Eksem hos barn

Slik lindrer du barnets eksem

Hvis barnet ditt har fått atopisk eksem er det viktig å holde huden godt fuktet. Dette er rådene du bør følge hvis barnet ditt sliter med eksem.

EKSEM HOS BARN: Atopisk eksem, såkalt barneeksem, er et rødt og kløende utslett som rammer tre prosent av alle spedbarn.
EKSEM HOS BARN: Atopisk eksem, såkalt barneeksem, er et rødt og kløende utslett som rammer tre prosent av alle spedbarn. Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert

– Eksem kan hos noen barn vise seg som små tørre flekker på huden, som ikke er plagsomt, mens den hos andre kan dekke større deler av kroppen og klør så voldsomt at barnet klorer seg til blods, forteller overlege Camilla Moger ved barneavdelingen på Sykehuset Innlandet på Lillehammer.

Tre prosent av alle spedbarn rammes, og de har gjerne eksemet både i ansiktet og på kroppen. I skolealder plages så mange som ti til tjue prosent av barna.

Å gi huden nok fuktighet er viktig.

– Hjørnesteinen i behandlingen av barn med eksem er å smøre barnet med fuktighetskrem. Atopisk hud er tørr.

LEGE: Camilla Moger ved barneavdelingen på Sykehuset Innlandet.
LEGE: Camilla Moger ved barneavdelingen på Sykehuset Innlandet. Foto: Sykehuset Innlandet

Av erfaring vet hun at det kan være litt av en jobb å holde huden godt fuktet hvis barnet er plaget av eksem, og full innsmurning av hele kroppen både morgen og kveld er en rutine mange foreldre må venne seg til.

Barnelegen anbefaler uparfymerte kremer du får kjøpt på apoteket.

– Det kan være slitsomt i en travel hverdag å smøre et barn fra topp til tå morgen og kveld. Men smøring med fuktighetskrem er kjempeviktig, sier hun.

Les også: Dette er riktig sovetemperatur for babyen din

Atopisk eksem hos barn

Reza Sohrabi er spesialist i hudsykdommer med erfaring fra Rikshospitalet samt Haukeland universitetssykehus. Nå jobber han som hudlege og medisinsk ansvarlig hudlege for Dr Dropin.

– Barneeksem er det samme som atopisk eksem. Atopisk eksem hos barn karakteriseres ved røde, tørre lett skjellende, veldig kløende lesjoner spredt på kroppen. De typiske steder er bøyesider albuer, knehaser samt ansiktet, forteller Sohrabi.

Reza Sohrabi er spesialist i hudsykdommer, og medisinsk ansvarlig hudlege for Dr Dropin.
Reza Sohrabi er spesialist i hudsykdommer, og medisinsk ansvarlig hudlege for Dr Dropin. Foto: Dr. Dropin

Ca 10 prosent av hele Norges befolkning er rammet av atopisk sykdom, som også innebærer pollenallergi og barneastma, ifølge spesialisten.

Han understreker at alle med atopisk dermatitt bør snakke med legen for riktig diagnostisering, samt råd om behandling.

– Dessverre er det mange som feilbehandler eksem litt på egenhånd før de oppsøker hjelp hos hudlege. De som er plaget med mye eksem og kløe får ofte dårligere nattesøvn, og får nedsatt konsentrasjonsevne på dagtid som kan gå utover nødvendig læring. Derfor er riktig behandling veldig viktig, sier han.

Han understreker Mogens poeng om at fuktighet er nøkkelordet når det kommer til eksem.

– De med atopisk dermatitt har en manglende evne til å ta vare på fukten i huden og derfor må dette tilføres i store mengder, gjerne flere ganger daglig. Men det er ofte ikke nok med fuktighetskrem alene når eksemen er aktiv. Da bruker man antiinflammatoriske kremer, det vanligste er kortisonkrem, sier han.

Ikke slutt raskt på kortisonkrem

En vanlig fallgruve ved behandling med kortisonkrem er at man kun bruker det i en kort periode til eksemet er borte og bråslutter.

– Gjør man det så kommer eksemet veldig fort tilbake og man sitter igjen med en følelse av håpløshet. Det er viktig å trappe kortisonbehandling ned veldig gradvis, oftest 6-8 uker for å unngå kjapt tilbakefall. Følg legens oppskrift her, sier Sohrabi.

Han understreker at det er viktig at barn ikke blir forhindret til å gjøre det de er glade i selv om de har eksem.

– De kan for eksempel bade, selv om dette uttørker huden ekstra, man må da bare smøre på ekstra mye fuktighetskrem etterpå.

Tradisjonelt pleier man å si at man blir kvitt barneeksem når man blir eldre, men hudeksperten forteller at dette er en sannhet med modifikasjoner.

– De fleste blir kvitt eksemet når de blir eldre, men de med moderat til alvorlig atopisk dermatitt har ofte besvær livet ut. De gode nyhetene er at det nå finnes veldig mange medikamenter, og enda flere kommer, for de som sliter mest med atopisk dermatitt og ingen av de vanlige behandlinger som fuktighetskrem, kortisonkrem eller lysbehandling fungerer optimalt, sier han.

