En undersøkelse av 2000 skolebarn i Oslo viser at det er en liten sammenheng mellom luftforurensning og lungefunksjon. Men det er ingen sammenheng mellom forurensning og astma og allergi.

Les også: Usikkerhet hvorfor astma øker

Liten effekt

- Effekten av luftforurensning er ganske liten i denne undersøkelsen, men den er tilstede. Men jeg tror ikke at den vil påvirke omfanget av luftveisplager i denne aldersgruppen, sier Bente Oftedal i Folkehelseinstituttet til Klikk. no. Undersøkelsen er hennes doktoravhandling.

I undersøkelsen ble lungefunksjon og reaksjon på hudtest for anlegg for allergi, ble målt hos vel 2000 9-11 år gamle skolebarn i Oslo, samtidig som barnas foreldre besvarte et spørreskjema om astma- og allergiproblemer.

Ikke mer astma og allergi

- Det er umulig å si om disse resultatene er overraskende eller ikke. For å helt utelukke at forurensning påvirker risikoen for astma og allergi hos barn, trengs det flere og større studier, sier hun.

Les også: Paracetamol kan gi barn astma

Resultatene i andre undersøkelser som har sett på sammenhengen mellom luftforurensning og astma og allergi, har variert mye. Noe av årsaken kan være at luftforurensning ofte har vært grovt beregnet, og mer individuell luftforurensningseksponering har vært nødvendig, skriver Folkehelseinstituttets hjemmesider.

- Vi har brukt svært presise målinger av luftforurensning på hver av barns bosted, sier Bente Oftedal.

barn og luftforurensning

SKOLEBARN: En undersøkelse av 2000 skolebarn i Oslo viser at det er en liten sammenheng mellom luftforurensning og lungefunksjon © FOTO: Istockphoto

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!