Mens biologien vår taler for at vi mennesker skal være unge når vi får vårt første barn, taler psyken vår for at det kan være lurt å vente til man blir noe eldre.

Hva som passer best, er forskjellig fra kvinne til kvinne.

- 25-27 år er ideelt

- Kroppen er lagd for å få barn fra vi er fruktbare, i alle fall fra vi er 17-18 år. Men bare et fåtall av kvinner er mentalt modne til å få barn da. Det finnes umodne 38-åringer og modne 21-åringer, så hvilken alder som passer best er individuelt, understreker jordmor Tove Nordahl, eier av privatklinikken Meg og Magen i Tønsberg.

- Men skal jeg trekke frem en bestemt alder som er ideell for kvinner å få barn, vil jeg si mellom 25 og 27 år.

Da er man gjerne ferdig med utdanningen og har begynt å jobbe. Man er ung og sterk med masse overskudd, sier Nordahl til klikk.no.

Flere unge mødre?

Mens det for noen år siden var en sterk overvekt av førstegangsmødre på rundt 30, har hun nå en opplevelse av at stadig flere kvinner velger å få barn i ung alder.

- Mitt inntrykk er at dette nå er mer jevnet ut. Her hos oss har vi i dag en mer jevn fordeling mellom unge og eldre førstegangsfødende, forteller hun.

Forskjellige typer mødre

Ved Nordahls klinikk har de for tiden flere eldre mødre som går til kontroll.

I fjor hadde de en dame på 47 år som fikk tvillinger, og nå har de en kvinne på 46 og en på 43 år, som begge er gravide for første gang.

Jordmorens erfaring er at en kvinne som blir mor for første gang som 40-åring, blir en helt annerledes mor enn en 20-åring.

- Eldre mødre vektlegger kanskje det intellektuelle hos barnet mer enn yngre, og yngre er kanskje mer aktive med barna, mer lekne?

Les også:

Den perfekte alder for barn

Sjekk vår eggløsningskalkulator

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!