Starter fødselen nå, er det 90 prosent sjanse for at babyen overlever. Er det ikke fantastisk?

Andre trimester er nå overstått. Babyen din er rundt 33 centimeter langt, visstnok like lang som en stor aubergine, og veier ca 1,2 kilo.

Tisser en halv liter

Den begynner å regulere sin egen kroppstemperatur, og nå er det først og fremst beinmargen som produserer de røde blodcellene.

Babyen tisser en halv liter hver dag, og har snart ferdigutviklede lunger.

Drømmer babyen?

Det er påvist at ufødte barn har hjernebølgeaktivitet i sovende tilstand, og selv om vi ikke kan si sikkert at de egentlig drømmer i denne tilstanden, indikerer dette likevel at de er mentalt aktive mens de sover.

Som gravid har du antakelig mange rare drømmer som du ikke pleier å ha.

Melk i brystene

Kroppen din gjør seg klar til amming.

Du har kanskje merket at brystene dine er blitt litt større, og at det noen ganger lekker litt fra dem? Noen opplever at lakenet blir vått om natta, eller at det plutselig begynner å lekke mens de hører babygråt.

Fra jordmor Tone Dyran Smith:

"Som jordmor synes jeg det er spennende å høre hva de gravide drømmer, og hva slags følelse drømmene gir. Er det underbevisstheten som snakker?"

Ikke klem ut melka

Bruk en god BH, eventuelt med ammeinnlegg. Du bør ikke prøve å klemme ut melk.

Tidligere ble gravide rådet til å herde brystvortene for å gjøre dem klare til amming, men det er ingenting som tyder på at det har noe som helst effekt.

Bekkenløsning eller bekkenlåsning

Dersom du er plaget med smerter i bekkenet, bør du få en henvisning til fysioterapeut av legen din. Fysioterapeutene kan hjelpe deg både med behandling og gode råd.

Det er ikke alle bekkenplager som er bekkenløsning.

Noen får bekkenlåsning i stedet, men symptomene kan lett forveksles. En kiropraktor kan også bidra med råd og behandling.

UKENS MAMMATIPS:

Snart er du nødt til å tenke praktisk og fornuftig i årevis. Derfor bør du benytte anledningen akkurat nå til å kjøpe noe fint og upraktisk til både deg selv og babyen, enten det er snakk om interiør eller mote.

Ikke lytt til erfarne mødre, men ha i bakhodet at du ikke går ned til din vanlige klesstørrelse umiddelbart etter fødselen.

UKENS PAPPATIPS:

Ta initiativet til å lage lista over hva som må gjøres og kjøpes inn før babyen kommer. Vær litt streng og begrens lista til det som faktisk er nødvendig.

Nei, dere trenger ikke ha fryseren full av kaker til barselgjestene. Sånt kan de ha med selv. Det er heller ikke nå det skal begynne med oppussing eller melde dere opp til eksamen eller kurs i noe som helst.

Hør Mari Midtstigens podcast om uke 28 her:

Les hele saken

Se flere saker fra: Gravid uke for uke