Forbedrer fruktbarheten

Slik blir du gravid raskt

Vi har samlet triksene som skal gjøre det lettere å øke fruktbarheten og bli gravid.

HVORDAN BLI GRAVID RASKT: De aller fleste som prøver å bli gravide klarer det ikke ved første forsøk. er har vi samlet alle de beste tips for hvordan bli gravid raskt. Foto: Getty Images

HVORDAN BLI GRAVID RASKT: De aller fleste som prøver å bli gravide klarer det ikke ved første forsøk. er har vi samlet alle de beste tips for hvordan bli gravid raskt. Foto: Getty Images

Publisert Oppdatert

De aller fleste som prøver å bli gravide klarer det ikke ved første forsøk. Sjansen for befruktning er faktisk så liten som 20% i hver syklus.

Mange lurer også hvor lang tid det tar å bli gravid. Statistisk sett tar det mellom fire og ti måneder for de fleste friske og fruktbare par å lykkes.

Å ha samleie i dagene rundt eggløsning er en velkjent metode for de fleste, men trenger du å få fart på fruktbarheten kan de små valgene du foretar deg i hverdagen ha stor innvirkning.

Her har vi samlet alle de beste tips for hvordan bli gravid raskt.

1. Ikke vent for lenge

Tips til å bli gravid

1. Ikke vent for lenge
2. Regn ut dine mest fruktbare dager
3. Ha masse sex
4. Ha et sundt kosthold
5. Stress ned
6. Vær fysisk aktiv og pass vekten
7. Beskytt spermen
7. Vær forsiktig med kaffe og røyk

Ifølge Torolf Holst-Larsen, spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Fertilitet Vest i Haugesund, bør dere forsøke mens kvinnen er 25-35 år, for da ligger alt til rette for at dere skal lykkes raskt.

- Når man passerer 35 år synker fruktbarheten. Noen mister fruktbarheten allerede i 30 årene, mens andre beholder den ut i 40-årens, sier Holst-Larsen.

Det er også en del som får tilstanden endometriose.

2. Regn ut dine mest fruktbare dager

Det spiller ingen rolle om du og kjæresten vanligvis har mye sex dersom dere ikke har det under kvinnens eggløsning.

I gjennomsnitt har kvinner en 28 dager lang menstruasjonssyklus med eggløsning rundt den 14. dagen. Hos de fleste kvinner varierer sykluslengden med en dag eller to, noen ganger flere dager.

- Det går 28 dager fra første dag i menstruasjonen til neste gang du får mens. Man kan også si at eggløsningen starter en uke etter menstruasjon. Men dette varierer - noen har et par dager kortere og noen har et par dager lengre, forteller spesialist i allmennmedisin og fastlege i Trondheim, Kari Løvendahl Mogstad.

Et godt råd er å regne ut når du har eggløsning med en eggløsningskalkulator. For å være sikker, burde du også ta en eggløsningstest.

3. Ha masse sex

Det er visse dager i løpet av måneden hvor det er større sjanse for å bli gravid fort. Det blir ofte anbefalt et seks-dager intervall, som ender på dagen du har eggløsning. Sjansene for å bli gravid skal være aller størst tre dager før eggløsning. Kvinner også har ofte økt sexlyst under eggløsning.

Det kan være bra å ha sex annenhver til hver tredje dag, men har mannen redusert antall sædceller kan det være en god idé å spare seg opp noen flere dager før eggløsningen. For de fleste skader imidlertid ikke hyppig sex sjansen til å bli gravid. Sparer mannen for lenge, blir nemlig sædcellene svakere.

- Det beste er kanskje å sex annenhver dag fra dag 11 etter første dag av siste mens. Og deretter holde på i en uke ved vanlige 28 dagers sykluser. Litt lengre ved lengre sykluser og tidligere ved korte sykluser, råder jordmor Siri von Krogh.

4. Et sunt kosthold forbedrer egg- og sædkvaliteten

Helsedirektoratet anbefaler på sine nettsider at kvinner burde ta 400 mikrogram folat hver dag allerede når de starter planleggingen av å bli gravide.

Viktige næringsstoffer for deg som vil bli gravid

Jod: Brød og kornvarer, kjøttprodukter, egg, frukt og grønnsaker

D-vitamin: Fet fisk. Dessuten er sollys viktig. Ta tran på vinteren.

Kalsium: Melkeprodukter, juice laget av grønnsaker, grønne bladgrønnsaker og nøtter.

Jern: korn, brød og kjøtt. Rødt kjøtt. leverpostei, innmat og egg har høy jerninnhold. Mørkegrønne grønnsaker, linser, erter og bønner er også gode jernkilder.

Det er viktig å få i seg sunn og næringsrik mat. La grønnsaker ta en stor plass i kostholdet ditt og spis mest mulig variert.

Matvarer med Nøkkelhullsmerket innholder mindre fett, salt og sukker og mer fiber.

Anbefalingen fra Helsedirektoratet er derfor at du burde ha et kosthold tilsvarende når du er gravid.

5. Stress ned

Ifølge lege og lektor ved NTNU Kari Løvendahl Mogstad, kan det være lurt å redusere stressnivået når dere forsøker å bli gravid. Hun råder deg til å ikke la ønsker om graviditet stresse deg. Stress er nemlig sjelden gunstig for helsa og kan også påvirke evnen til å bli gravid i negativ retning.

- I en livsfase hvor du planlegger barn, bør du tenke over om du ikke kan kutte ned på noen aktiviteter som skaper stress i hverdagen. Det er viktig å roe ned, sier hun.

Er du en treningsnarkoman, er det lurt å redusere treningen noe i denne perioden.

Les også: De beste rådene mot stress

6. Overvekt gjør det vanskeligere

- Kvinner med betydelig overvekt, har vanskeligere for å bli gravide, sier Gro Nylander, lege og spesialist i fødselshjelp, kvinnesykdommer og medisinsk genetikk.

Om du er overvektig eller undervektig, kan det spille inn på fruktbarheten. De fleste kvinner tenker ikke over at det å holde en normal vekt er viktig om du ønsker å bli gravid.

Undersøkelser viser at overvektige kvinner bruker dobbelt så lang tid på å bli gravide i forhold til normalvektige, og undervektige bruker så mye som fire ganger så lang tid.

Ferring Legemidler AS har levert en rapport som understreker at dette fedme og barnløshet har en klar sammenheng. Fedme kan føre til hormonforstyrrelser som høyt insulinnivå i blodet og da hemme eggløsningsprosessen.

7. Beskytt spermen

Ny forskning viser at menns spermkvalitet har falt dramatisk de siste 25 årene. Alt tyder på at det skyldes miljøfaktorer. Hva disse årsakene er, forskes det fortsatt mye på, men det er flere forholdsregler du burde ta.

Trangt undertøy, varme bilseter, bærbar data og mobiltelefoner skal ha innvirkning på menns sædkvalitet. Det kan derfor være lurt å bytte ut de trange bokserne med noen som sitter litt løsere. Noen forskere mener også at visse former for varme trekker ned sædkvaliteten. Det skal for eksempel ikke være lurt å tilbringe overdrevent mye tid i boblebadet eller badestampen.

Har du ønsker om å bli far i nærmeste fremtid, kan det også være lurt å ta den bærbare dataen vekk fra fanget. Dette gir høy temperatur og kan skade spermen over lengre tid.

Det forskes også på om stråling fra mobilen kan være redusere spermkvaliteten, så det kan være lurt å ikke ha mobilen i bukselomma.

Les også: 7 ting mannen bør unngå for at hun skal bli gravid

8. Vær forsiktig med kaffe og alkohol og røyk

Kvinner som vil bli gravide skal være obs på kaffe- og alkoholinntaket. Over fem kopper kaffe, eller tilnærmet 500 milligram koffein om dagen, skal gjør fruktbarheten lavere.

Men du behøver ikke gi opp kaffen helt av den grunn. Ekspertene sier at en kopp eller to om dagen går greit.

Alkohol hjelper ikke for fruktbarheten hos både kvinner og menn. Svensk forskning viser at om du drikker to enheter alkohol hver dag, minsker sjansen for å bli gravid med 60 prosent. Altså er det moderasjon som er nøkkelen til god fruktbarhet.

Røyking kan ha innvirkning på både kvinner og menns fruktbarhet. For kvinner skal det ha innvirkning på hvor mottagelig livmoren er til eggene.

Forskning fra Folkehelseinstituttet viser at stoffer i tobakk kan skade arvestoffet i sædcellene og kan også få varige skader.

Det kan være lurt for kvinner å kutte ut røyk også før man blir gravid, siden det minsker farene for abort.

- Røykere aborterer oftere enn ikke-røykere, og hele svangerskapet igjennom er det vanligere med komplikasjoner, sier Gro Nylander.

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning