DELTE MAGEMUSKLER

Da smertene ikke ga seg, valgte Stine (38) etter to fødsler å legge seg under kniven

Det har tatt tid å bygge opp kroppen, men føles i dag helt fantastisk, i følge tobarnsmammaen.

DELTE MAGEMUSKLER: Stine ønsker å bidra med kunnskap når det kommer til trening under graviditet og etter fødsel. Her er bilde av henne med delte magemuskler.
DELTE MAGEMUSKLER: Stine ønsker å bidra med kunnskap når det kommer til trening under graviditet og etter fødsel. Her er bilde av henne med delte magemuskler. Foto: Privat
Sist oppdatert

– Etter den første graviditeten min, tenkte jeg ikke noe over magen. Jeg la merke til en liten boble på navlen, men har alltid hatt litt utovernavle, og ingen plager.

– Da jeg etterhvert ble gravid med nummer to, oppdaget jeg raskt at navlen endret seg: Den ble veldig strukket, og jeg slet med endel ryggplager som jeg gikk til fysioterapeut for, forteller Stine Stabel Freng (38).

Sammen med ektemannen og to barn på 7 og 5 år bor hun i Bærum.

Hos fastlegen nevnte Stine etter fødselen at hun mistenkte navlebrokk, og fikk støtte for det.

Da hun omkring seks måneder senere dro til Mammaklinikken på grunn av ryggplager, ble det sjekket for delte magemuskler.

Til tross for øvelser Stine ble gitt for å få kontakt med de dype magemusklene, samt tilpasning på trening og behandling, forsvant ikke plagene.

– Navlen var som et krater med en øy midt på, som jeg mislikte sterkt, men ut over det tenkte jeg ikke noe over magen.

– Jeg var bevisst på at magen trengte tid, og jeg trente så normalt jeg kunne, med ekstra fokus på øvelser for kjernen, sier Stine.

DELTE MAGEMUSKLER: Bildet viser en utbuling på Stines mage.
DELTE MAGEMUSKLER: Bildet viser en utbuling på Stines mage. Foto: Privat

Store ryggplager

Det var likevel ryggplagene som plaget henne mer enn det visuelle.

– På et tidspunkt hadde jeg nesten ingen bevegelighet i korsryggen. Fra fastlegen ble jeg henvist til røntgen og MR av ryggen for å utelukke bechterev, som ligger i familien, men de fant ingenting, sier hun.

Hun beskriver at det på det verste var vondt å sitte, og Stine slet med å kjøre bil over lengre strekninger.

Hos osteopat fikk tobarnsmammaen god oppfølging og hjelp. Og noe av bevegeligheten kom tilbake, men problemene ble likevel ikke borte.

– Fastlegen henviste meg til utredning for navlebrokk og delte magemuskler på sykehuset. Jeg fikk time da minstemann var rundt ett år gammel.

– Det ble tatt både ultralyd og CT, og der målte de en diastase (delte magemuskler) til 5 centimeter. Det ble ikke funnet noen navlebrokk. De mente jeg bare hadde en svakhet grunnet delte magemuskler.

Hun fikk beskjed om at det ikke var noe de ville operere, siden det anses som et kosmetisk problem.

– Det var heller ikke noe farlig og ikke årsaken til ryggplagene mine. De mente at det måtte være en nerve eller noe som var i klem. Jeg kunne bare fortsette med treningen som før, sier Stine.

Les også: Dette skjer med kroppen etter fødsel

Behandling i to år

38-åringen beskriver hvordan hun brukte veldig mye tid på å tenke på utfordringene, og at det endte opp med at hun analyserte nærmest alt hun gjorde.

– Jeg tenkte på om jeg gjorde noe feil, om jeg trente for lite eller for mye, om jeg trente feil og hva jeg kunne gjøre og ikke gjøre. Jeg hadde så mye vondt, og det gikk knapt en dag uten at jeg tenkte på smertene.

I tillegg var hun nå misfornøyd med navlen, og syntes tidvis at hun så gravid ut, selv om hun var slank.

FØR: Stines mage før operasjonen.
FØR: Stines mage før operasjonen. Foto: Privat

Delte magemuskler etter fødsel kan hos noen føre til smerter og ubehag i rygg, mage og bekken. Typiske tegn er at magen buler merkbart i et avgrenset område over, under og til sidene for navlen, og at denne "posen" ikke forsvinner verken etter slanking eller trening.

