Hvis du har regelmessige menstruasjoner, vil du i løpet av denne uken mest sannsynlig ha eggløsning 14 dager før forventet menstruasjon.

Hvordan vet du at du har eggløsning? Prøv denne eggløsningskalkulatoren.

Det finnes eggløsningstester på apoteket, men disse kan bli ganske dyre om du ikke treffer på første forsøk.

Symptomer på eggløsning

Ikke alle kjenner symptomer på eggløsning, men noen får for eksempel smerter i nedre del av magen eller i underlivet, seigt gjennomsiktig slim fra skjeden, ømme bryster og kanskje økt sexlyst.

Kroppstemperaturen vil også stige med 0,5 grad rundt eggløsning, men dette er vanskelig å registrere uten å gjøre systematiske målinger.

Når egget slippes, fanges det opp av egglederen. Der sørger sammentrekninger for at egget føres nedover til livmoren din. Ferden gjennom eggleeren tar alt fra noen timer til fire dager. Slimhinnene i livmoren er nå på det tykkeste og klar til å ta imot et eventuelt befruktet egg.

Slik blir du gravid

Hva skal du gjøre for at egget blir befruktet? Vel, det vet du nok allerede...

Men husk at timing er viktig. Regelmessig sex vil gjøre de fleste gravide før eller siden, men det går jo an å øke sjansene.

En sædcelle kan faktisk leve opp til 96 timer i kroppen din, men en eggcelle lever bare i 24 timer. Det kan derfor være lurt å ha samleie allerede noen dager før forventet eggløsning.

Èn av millioner

Av de omtrent 300 millioner sædcellene som svømmer opp i livmorhalsen og gjennom livmoren, er det bare rundt 1000 som når frem til egget. Og som oftest er det bare én eneste sædcelle som slipper inn og befrukter egget.

Om flere egg modnes og blir befruktet i samme syklus, kan du risikere å få toeggede tvillinger, trillinger eller firlinger.

Far bestemmer kjønn

Allerede ved unnfangelsen er barnets kjønn, hårfarge, øyefarge og potensiell høyde bestemt.

Når egget blir befruktet, blander 23 kromosomer fra mor seg med 23 kromosomer fra far.

Det er sædcellene som bestemmer om du får en jente eller gutt. Halvparten av dem inneholder det kvinnelige kjønnskromosomet X, mens den andre halvparten inneholder det mannlige kjønnskromosomet Y.

Er det en sædcelle med kjønnskromosomet X som smelter sammen med egget, blir resultatet XX og et jentebarn. Er det en sædcelle som inneholder Y-kromosomet som befrukter egget, blir resultatet XY og du vil få en liten gutt.

Fra jordmor Tone Dyran Smith:

"Har dere et sterkt barneønske? Som jordmor anbefaler jeg dere å ha langsom sex. Det viktigste er at man nyter sexlivet og hverandre. Ikke stress for å bli gravid. Det gjelder også dere som allerede har prøvd en stund."

UKENS MAMMATIPS:

Ikke vær bekymret for at manglende orgasme minsker sjansene for å bli gravid. Noen mener at orgasmen kan hjelpe til med å føre spermier høyere opp i skjeden, men det finnes ingen vitenskapelige bevis for dette.

Det er heller ingen holdepunkter for at noen samleiestillinger er bedre enn andre, eller at du bør ligge med beina høyt etterpå.

Kos deg, ikke stress med at du skal blir gravid. Stress har faktisk negativ innvirkning på fruktbarheten.

UKENS PAPPATIPS:

Du trenger ikke spare på kruttet. Det er en myte at du må samle opp sædceller om du ønsker å gjøre din kjære gravid. Hyppig sex rundt eggeløsningsdatoen fungerer som bare det, men sørg for at det er hyggelig og ikke bare en plikt.

Undertøysvanene dine kan du derimot tenke litt på. Det er nemlig et faktum at sædcellene mistrives i varme omgivelser. Bruk derfor boxershorts, ikke trange underbukser, slik at testikler ikke presses inn mot kroppen.

Les hele saken

Se flere saker fra: Gravid uke for uke