan likevel reagere negativt.

STYR UNNA STERKE FARGER: Dess mer fargesterkt godteriet er, dess mer kunstige fargestoffer er det i det.

STYR UNNA STERKE FARGER: Dess mer fargesterkt godteriet er, dess mer kunstige fargestoffer er det i det. Foto: FOTO: Sara Palicio/sxc.hu

Publisert Oppdatert
Tron Soot-Ryen

Tron Soot-Ryen Foto: Foto: Gorm Kallestad/Scanpix

- Min anbefaling er å unngå alt godteri med fargestoffer, sier Jesper Toft, mannen bak den danske E-guiden. Han forstår i det hele tatt ikke hvorfor det tilsettes kunstig farge i godteri.

- For barna vil det jo være likegyldig hva slags farge godteriet har.

En engelsk studie har vist at flere farvestoffer som tilsettes i godteri kan gi hyperaktive barn. Videre fremkommer det i e-guiden til Toft at noen av disse stoffene også kan være allergifremkallende.

- Det er fargestoffene som er utfordringen, og en hovedregel er at desto mer fargesterkt godteriet er, jo mer tilsetningsstoffer er det i det, sier forfatteren av boken E-nummer i maten, NRK-journalisten Tron Soot-Ryen.

Desto mer fargesterkt godteriet er, jo mer tilsetningsstoffer er det i det

- Og helt sikker kan man være når det gjelder blått godteri, for blåfarven er alltid kunstig.

Les også: Det beste godteriet lager du selv

Finnes i butikken

En kort titt i godtehyllene i den lokale matvareforretningen avdekket blant følgende fargestoffer: E-100, E-120, E-141 og E-153. Av disse er det bare E-141 som anses som harmløst i den danske E-guiden. Ett av dem, E-120, anses for å være allergifremkallende. De to andre er merket med «Vær på vakt».

Les også: Slik lager du et sunt påskeegg

EU-regler bestemmer

I Norge er det Mattilsynet som godkjenner E-stoffer, men vi er bundet til EUs regler og følger dem slavisk, og slikt sett vil alle fargestoffer som finnes i godteri være godkjent av myndighetene.

- Men for noen få av stoffene som er lovlige, er det usikkerhet om de kan være helseskadelige for enkelte. Det gjelder for eksempel de kunstige fargestoffene.

- Problemet er at verdiene er satt i forhold til voksne, utdyper Toft. - Barn på sin side vokser fortsatt og vil derfor være mer utsatt for slike stoffer, og nettopp derfor skal man også være ekstra på vakt.

Les også: Slik lager du marsipan- og nougatruller

Vær på vakt i Sverige

Ifølge Soot-Ryen vil nordmenn på handletur i Sverige støte på enda mer fargestofftilsatt godteri.

- Der er mengden av importert godteri fra syd-Europa større. Grunnen er at det er billig som følge av mer bruk av rimelige tilsetningsstoffer.

Dette bekreftes av en undersøkelse det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön har gjennomført. Der avdekket man at det fantes flere kunstige fargestoffer en noensinne.

Generalsekretæren i det svenske forbrukerorganet Sveriges Konsumenter, Jan Bertoft, sier til Råd & Rön at han opplever dette som et løftebrudd i forhold til hva bransjen tidligere har lovet.

- Det er et svik mot konsumentene at det fortsatt finnes så mye unødige stoffer som mistenkes å være skadelige for barn.

Les også:

Propan til halv pris

Kan du avsløre en løgner?

Michelle Obama dyrker egne grønnsaker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning