blødninger etter fødsel:

Det du vil vite om blødninger, renselse og mensen etter fødsel

Det er normalt å blø i 4-8 uker etter fødsel, men hvis du blør unormalt mye, og samtidig har smerter i magen, anbefales det å ta kontakt med jordmor eller lege.

BLØDNINGER ETTER FØDSEL: Den første blødningen etter en fødsel kalles renselsen og varer for de fleste i 4-8 uker.
BLØDNINGER ETTER FØDSEL: Den første blødningen etter en fødsel kalles renselsen og varer for de fleste i 4-8 uker. Foto: Getty Images.

Etter en fødsel er det mange som opplever fysiske plager i større eller mindre grad.

Lurer du på hvor lenge det er vanlig å blø etter at du har født? Eller når du kan forvente den første menstruasjonen etter fødselen?

Her får du svarene:

Normalt å blø i 4-8 uker

Blødninger er en naturlig del av tiden etter fødsel, og disse blødningene er det som kalles renselse.

Ifølge gynekolog ved Medicus i Oslo, Anne Ragnhild Kjus Skomedal, skyldes disse blødningene at det ble dannet en sårflate da morkaken løsnet og kom ut ved fødselen.

– Renselsesblødningen er kraftigst de første dagene etter fødselen og da gjerne kraftigere enn en menstruasjon. Etterhvert vil det dannes en sårskorpe der morkaken satt og blødningen vil avta. Man kan igjen oppleve en litt kraftigere blødning når denne sårskorpen løsner 10-12 dager etter fødselen, sier Kjus Skomedal.

Hun legger til at det er normalt å blø i 4-8 uker etter fødsel, men at blødningene mot slutten minner mer om en avtagende menstruasjon med brun utflod heller enn friskt blod.

Les også: Epidural under fødsel eller ikke?

  • Det er vanlig å blø etter en fødsel. Blødningen, eller renselsen, er som en kraftig menstruasjon den første dagen etter fødselen.
  • Blødningen kommer fra såret etter morkaken. Varighet og mengde varierer fra kvinne til kvinne.
  • Renselsen endrer farge fra å være en rød, frisk blødning i starten, til å etter hvert bli en rosa/brunlig blødning.
  • Hos de fleste er renselsen over etter 6 uker.
  • På grunn av infeksjonsfare bør du ikke svømme eller bade i denne tiden.
  • Det kan være lurt å vente med å ha vaginalt samleie til blødningene etter fødselen har stoppet.

Kilde: Helsenorge (helsenorge.no)

Se mer

Ta opp eventuelle bekymringer

I dette får gynekologen støtte fra jordmor Cecilia Kleven ved Oslo jordmor og kvinnesenter.

Hun tilføyer at på det på etterkontrollen etter fødselen blant annet skal avdekkes eventuelle bekymringer rundt blødninger.

– Dersom man opplever at man blør unormalt mye i kombinasjon med større blodkoagler og smerter i magen, anbefaler vi å ta kontakt med en jordmor eller lege for å utelukke at rester fra morkaken forhindrer livmoren i å trekke seg godt sammen, sier Kleven.

Les også(+): Jeg lurte ham til å gjøre meg gravid

Menstruasjon etter fødsel

Når det gjelder å få menstruasjonen tilbake forklarer jordmor Kleven at dette for de fleste skjer 5-8 måneder etter fødsel.

– Noen får tilbake menstruasjonen allerede etter 6-8 uker, men de fleste får den tilbake når de begynner å gi babyen annen mat enn gjennom amming, altså rundt 5-8 måneder etter fødsel. Noen får den ikke tilbake før de har sluttet helt å amme, sier Kleven.

Jordmoren forklarer at det er uvanlig å få tilbake menstruasjonen umiddelbart etter en fødsel, og at det i så fall vil være vanskelig å skille mellom menstruasjonen og den såkalte renselsen.

– Man må da bare vente og se om den antatte menstruasjonen kommer tilbake igjen etter fire uker og deretter varer i noen dager før den gir seg. Hvis den gjør det, så er det mensen, sier Kleven.

Les også: «Ja, nå går jeg ut av fødestuen, jeg. Paret på stue fem ønsket seg en orgasme»

– Kan være vanskelig å skille

Kjus Skomedal forteller at det er svært individuelt når menstruasjonen kommer tilbake.

– Men så lenge man fullammer uteblir ofte menstruasjonen til man har trappet ned ammingen og for mange kan dette ta et år eller lengre, sier hun.

Gynekologen forklarer at noen opplever en pause i blødningene på et par uker før en ny blødning kommer. Dette kan da være menstruasjon.

– Ofte vet man ikke om det er menstruasjon før man får neste blødning igjen og dermed ser at man har kommet inn i en syklus. Generelt kan det være vanskelig å skille blødningene etter fødsel fra den første menstruasjonen, sier Kjus Skomedal.

Denne saken ble første gang publisert 18/01 2021, og sist oppdatert 18/01 2022.

Les også