Eggløsning

Seks symptomer som tyder på at du har eggløsning

Eggløsningsslim og eggløsningssmerter er to av dem.

EGGLØSNING: Ett av symptomene på eggløsning er at kroppstemperaturen stiger, og normalt vil temperaturen stige med cirka 0,5 grader.
EGGLØSNING: Ett av symptomene på eggløsning er at kroppstemperaturen stiger, og normalt vil temperaturen stige med cirka 0,5 grader. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

– Det er fullt mulig å kjenne selv på kroppen når man har eggløsning, men det er svært forskjellig hvor flinke folk er til å lytte til kroppens signaler, sier privatpraktiserende jordmor Kari Hvidsten.

Mange som forsøker å bli gravide tyr til eggløsningstester for å finne ut når de er mest fruktbare.

Alternativt kan man bruke en eggløsningskalkulator. Men dersom du kjenner kroppen din godt nok, kan du finne ut når du har eggløsning uten å måtte teste deg.

Eggløsningskalkulator: Sjekk her når du skal ha eggløsning

Når har du eggløsning?

De fleste har nok hørt at eggløsningen inntreffer den 14. dagen i syklusen, men dette gjelder bare dersom du har en 28 dager lang syklus.

– Gjennomsnittlig har kvinner en syklus som varer i 28 dager. Altså at det går 28 dager fra første dag i menstruasjonen til neste gang du får mens, men dette varierer.

– Noen har et par dager kortere og noen har et par dager lengre, forteller spesialist i allmennmedisin og fastlege i Trondheim, Kari Løvendahl Mogstad.

Alle kvinner har en unik syklus, men de fleste har mellom 23-35 dager.

EGGLØSNING: Gynekolog Sunniva Hochnowski forteller at de med regelmessig syklus, har som regel regelmessig eggløsning.
EGGLØSNING: Gynekolog Sunniva Hochnowski forteller at de med regelmessig syklus, har som regel regelmessig eggløsning. Foto: Privat

– Som hovedregel har alle kvinner som har regelmessig syklus også regelmessig eggløsning, sier gynekolog ved mingynekolog.no, Sunniva Hochnowski, til Klikk.no.

Dersom du har en kortere eller lengre syklus enn 28 dager, kan du finne den omtrentlige dagen for eggløsning ved å regne to uker tilbake.

Noen har imidlertid forskjellig lengde på syklusen fra måned til måned, og da kan det være vanskelig å regne seg fram til riktig dag.

– Eggløsningen starter omtrent 14 dager før neste menstruasjon begynner, og de fleste har da eggløsning på dag 14. Prosessen med å lage eggløsning tar tid, men fra egget slippes til det kan befruktes og feste seg, går det fortere, sier Hochnowski.

– For å lære syklusen sin kan man notere seg når menstruasjonen kommer og kjenne etter endringer midt i syklusen sin, legger hun til.

Mogstad råder å ikke telle og regne altfor mye på når man har eggløsning.

– For mange medfører det bare stress. Men jeg forstår jo at man kan bli opptatt av dette hvis man har forsøkt en stund, sier hun.

Les også (+): Mannen min og jeg gledet oss til å få et barn til. På ultralyden kom sjokket

Når er du mest fruktbar?

– Kvinner er mest fruktbare i dagene like før eggløsning, sier Hochnowski.

Sædcellene kan imidlertid overleve i fem dager, slik at noen kan bli gravide ved samleie flere dager før selve eggløsningen.

EGGLØSNING: Fastlege Kari Løvendahl Mogstad forteller at å telle og regen for mye på syklusen sin, kan føre til stress.
EGGLØSNING: Fastlege Kari Løvendahl Mogstad forteller at å telle og regen for mye på syklusen sin, kan føre til stress. Foto: Privat

Mogstad forteller at eggene kan leve opp til to døgn.

– Egget kan leve i egglederen opp til to døgn, så du har litt tid på deg. Det er ikke slik at du må kaste alt og ha samleie med en gang du får eggløsning, sier hun.

Men dersom du har menstruasjon, er det ikke mulig å bli gravid.

– I dagene under menstruasjon kan man ikke bli gravid. I dagene like etter menstruasjon, altså tidligere enn fem dager før forventet eggløsning, og i dagene 3-4 dager etter eggløsning er sjansen for å bli gravid liten, sier Hochnowski.

Les også: Slik vet du at du har festeblødning

Symptomer på eggløsning

Bortsett fra å telle dager i syklusen, er det flere andre måter å finne ut at du har eggløsning på:

Eggløsningsslim: Ved eggløsning forandres livmorhalsslimet seg. Det blir seigere, gjennomsiktig og kan sammenlignes med rå eggehvite.

Du kan teste dette ved å stikke en finger inn i skjeden og hente ut litt slim. Ta slimet mellom tommel og pekefinger. Dersom slimet er så seigt at du får en tynn stripe når du drar fingrene fra hverandre, er eggløsningen på vei.

Du kan også sjekke dopapiret etter å ha vært på do; slimet vil ikke trekke seg ned i papiret, men bli liggende igjen på toppen. Når slimet forsvinner har du hatt eggløsning.

Eggløsningssmerter: Enkelte kvinner får smerter i nedre del av magen eller i underlivet under eggløsning. Disse smertene kan minne om menssmerter.

For noen varer smertene i et døgn eller to, for andre varer de kortere. Det er også helt normalt å ikke kjenne noen smerter.

Ømme bryster: Noen kvinner opplever å få litt ømme bryster under eller rett etter eggløsning. Dette kommer av hormonforandringer.

Høyere kroppstemperatur: Tidspunkt for eggløsning kan bestemmes ved hjelp av å måle kroppstemperaturen. Normalt vil temperaturen stige med cirka 0,5 grader rundt tidspunktet for eggløsning.

Oppblåsthet: Enkelte føler seg litt oppblåste i tiden rundt eggløsning.

Økt sexlyst: Tidligere undersøkelser har vist at kvinner føler seg mer attraktive i dagene før eggløsningen, noe som kan gjøre dem kåtere.

Kilder: Jordmor Kari Hvidsten og lege Kari Løvendahl Mogstad

Denne saken ble første gang publisert 01/04 2013, og sist oppdatert 31/01 2024.

Les også