Den store dagen nærmer seg. Babyen er omtrent 49 centimeter og veier 3400 gram. Den har nå som viktigste jobb å legge på seg.

Det er fortsatt like viktig at du kjenner godt med liv hver eneste dag.

Mormunnen mykes opp

Du kan få en underlig fornemmelse i skjeden av at barnet er på vei ut når det beveger hodet. Det er ikke farlig, selv om det kan oppleves som om du må krysse beina for å hindre barnet i å falle ut.

At hodet presser seg nedover i bekkenet, påvirker også livmorhalsen. Mormunnen skal mykes opp, slik at den gir etter av riene ved fødselen. Dette skjer av seg selv, og det er ingenting du kan gjøre for å påvirke prosessen.

Bekkenet er mer stabilt

Livmoren ligger tre til fem centimeter nedenfor nedre del av brystbeinet, og nå er det nok lettere å både puste og spise.

Mange som har slitt med bekkenløsning merker nå at det blir mindre vondt. Det at hodet enten har festet seg eller står godt nede i bekkenet, gjør nemlig at bekkenet stabiliseres.

Blod og svette etter fødsel

Det kan være greit å vite om diverse kroppslige ubehageligheter som kan dukke opp etter fødselen.

For det første vil du blø mye i flere dager. I tillegg kan det være vondt å sitte, særlig om du har revnet og sydd noen sting. Noen vil av samme grunn slite litt med å få gjort det de skal på toalettet.

Du vil trolig svette ganske mye de første dagene, og sjansen er stor for at du føler deg litt svimmel og rar i kroppen.

Fra jordmor Tone Dyran Smith:

"Lag uforpliktende avtaler med venner, også etter termindato. Det kan gjøre ventetida litt kortere."

Ømme bryster

Brystene vil føles sprengte og ømme når melka kommer, og mange plages litt med såre brystvorter den første tida. Det er helt normalt, men husk at amming egentlig ikke skal gjøre vondt.

Smerter kan skyldes feil ammeteknikk og noen ganger føre til brystbetennelse.

Etterrier

Etteriene kan også være litt ubehagelige, særlig om du ikke er førstegangsfødende.

Snakk med jordmødrene på barsel. Det finnes råd mot det aller meste, og husk at de andre barselkvinnene har det omtrent likt. Mye av det kommer du ikke til å bry deg noe særlig om.

UKENS MAMMATIPS:

Sliter du med å koble av og tenke på noe annet enn det som snart skal skje? Finn fram noen gode filmer eller begynn å se en underholdende tv-serie, med eller uten skildringer av svangerskap eller fødsler.

Dette er ikke nødvendigvis tida for å lese tung litteratur, men litt lett underholdning gjør det lettere å slappe av.

UKENS PAPPATIPS:

Er du usikker på om du ønsker å se rett inn i fødselskanalen? Mange fedre foretrekker å sitte ved mors hode, slik at de unngår å se alle detaljene. Om du likevel skulle få med deg alt sammen, skal du vite at det er utrolig hvordan kroppen evner å reparere seg selv etter en fødsel.

Hør mer om uke 39 i Mari Midtstigens podcast:

Les hele saken

Se flere saker fra: Gravid uke for uke