Les også (+): De ansatte i barnehagen kaller den lille gutten «Slemme-Erik»

Sjelden allergi som årsak

– Et annet viktig aspekt ved atopisk eksem er at det veldig sjeldent er snakk om allergi. Her er det viktig at man som foreldre ikke unødvendig gjør restriksjoner i kosten til barnet før man har snakket med barnelege eller hudlege, sier Sohrabi.

Heldigvis blir mange kvitt det med årene, og bare to til tre prosent har atopisk eksem når de er blitt voksne.

Selv om atopisk eksem ikke har årsak i allergi, er det i slekt med atopiske sykdommer som astma og allergi. Barn med atopisk eksem er dermed mer utsatt for allergi.

- Stump røyken!

- Smør barnets hud med fuktighetskrem morgen og kveld og etter hvert bad/dusj.

- Bruk parfymefrie og kraftige kremer. Lotions og melk holder ikke, siden de har for høyt vanninnhold.

- Pass på at vannet i bad/dusj ikke er for varmt

- Bruk ikke såpe med pH over 5,5.

- Hvis fuktighetskremer ikke hjelper og barnet er plaget, bør du ta barnet med til fastlegen og teste for allergi.

- Kortisonkremer og kremer med antibiotika kan være nødvendig hvis utslettet er kraftig eller betent.

- Hold barnet unna ting det er allergisk mot.

Kilde: Barnelege Camilla Moger, Norsk Helseinformatikk og Hudlegekontoret.no

Se mer

– Felles for disse sykdommene er at man har forhøyde IgE-antistoffer i kroppen. Det finnes mange teorier om hvorfor dette skjer, men man kjenner ikke helt detaljene i mekanismene og hvorfor noen faktisk får disse sykdommene, forklarer barnelege Moger.

Forskere og leger har heller ikke kommet til bunns i årsaken til at disse tre sykdommene er blitt stadig mer utbredt blant barn. Trolig spiller flere faktorer sammen.

Eksem kan være arvelig, og hvor lenge barnet ammes, hva det spiser av mat med farge- og tilsetningsstoffer, om det utsettes for av husstøvmidd, pollen, dyrehår, og luftforurensning spiller også inn.

Og en ting er klart: Barn har ikke godt av å bli utsatt for sigarettrøyk, verken før eller etter at det er født.

– Hvis mor røyket i svangerskapet, gir det en større risiko for at barnet utvikler astma, allergi og eksem. Det er en sikker sammenheng, sier barnelegen.

Røyken må stumpes

Å stumpe røyken er derfor første bud hvis barnet ditt har fått eksem. Det kan også være at barnet reagerer allergisk på matvarer som egg og melk.

Hvis barnet er sterkt plaget, er barnelegens råd at det bør testes for allergi. Ofte er det allergi som fremkaller de verste utslettene, ifølge Moger.

– Da gjelder det å holde barnet unna det de er allergisk mot. Noen ganger må dessverre katten flytte ut. Har barnet imidlertid en lett eksem som bedres av å bli smurt med fuktighetskrem og kremer som ikke er reseptbelagte, trenger man ikke å allergiteste barn med eksem, sier Moger.

Fordi det ikke er vanlig at eksem skyldes allergi alene er det ikke sikkert at barnet blir helt bra selv om det unngår ting det er allergisk mot.

Les også: Eksperten svarer: Den nye kjæresten min hater hunder. Hvordan skal vi få dette til å fungere?

Råd til barn med eksem

Hvite bomullsklær: Noen barn med eksem reagerer på ull og fargestoffer i klær. Bruk i så fall hvite, ublekede bomullsklær nærmest huden, særlig på overkroppen. Unngå klær som gnisser.

Kjølig soverom: Barn med atopisk hud er ofte varme. Blir de for varme om natta, vil det forverre kløen. Bruk heldekkende pysj, slik at det blir vanskeligere å klore opp huden.

Rent soverom: Bruk soverommet primært som soverom. Unngå for mange lodne leker og tepper. Oppbevar lekene i skap om mulig.

Sommer og saltvann: Er du i varmere strøk, eller opplever en god sommer i Norge, utnytt muligheten til å bade i saltvann. Mange blir bedre om sommeren.

Forverrende faktorer: Finn ut om barnet er allergisk for noe, eller om det er noe som forverrer eksemen (matvarer, husdyr, sigarettrøyk, stresssituasjoner, kjemikalier, klorvann, såpe). Hold neglene korte for å unngå kloring. Husk fuktighetskrem etter all kontakt med vann.

Profesjonell hjelp: Få et skreddersydd opplegg og smøreskjema som passer akkurat ditt barn.

Oljebad: I tillegg til daglig smøring med fuktighetskrem, eventuelt kortison og rengjøring av huden, kan oljebad være til god hjelp. Tilsett 10-20 ml badeolje (stort badekar) i kroppstemperert vann. La barnet sitte i badet i 10-20 minutter.

Kilde: Rikshospitalet

Denne saken ble første gang publisert 05/02 2013, og sist oppdatert 24/11 2022.

Les også