Antihistaminet alimemazin brukes ofte som sovemiddel for små barn. Det er bekymringsfullt, mener professor i farmakologi, Lars Slørdal ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Død og søvnvansker

- Det som finnes av dokumentasjon for alimemazin som sovemiddel for barn viser at virkningen ikke er god. I tillegg har det lang halveringstid, det kan gi søvnvansker når det seponeres, og medikamentet kan i verste fall gi alvorlige bivirkninger. Det er rapportert om barn som har dødd av bivirkninger etter å ha fått alimemazin i høye doser, sier professor i farmakologi, Lars Slørdal til Tidsskriftet for den norske lægeforening.

Sammen med psykiater ved Folkehelseinstituttet, Jørgen Bramness, har han skrevet artikkelen Er alimemazin et egnet søvnmiddel for barn?

Mye brukt

Alimemazin er det mest solgte sovemiddelet til i Norge, og også det som brukes mest av barn. Studier viser nå at effekten som sovemiddel for barn i beste fall er liten og forbigående.

LES OGSÅ: Gir mer sovemedisin til barna.

Ett- og toåringer

I 2006 ble det skrevet ut 552.000 definerte døgndoser alimemazin til 52.000 personer i Norge. Sovemiddelet brukes mest av ett- og toåringer, og en del av voksne mellom 50 og 69 år.

- Studiene som er gjort med barn viser altså at alimemazin ikke er et godt sovemiddel. Konsekvensen av det bør være at middelet heller ikke skal brukes, sier Slørdal.

LES OGSÅ: Trøtte barn blir tjukke.

Prøv alt annet først

Han mener småbarnsforeldre som har barn med søvnproblemer i de fleste tilfeller bør søke andre løsninger. Blant annet er det vist at adferdsmessige tiltak har god effekt.

- Jeg er ingen ekspert på søvnproblemer, men jeg har diskutert spørsmålet med kompetente søvnforskere. Den gjengse oppfatningen er at kombinasjonen sovemedisin og barn bør unngås, sier Slørdal. Han sier det finnes andre måter å hjelpe barn ut av søvnproblemer på, enn medisin, men han vil ikke uttale seg om det selv, siden han ikke er noen søvnekspert.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!