Hos de fleste kommer magemusklene sammen igjen i løpet av noen uker etter fødselen, men hos enkelte vedvarer spriket mellom magemusklene.

Delte magemuskler ses som en forhøyning som buler ut nedover langs midten av magen - altså mellom de rette magemusklene på hver side av midtlinjen. Dette mellomrommet strekker seg fra nederst på brystbenet til nedenfor navlen, og det blir lett synlig når du strammer magemusklene.

Med tiden kan fett hope seg opp i dette slakke området foran på magen, selv hos ellers slanke kvinner, og gjøre det enda vanskeligere å bli kvitt denne "posen".

Det er ikke alle som får plager utover at magen ser annerledes ut, men plagene som kan tilkomme på grunn av dette inkluderer smerte og ubehag i mage, ustabilitet i bekkenet, smerter i korsryggen, forstoppelse, og urinlekkasje. Det kan også føre til lavere selvfølelse og nedsatt livskvalitet.

En av "risikogruppene" for å oppleve en slik muskeldeling er slanke, veltrente kvinner som har båret et stort barn eller tvillinger til termin. I svangerskapet strekkes magemusklene for å sørge for mer plass til det voksende fosteret.

Kilde: nhi.no

Se mer

I to år gikk hun til osteopat for behandling av rygg- og bekkenplager.

– Det hjalp på mange av plagene, men i korsryggen ga det seg aldri, selv om det gikk litt opp og ned. Vi pratet mye om dette, uten at hun ville anbefale meg hverken det ene eller det andre vedrørende operasjon. Når alt kom til alt, måtte det bli min egen avgjørelse, forteller Stine.

Operasjonen

Sommeren 2021 oppsøkte hun Aleris for en vurdering, siden det ved sykehuset ville være ett års ventetid på ny konsultasjon.

Ved avdeling for Plastisk kirurgi mente de at Stine kunne være egnet for kikhullsoperasjon, siden hun ikke hadde noe nevneverdig fett å fjerne.

Dette er en operasjon som er mindre risikofylt, og som i etterkant skal være mindre smertefull.

– Jeg pratet med kirurgen som gikk gjennom operasjon og mulige risikoer. Vi ble enige om at jeg skulle tenke over det og komme tilbake i august. Da hadde jeg bestemt meg for å gjøre det, og fikk operasjon i starten av desember.

– Det var ikke billig å gjøre dette, men det året hadde jeg heldigvis den nødvendige kapitalen å bruke, og jeg så på det som en god investering i min egen helse, sier tobarnsmammaen.

Les også (+): Jeg har alltid ønsket meg tre barn, men mannen synes to holder. Kan jeg presse på for å få ett til?

Vellykket inngrep

Hun legger ikke skjul på at hun gruet seg til operasjonen, selv om den var ønsket.

Da Stine våknet fra narkosen 2-3 timer senere, var beskjeden at inngrepet hadde vært vellykket.

Smertene etterpå var vondere enn hun hadde sett for seg, og første natten ble tilbragt på sykehuset.

– Jeg fikk mye smertestillende. Den første dagen var det vondt bare å skulle prate, så jeg sov mye, eller så film på Ipaden. Neste dag reiste jeg hjem til mammaen min.

MAGEBELTE: I noen uker etter operasjonen måtte Stine bruke et magebelte.
MAGEBELTE: I noen uker etter operasjonen måtte Stine bruke et magebelte. Foto: Privat

– Jeg var svimmel, og det var vondt både å reise og bevege seg. Der ble jeg i åtte netter for å komme meg, mens mannen og barna var hjemme.

– Smertestillende fra sykehuset ble brukt i en uke, og Paracet enda lenger. Jeg var sykmeldt fra jobb i 14 dager, men gikk rett ut i juleferie etter det. Så jeg hadde heldigvis nesten fire uker å komme meg på.

Bygge opp muskulaturen

Beskjeden var at Stine ikke skulle bære noe tungt de fire første ukene, og ikke trene på åtte uker.

I to uker måtte hun gå med magebelte og sove med det, og bruke det videre i seks uker på dagen.

Hun trente seg opp som etter en fødsel, og kjente at det til og med måtte jobbes inn kontakt med bekkenbunn etter operasjonen.

– Jeg jobbet med pusten min så godt jeg kunne, med indre kjerne og begynte med lettere bevegelser. En tid var jeg nok i overkant forsiktig, men kjente hele tiden etter hva som føltes bra og riktig.

