Urtemedisin og fertilitet

Tilskuddene som skal gjøre deg fruktbar

Homeopater sier de kan hjelpe deg. Men legene er skeptiske.

FERTILITET: Urtemedisin kan få kroppen din i balanse og øke sjansen for graviditet, mener homøpat.

FERTILITET: Urtemedisin kan få kroppen din i balanse og øke sjansen for graviditet, mener homøpat. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Publisert Oppdatert

Sliter du med å bli gravid, har du uregelmessig menstruasjon eller manglende eggløsning?

Mange velger å prøve ut alternative metoder, i stedet for eller som et supplement til IVF-behandling eller kunstig befruktning.

Anette Heggemsnes, homeopat og akupunktør ved Frøyaklinikken i Oslo, har spesialisert seg på alternative behandlinger ved infertilitet, svangerskap og barseltid.

Hun sier at de alternativmedisinske metodene hjelper flere med å bli gravid.

Urter med østrogen

- Vi som jobber med disse urtene, vitaminene og mineralene, forsøker å balansere kvinnens hormoner i ønskelig retning, sier hun til BarniMagen.com.

- Når vi gir urter, benytter vi oss av plantens farmakologiske virkning. Det vil si, inneholder planten mye phytoøstrogen, benytter vi den for å støtte opp hos en pasient som ligger lavt på østrogen, forklarer homeopaten.

Homeopati og akupunktur

De fleste av produktene er tilgjengelige i norske helsekostbutikker, men Heggemsnes mener at det er viktig å ta kontakt med en terapeut som kan veilede i bruken av naturmidlene.

- Vår erfaring er at vi oppnår lettere graviditet ved å kombinere disse produktene med homeopati og akupunktur, sier hun.

Se på kostholdet først?

Det er unødvendig gå på hormonkur for å øke fertiliteten, mener gynekolog Bjarne Stigsby.

- Men er du ufrivillig barnløs, kan det skyldes kostholdet, sier han.

Lege skeptisk

- Det er ikke skadelig å prøve, men dokumentasjonen på at dette virker er sparsom, sier lege Steinar Madsen.

Steinar Madsen, avdelingsoverlege i Statens legemiddelverk, har liten tro på at det finnes naturmidler som kan forbedre fruktbarheten.

ØNSKEBARN: Det er mange som sliter med å bli gravide. Det meste løser seg ved å ta tiden til hjelp, mener lege Steinar Madsen.

ØNSKEBARN: Det er mange som sliter med å bli gravide. Det meste løser seg ved å ta tiden til hjelp, mener lege Steinar Madsen. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

- En rekke naturmidler hevder å ha en fertilitetsfremmende virkning. Noen av disse inneholder stoffer som ligner naturlige kjønnshormoner, særlig østrogen. Men dokumentasjonen på at dette faktisk virker, er veldig sparsom, for å si det mildt, sier Madsen til BarniMagen.com.

- Tvilsomt at naturmidler virker

Steinar Madsen har jobbet med legemidler i mange år, blant annet i en europeisk vitenskapelig komité under EMA (The European Medicines Agency) som har som oppgave å vurdere plantelegemidler og undersøke om det foreligger vitenskapelig dokumentasjon.

For å kunne fastslå at naturmidler som Vitex og Dong Quai har en fruktbarhetsfremmende virkning, må det gjennomføres store, kostbare undersøkelser. Det er ikke blitt gjort til nå, ifølge legen.

- Vi kan ikke se helt bort fra at disse naturmidlene har en effekt, men ut fra den kunnskapen vi har i dag, finnes det ikke sterke holdepunkter for å hevde at de vil gjøre deg raskere gravid, mener han.

Kompleks infertilitet

Homepat Anette Heggemsnes bekrefter at det ikke finnes eksplisitte studier av urters påvirkning på kvinners fruktbarhet.

- Til det er infertilitet for komplekst, for både mannen og kvinnens fertilitet er av betydning.

- Men det finnes studier som viser at urter regulerer syklus, minsker premenstruelle plager og bedrer sædkvaliteten. Dette er ofte plager våre pasienter kommer med, de som har slitt lenge med å bli gravide, sier hun.

Vær kritisk i kjøp av naturmidler

Lege Steinar Madsen tror ikke det er skadelig for utålmodige par å prøve naturmidler, om preparatene er fremstilt på riktig måte og inneholder det som står på pakningen.

- Men jeg vil rope et lite varsku når det gjelder naturmidler rent generelt. Det har nemlig forekommet at disse har inneholdt ulovlige stoffer.

Unngå spesielt å kjøpe urter og kosttilskudd på utenlandske nettsteder, de kan inneholde stoffer som kan gi farlige bivirkninger, advarer Madsen.

Nordmenn handler naturmidler for over to milliarder kroner i året, ifølge tall fra Legeforeningen. Men mange naturmidler kan ha bivininger du ikke visste om.

- Ville blitt gravide uansett

Ofte kommer barna når en tar tiden til hjelp. Dette er årsaken til at det er vanskelig å vite om alternativ behandling virker eller ikke, mener legen.

