Spørsmål og svar

Når bryter tennene fram?

Den første tannen, som oftest en fortann i underkjeven, bryter fram ved 7-8 mnd, men det er store forskjeller. Etter de to første nede kommer vanligvis overkjevens fire fortenner, deretter sidefortennene i underkjeven. Rundt 1-årsalder vil mange ha fått de åtte fortennene. Dernest kommer de fremste jekslene, ettårsjekselen, hjørnetenner og de bakerste jekslene, toårsjekslene, i tur og orden fra 1 til 2½ års alder. Barn får normalt 20 melketenner, ti nede og ti oppe.

Er det vondt å få tenner?

Tannfrembruddet skjer uten sår, men det kan gi trykk og kløe. Dette kan gjøre barn irritable og urolige. Noen kan ha nytte av en bitering.

Får barnet feber eller diaré?

Lett feber i forbindelse med tannfrembrudd er ikke uvanlig, men høy feber skyldes nok andre forhold. Diaré skyldes ikke tannfrembrudd, men kan ha sammenheng med nye matvarer eller være en reaksjon på alt småbarn vanligvis putter i munnen.

Er smokk skadelig?

Barn som bruker smokk eller suger på fingrene, kan få tannstillingsfeil. Dette retter seg som regel hvis barnet avvennes i god tid før frambrudd av blivende tenner.

Kan små barn bruke elektrisk tannbørste?

Elektrisk tannbørste er like effektiv som vanlig tannbørste, men kan ikke anbefales som bedre.

Hvordan la fluortannkrem virke best mulig?

Fluortannkrem virker best uten skylling. Bruk lite vann ved behov for skylling. Ikke spis eller drikk på to timer.

Hvilken tannkremtype skal vi velge?

Det viktigste er at den inneholder fluor, og at fluormengden er tilpasset barnets alder. Noen tannkremer er tilsatt bakteriehemmende stoffer, uten at de har effekt mot hull og tannkjøttbetennelse. Tilsetningsstoffet triklosan har bakteriehemmende effekt og anbefales ikke til barn. Nesten alle tannkremer inneholder såpestoff som kan irritere munnslimhinnen. Spør tannlege eller apotek om alternativer dersom barnet er plaget med munnskåld.

Skal barnet få ekstra fluor?

Fluor i tillegg til fluortannkrem anbefales ved høy risiko for hull. Ekstra fluor finnes i form av tabletter og skyllevann. Spør tannlegen om det er behov for ekstra fluor.

Kilde: Helsedirektoratet

De fleste småbarnsforeldre vet hvordan det føles å krangle hver gang det er tid for tannpuss. Den eneste fordelen med at barnet brøler av raseri, er at det blir lettere å komme til med tannbørsten. Tannpleier Ildri Sande på Sunndalsøra mener nøkkelen til suksess er å begynne med pussingen så tidlig som mulig.

- Begynn å arbeide med å få til gode vaner med én gang den første tannen dukker opp. Da viser du barnet at tannpuss morgen og kveld hører dagliglivet til, sier hun.

Det er likevel ingen krise om du ikke får pusset like grundig hver dag i starten. Tyggeflaten på jekslene er mest utsatt, og de kommer ikke før senere. Selve rutinen er det viktigste den første tida, i tillegg til et fornuftig kosthold.

Amme etter tannpuss

- Unngå søte mellommåltider, og ikke gi saft på flaske. Det er en vanlig felle, sier Sande.

- Bør vi også unngå å amme barnet etter tannpuss?

- Nei, morsmelk lager ikke så fort hull i tennene. Blir de pusset en til to ganger i døgnet, er det heller ikke noe belegg på dem som kan lage hull. Problemer kan oppstå hvis man ammer til barnet er 2 år og eldre, og hvis man ammer mange ganger om natten, i tillegg til dårlig tannpuss.

Når 6-årsjekslene kommer i 5-årsalderen, blir det trangere i munnen. Da kan det vært en fordel å begynne med tanntråd, slik at barnet blir vant til det med en gang. Seksårsjekslene er de første permanente tennene. I den alderen er det derfor avgjørende at du allerede har innarbeidet gode rutiner.

Omsorgssvikt

I fjor gikk barneombud Reidar Hjermann ut og ba tannleger om å melde fra til barnevernet dersom småbarn har svært dårlig tannhelse. Det høres skremmende ut, men de fleste foreldre kan ta det helt med ro, mener tannlege Johan L. Øiestad, spesialist i tannkjøttsykdommer.

- Reidar Hjermann er selvfølgelig ute etter å avdekke omsorgssvikt, i noen tilfeller overgrep. Jeg tror tannhelsepersonellet bør kurses ekstra i dette, både når det gjelder diagnostikk og ikke minst hvordan det skal legges fram for foreldrene, sier Øiestad.

- Det betyr at barnevernet ikke dukker opp på døra om et par år som et resultat av at 1-åringen min nekter å samarbeide om tannpussen?

- Nei, barna vil ikke få masse hull selv om man ikke får pusset så godt de første årene. Det skal mye til før tennene ødelegges. De tåler mer enn man tror.

TAR TID: Barna vil ikke få masse hull selv om man ikke får pusset så godt de første årene © Illustrasjonsfoto: Colourbox

Pusseråd

Puss tennene med fluortannkrem to ganger daglig. Her ser du en video av hvordan det kan gjøres.

0-2 år

 • Start når første tann bryter fram.
 • La tannpussen være lekbetont.
 • Bruk en liten og myk tannbørste.
 • La barnet ligge i begynnelsen. Etter hvert kan barnet sitte på fanget med hodet i armkroken.
 • Bruk knapt synlig mengde fluortannkrem. Husk at småbarn ikke kan spytte.

3-5 år

 • Jekslene skal pusses både på innside, tyggeflate og utside.
 • La barnet stå på en skammel, og ha barnets hode i armkroken. Leppe og kinn holdes til side med én hånd. Puss med den andre hånden.
 • Bruk tannkrem som tilsvarer barnets lillefingernegl.
 • Voksne må ta ansvaret for tannpussen.

6-12 år

 • Den første jekselen bryter fram lengst bak i munnen ved 6 års alder. Dette betyr at tannbørsten må godt inn i munnen.
 • Barnet kan gradvis ta over tannpussingen selv, men voksne må kontrollere at tennene er rene.
 • Spør tannklinikken om bruk av tanntråd.

Kilde: Helsedirektoratet

Usunn bakterieflora

Ekstremt dårlig tannhelse skyldes en kombinasjon av slett tannpuss over tid og et dårlig kosthold, påpeker tannlegen. Han fraråder både melk, saft og annen sukkerholdig drikke om natten.

- Det samme gjelder «søtt støtt», som det heter. Hyppig sukkerinntak over tid gir mye tannråte. Om natten er spyttets reparasjonsevne nedsatt. Dette øker risikoen for tannråte, sier Øiestad.

Ved dårlig tannpuss over tid får du det som på tannlegespråket kalles en kariogen flora. I dagligtale betyr det en bakterieflora som er tilpasset et stort søtinntak, og som lettere lager hull enn en sunn bakterieflora.

Lek med tannbørsten

Dessverre bryr 2-åringer seg veldig lite om hva slags bakterieflora de har i munnen.

- Har du noen triks eller råd til foreldre til småbarn som ikke vil pusse tennene?

- Lek med børsten. Vær tålmodig. Ikke bruk tvang, men forsøk å la barnet bli vant til at noe, eller noen, trenger forbi den intimsfæren vi alle har, sier tannlegen.

Han får støtte fra Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk:

- Gjør tannpussen til en lek. La barnet først pusse selv eller leke med tannbørsten, så kan foreldrene overta og pusse over til slutt.

Også han er motstander av å bruke tvang.

- Da utvikler det seg til en maktkamp som det går prestisje i å vinne.

Fluor som belønning

Tannpleier Sande anbefaler bruk av fluortabletter som belønning.

- Det finnes mange nye, gode smaker. Sørg bare for at barnet har sugd opp tabletten før det legger seg for å sove. Gi selvsagt bare tabletter til barn som er store nok til å forstå at de skal suge på dem. De offentlige anbefalingene er nå at fluortabletter bare skal gis ved behov, men jeg mener det bør være greit å bruke dem som belønning, sier hun.

Velg den teknikken du selv føler fungerer best når du skal pusse de små melketennene. Du kan for eksempel stå ved siden av barnet og holde hodet godt i armkroken.

- Det viktigste er å få bort belegget nederst ved tannkjøttet. Dersom tannkjøttet blør, kan det hende det allerede har oppstått en liten infeksjon. Da er det enda viktigere å pusse godt, så vil tannkjøttet slutte å blø etter 2-3 uker, sier Sande.

- Hvor lenge skal vi pusse?

- Et par minutter kan være passe når alle tennene er på plass, men kortere tid om barnet bare har et par tenner.

- Hvor ofte bør tannbørsten byttes ut?

- En tommelfingerregel er å bytte den hver tredje måned, eller når den er slitt.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!