Ti uker etter operasjonen var hun på kontroll, og fikk beskjed om å ta en sit-up for at legen skulle kjenne etter i magen.

– Det måtte jeg bare si at jeg ikke klarte. Beskjeden var at jeg bare skulle bruke magen som normalt, men jeg kviet meg nok likevel litt. Gradvis klarte jeg å bygge opp både i øvelser og i belastning, forteller Stine åpenhjertig.

BRA RESULTAT: Her har Stine akkurat fått fjernet bandasjene etter operasjonen. Under inngrepet ble det ikke gjort noe med navlen.
BRA RESULTAT: Her har Stine akkurat fått fjernet bandasjene etter operasjonen. Under inngrepet ble det ikke gjort noe med navlen. Foto: Privat

Kunnskap om delte magemuskler

I dag, halvannet år etter operasjonen, er ryggplagene Stine gikk med i tre år helt borte.

Det har tatt tid og trening å bygge opp kroppen, og tobarnsmammaen forteller at det nå kjennes helt fantastisk.

– Jeg bærer kroppen på en helt annen måte, håndterer buktrykk på trening på en helt annen måte, og føler meg mer funksjonell i hverdagen. Jeg har fått en helt ny forståelse av kjernen, og hvor viktig den er.

– Jeg trener ikke noe annerledes enn før, men det føles annerledes, og jeg stoler på kroppen min igjen. Før følte jeg meg åpen, men nå føler jeg meg mer hel.

– Fortsatt kan jeg likevel få tanker som: «Tenk om det går opp», og har vært litt redd for å kjenne på magen, forklarer Stine.

Mens hun før kunne stikke hånden langt ned mellom magemusklene, møter hun nå mer motstand, og får ingen utbuling lenger.

Stine har riktignok fått et såkalt arrbrokk, som kan skje, i arrvev. Det er ikke så synlig, og hun så det først som en skygge for et par måneder siden.

– Det kan sees som en liten kul når jeg strekker meg, men jeg klarer å kontrollere det. Det er ikke vondt, og plager meg ikke. Jeg angrer overhodet ikke på operasjonen, og jeg sitter på masse erfaring og en helt ny forståelse av kjernen, og hvor viktig den er.

ETTER: Stines mage etter operasjonen.
ETTER: Stines mage etter operasjonen. Foto: Privat

I dag brenner tobarnsmammaen for å spre økt kunnskap blant gravide og nybakte mødre. Hun har tatt kurs og sertifisering i Trening under og etter graviditet, og har barseltreninger og bootcamps.

@tren_med_stine deler hun tips og råd for å styrke kroppen under graviditet og etter fødsel.

– Dessverre føler jeg at mange er redde for å trene magen, både gjennom graviditet og etter, i frykt for å fremprovosere det eller gjøre noe feil.

– Men, delte magemuskler er noe som er helt normalt, og som vil skje de fleste i en graviditet etterhvert som magen vokser, og bindevevet mellom de rette magemusklene strekker seg for å gjøre plass til babyen.

Det hun ønsker, er at gravide og nybakte mødre skal vite at det ikke er noe farlig.

– Det er ikke noe du skal bekymre deg for. Det du kan gjøre er å trene, jobbe med kontakten med magen og styrke den, både gjennom graviditeten og etter.

Les også: Marcus (46) ble bestefar og tvillingpappa – samtidig

Klar oppfordring

Stine har en klar oppfordring: Er du usikker, så oppsøk heller profesjonell hjelp enn å la være og trene.

Få gjerne kontroll av magemusklene hos en fagkyndig etter fødsel, og også en sjekk av bekkenbunn. Men, om du skulle ha en deling, så vit at prosessen kan ta ett år, og vær tålmodig.

– Skulle du riktignok ha en stor deling som går utover funksjon og plager deg, så gå til en som har den rette kunnskapen. Der vil du kunne få hjelp til øvelser, og måter å få kontroll på og kontakt med magemusklene så godt du kan.

Tenk også nøye over om du føler operasjon er det rette for deg.

– Det jeg vil si er det viktigste å begynne med når man skal trene gjennom graviditet og etter fødsel, er bekkenbunn, pust og aktivering av de dype magemusklene - og også samarbeidet mellom disse. Bruk magen, råder tobarnsmammaen.

Denne saken ble første gang publisert 06/07 2023, og sist oppdatert 06/07 2023.

Les også