- Par som lykkes med å bli gravide etter behandling på alternativmedisinske fertilitetsklinikker, ville nok sannsynligvis ha blitt det uansett.

Det er ikke homøpat Anette Heggemsnes enig i.

- Det hjelper ikke spesielt å ta tiden til hjelp hvis en kvinne ikke har eggløsning, eller om mannen har svært dårlig sædkvalitet. Vi kan hjelpe dem til å få tilbake eggløsningen og bedre sædkvaliteten, mener hun.

Under følger en beskrivelse av de viktigste naturmidlene som brukes i behandling av infertilitet.

Bidronning-gelé

Skal være svært næringsrik.

- Bidronning-gelé innhelder en rekke næringsstoffer, blant annet B-vitaminer, sier Anette Heggemsnes.

Bidronning-geleen er et stoff som fører til at bidronningen produserer veldig mange egg.

Tilskuddet kan kvinnen ta fra første menstruasjonsdag og frem til eggløsning.

- Gunstig for reproduksjonsevnen

Akupunktør (Nafo) Jorunn Krokeide bruker kinesisk medisin i sin behandling av infertilitet ved AJK-klinikken i Oslo.

Også hun er tilhenger av bidronning-gelé.

- I kinesisk medisin klassifiseres mat etter hvilken virkning den har på kroppen. Bidronning-geleen er med på å styrke Jing-aspektet i kinesisk medisin, som er direkte relatert til reproduktive prosesser og spermier og eggkvalitet, forteller Krokeide.

Kvinner som er litt opp i årene og ønsker å bli gravide, kan spesielt ha nytte av å styrke fruktbarheten med såkalt Jing-mat, mener hun.

- Sammen med et kosthold som inneholder egg, frø, nøtter og alger, for å nevne noe, kan bidronning-geleen være gunstig for reproduksjonsevnen.

Men er du allergisk mot bistikk eller honning, skal du ikke ta bidronning-gelé. Det kan gi deg kraftige allergiske reaksjoner, advarer Krokeide.

Wild Yam (yamsrot)

Stimulerer progesteron.

Wild Yam er en urt som inneholder et stoff som ligner det kvinnelige kjønnshormonet progesteron.

- Wild Yam er viktig for å stimulere progesteron og skal tas rett etter eggløsning til menstruasjon. Progesteron er viktig for å få egget til å feste seg i livmoren, forklarer Anette Heggemsnes.

Vitex agnus-castus

Får orden på menstruasjonen.

Vitex agnus-castus er god mot uregelmessig syklus og kan gjøre det lettere å bli gravid, ifølge homøpaten.

I dag må Vitex Agnus Castus fås på resept hos legen.

- Vitex virker balanserende på hormonene, den fremmer progesteron og hemmer østrogen, og hjelper til å gjøre menstruasjonssyklusen regelmessig etter bruk av p-piller, sier Heggemsnes.

Rosenrot og betakaroten

Rosenrot stabiliserer blodsukkeret og betakaroten er viktig for det gule legemet.

FRUKTBAR: Hormonproblemer kan gjøre det vanskelig å lykkes med befruktningen.

FRUKTBAR: Hormonproblemer kan gjøre det vanskelig å lykkes med befruktningen. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Rosenrot skal ha en blodsukkerstabiliserende virkning.

Den skal også påvirke også kjønnshormonene og gi økt lyst, energi, samt mildne lettere depresjoner.

Betakaroten

- Studier gjort på kuer som fikk for lite betakaroten i fôret, viser at de hadde forsinket eggløsning og fikk cyster på eggstokkene, sier Anette Heggemsnes.

- Etter eggløsning blir det gule legemet dannet. Det gule legemet produserer progesteron. Betakaroten en viktig bestanddel som det gule legemet trenger for å fungere godt, forklarer hun.

Mat som gulrøtter og granatepler inneholder mye betakaroten og kan være lurt å spise.

Magnesium, sink og D-vitamin

- Kvinner kan ha vitamin- og mineralmangel når de har gått lenge på p-pillen, mener homeopat.

Kvinner som har gått lenge på p-pillen mangler ofte B-vitamin, som B12, B6 og folsyre, samt C-vitamin, magnesium og sink, ifølge homøpat Anette Heggemsnes.

- Det er viktige vitaminer og mineraler innen fertilitet. Kvinner har en større tendens til å ha mangler når de har gått lenge på p-pillen, mener hun.

En enkel blodprøve hos legen vil avsløre om du har vitamin- og mineralmangel.

Magnesium-mangel kan føre til ufrivillig barnløshet. Mangel gir langsommere cellestoffskifte, sier Heggemsnes.

- Har du for lite sink i kroppen, vil det påvirke proteinstoffskiftet som trengs for å produsere egg av god kvalitet. Jeg ser mye mangel på sink.

Folsyre er viktig å ta både før og de første månedene av graviditeten, men tar du for mye, kan det hindre opptaket av sink, ifølge homeopaten.

- Til mine pasienter gir jeg heller B-complex som også inneholder folsyre, samt B12 og B6 som er viktig for fruktbarheten, sier hun.

D-vitamin

Kvinner som har polycystiske eggstokker (PCOS), og derfor ikke eggløsning, mangler ofte D-vitamin, ifølge Anette Heggemsnes.

- D-vitamin er viktig innenfor fertilitet. I skandinaviske land er det generelt stor D-vitaminmangel, sier hun.

- Gå til gynekologen

Steinar Madsen, avdelingsoverlege i Statens legemiddelverk, mener at kvinner med PCOS, endometriose og andre lidelser først og fremst bør følges opp av gynekologer.

- PCOS krever for eksempel ofte hormonbehandling, og det er en spesialistoppgave, sier han.

Dong Quai

Skal virke hormonbalanserende.

Dong Quai virker hormonbalanserende og brukes for å regulere en kvinnes menstruasjonsyklus og regnes som "kvinnens ginseng" innen kinesisk medisin, ifølge akupunktør Jorunn Krokeide

- Dong Quai gir jeg til kvinner som er "blood deficence" innen kinesisk medisin. Det vil si kvinner som har kort og sparsom menstruasjonsblødning, er litt bleke om nebbet og har tørr hud, som er noen av symptomene, sier Krokeide

Urten nærer blodet og normaliserer menssyklusen, forklarer hun.

Hun anbefaler ikke å ta Dong Quai før du har sjekket med akupunktøren at dette vil ha en gunstig effekt for deg.

- Dong Quai er for eksempel ikke bra for dem med fordøyelsesproblemer eller kraftige mensblødninger, advarer hun.

Sunne sædceller

Sunt kosthold er viktig for mannens sædkvalitet.

- Mannens sædceller står for halvparten av kvaliteten på det befruktede egget, minner homøpat Anette Heggemsnes om.

- For at sædcellene skal fungere optimalt, bør de inneholde godt med Omega 3-fettsyrer, sink, B12, C-vitamin og E-vitamin, mener hun.

Sædcellene bruker cirka en time på å nå opp til egget, og så bruker de fire timer på å trenge inn i egget for å befrukte det. Derfor er det viktig at de er vitale.

Granateple bra for potensen

Også granateple kan gi mannen bedre sædkvalitet, ifølge homøpaten, siden det renser åreveggen og bedrer blodgjennomstrømningen.

- Granateple i juice eller tablettform vil kunne forbedre sexlysten og er dessuten bra for mannens prostata. Potensen og volum øker, sier Heggemsnes.

Maca skal få fart på sædcellene

Urten Maca er en ginsengvariant.

SUNT: Et sunt kosthold gir sædceller av bedre kvalitet.

SUNT: Et sunt kosthold gir sædceller av bedre kvalitet. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

- Denne urten gir helt klart en økning av både antall sæceller og volum prostatavæske hos menn. Maca gjør også sædcellene mer bevegelige, sier Heggemsnes.

Kostholdsråd

Du kan selv være med på å gjøre eggcellene og sædcellene sunnere.

Anette Heggemsnes understreker at det aller viktigste du kan gjøre om du ønsker å bli gravid, er å passe på kostholdet.

- Studier fra England viser at personer som har spist veldig sunt i seks måneder før de blir med barn, blir både lettere gravide og får et sunnere svangerskap. De som deltok i studien fikk også friskere barn, og det var færre misdannelser.

Den danske gynekologen Bjarne Stigsby og kostholdsekspert Charlotte Hartvig mener at man øker sjansen for å bli gravid ved å unngå søtt og karbohydrater.

Også Heggemsnes anbefaler alle som planlegger å bli gravide å spise økologiske grønnsaker, nøtter og frukt, samt holde seg unna kaffe, te, brus, spesielt brus med kunstig søtstoff, og sukker.

- Lag mat fra grunnen av og unngå tilsetningsstoffer, anbefaler hun.

Heggemsnes forteller at hun bruker spesifikke dietter mot de lidelsene kvinnene har som hindrer graviditeten. For eksempel anbefaler hun lavkarbokost mot PCO, for å stabilisere kvinnenes blodsukker.

Fertil supermat

Også såkalt "supermat" kan være være gunstig for fruktbarheten, ifølge akunpunktør Jorunn Krokeide. Som for eksempel gojibær, som skal ha en anti-aldrende effekt.

Også hvetegress og alger kan være gunstig.

- Spis gojibær som de er, eller ha de i smoothies. Liker du ikke smaken av hvetegress kan du blande det i litt eplejuice, tipser Krokeide.

Akupunktøren minner om at det også er bra for fruktbarheten å roe ned og få tilstrekkelig med søvn, da stress kan være negativt for fertiliteten.

Har man søvnproblemer, kan man prøve urter som Valeriana.

- Schizandra kan også være vært å sjekke ut. Den gir økt energi og hjelper kroppen til å takle stress, sier hun.

Les også:

Bortkastet å ta multivitaminer

Er du fertil om fem år?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning