Forbedrer fruktbarheten

Slik blir du gravid raskt

Vi har samlet triksene som skal gjøre det lettere å øke fruktbarheten og bli gravid.

HVORDAN BLI GRAVID RASKT: De aller fleste som prøver å bli gravide klarer det ikke ved første forsøk. er har vi samlet alle de beste tips for hvordan bli gravid raskt. Foto: Getty Images

HVORDAN BLI GRAVID RASKT: De aller fleste som prøver å bli gravide klarer det ikke ved første forsøk. er har vi samlet alle de beste tips for hvordan bli gravid raskt. Foto: Getty Images

Publisert Oppdatert

De aller fleste som prøver å bli gravide klarer det ikke ved første forsøk. Sjansen for befruktning er faktisk så liten som 20% i hver syklus.

Mange lurer også hvor lang tid det tar å bli gravid. Statistisk sett tar det mellom fire og ti måneder for de fleste friske og fruktbare par å lykkes.

Å ha samleie i dagene rundt eggløsning er en velkjent metode for de fleste, men trenger du å få fart på fruktbarheten kan de små valgene du foretar deg i hverdagen ha stor innvirkning. Her har vi samlet alle de beste tips for hvordan bli gravid raskt.

1. Ikke vent for lenge

Ikke vent for lenge før dere planlegger babyen. Ifølge Torolf Holst-Larsen, spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Fertilitet Vest i Haugesund, bør dere forsøke mens kvinnen er 25-35 år, for da ligger alt til rette for at dere skal lykkes raskt.

- Når man passerer 36-37 år synker fruktbarheten betraktelig. Noen mister fruktbarheten allerede i 30 årene, mens andre beholder den ut i 40-årens, sier Holst-Larsen.

Det er også en del som får tilstanden endometriose.

1. Regn ut dine mest fruktbare dager

Det spiller ingen rolle om du og kjæresten vanligvis har sex som to kaniner, om dere ikke har det under kvinnens eggløsning.

I gjennomsnitt har kvinner en 28 dager lang menstruasjonssyklus med eggløsning rundt den 14. dagen. Hos de fleste kvinner varierer sykluslengden med en dag eller to, noen ganger flere dager.

- I teorien kan man si at eggløsningen starter en uke etter menstruasjon. Men en eggløsning kan i prinsippet komme under hele syklusen, sier Anette Heggemsnes, homøopat og akupunktør ved Frøyaklinikken i Oslo.

Et godt råd er å regne ut når du har eggløsning med en eggløsningskalkulator. For å være sikker, burde du også ta en eggløsningstest.

2. Ha masse sex

Det er visse dager i løpet av måneden hvor det er større sjanse for å bli gravid fort. Det blir ofte anbefalt et seks-dager intervall, som ender på dagen du har eggløsning. Sjansene for å bli gravid skal være aller størst rundt tre dager før eggløsning. Kvinner også har ofte økt sexlyst under eggløsning.

- Ha masse sex. Rus dere heller på god sex enn på alkohol og røyk, er det første tipset for hvordan å bli gravid fra Kari Løvendahl Mogstad, lege og lektor ved NTNU.

Det kan være bra å ha sex annenhver til hver tredje dag, men har mannen redusert antall sædceller kan det være en god idé å spare seg opp noen flere dager før eggløsningen. For de fleste skader imidlertid ikke hyppig sex sjansen til å bli gravid. Sparer mannen for lenge, blir nemlig sædcellene svakere.

- Det beste er kanskje å sex annenhver dag fra dag 11 etter første dag av siste mens. Og deretter holde på i en uke ved vanlige 28 dagers sykluser. Litt lengre ved lengre sykluser og tidligere ved korte sykluser, råder jordmor Siri von Krogh.

For de fleste ville det være logisk å tro at det vil være større sannsynlighet å gjøre kvinnen befruktet jo nærmere kvinnens livmorhals mannens sæd plasseres, med tanke på tyngdekraften. Men Kari Løvendahl Mogstad vil ikke gå med på at noen samleiestillinger funker bedre enn andre. Manglende orgasme hos kvinnen har heller ikke mye å si.

Les også: En forelskelse er som et hormonelt fyrverkeri i kroppen

3. Et sunt kosthold forbedrer egg- og sædkvaliteten

- Et sunt kosthold forbedrer eggkvaliteten. Eggene ligger og modner i flere måneder før de «klekkes», og påvirkes av stress og det vi spiser, sier Anette Heggemsnes.

Forskning viser at man burde spise mindre søtt og karbohydrater dersom man ønsker å bli gravid. Jordmor Siri von Krogh sier at for mye insulin i blodet påvirker eggstokkenes funksjon og minsker fertiliteten.

Dette trenger du

Jod: Brød og kornvarer, kjøttprodukter, egg, frukt og grønnsaker

D-vitamin: Fet fisk. Dessuten er sollys viktig. Ta tran på vinteren.

Kalsium: Melkeprodukter, juice laget av grønnsaker, grønne bladgrønnsaker og nøtter.

Jern: korn, brød og kjøtt. Rødt kjøtt. leverpostei, innmat og egg har høy jerninnhold. Mørkegrønne grønnsaker, linser, erter og bønner er også gode jernkilder.

Mange leger er skeptiske til bruk av naturmidler og alternativ behandling for de som ønsker å bli gravide, men noen kan ha bedre effekt enn andre.

Blant annet for å få bedre eggkvalitet, anbefaler homøopater bidronning-gelé.

- Det er det bidronningen får for å produsere mange egg av god kvalitet. Geleen innheolder masse næringsstoffer og b-vitaminer, og det kan kvinnen ta fra første menstruasjonsdag frem til eggløsning, forklarer Heggemsnes.

Homøopaten understreker at også mannen bør tenke over kostholdet for å øke sædkvaliteten.

- For at sædcellene skal fungere optimalt, bør de inneholde godt med Omega 3-fettsyrer, sink, C-vitamin og E-vitamin, mener Heggemsnes.

Også granateple kan gi mannen bedre sædkvalitet, ifølge homøopaten. I tillegg til at den øker den sexlysten er den også bra for prostataen. Potensen og sædmengden øker.

Kosttilskudd som urter, vitaminer og mineraler kan også være nyttig for de som ønsker å bli gravide.

- Hvis en kvinne har lave jern- eller D-vitamin-nivåer, kan dette føre til at man ikke blir så lett gravid. Alle B-vitaminene er viktig for å bli gravid, ikke bare folat som mange er flinke til å ta, men spesielt B6 og B12. B-vitaminene er viktig for produksjonen og balanse av kjønnshormonene hos kvinner og menn, sier Heggemsnes.

Mangel på betakaroten kan føre til forsinket eggløsning og cyster på eggstokkene. Omega 3 er også med på å regulere hormonene, og sædcellene kan ikke svømme uten dem.

Wild yam er en urt som stimulerer progesteronet og skal tas rett etter eggløsning til menstruasjon.

Eggløsningsslim er også viktig. Har ikke kvinnen dette slimet, vil sædcellene ha problemer med å overleve i skjeden og komme opp til egget. Slimet gjør at sædcellene lettere kommer seg opp til det modne egget.

- Slimløsende hostesaft som Bisolvon kan være nyttig for den som prøver å bli gravid. Det har ingen annen dokumentert effekt enn at det bedrer eggløsningsslimet, men vi har pasienter som mener at det var det som hjalp dem, sier forteller hun.

Les også: Har du et variert kosthold, er det ikke noe problem å få i seg nok proteiner

4. Stress ned

Ifølge Kari Løvendahl Mogstad kan det nemlig være lurt å redusere stressnivået når dere forsøker å bli gravid. Ikke la ønsker om graviditet stresse deg. Stress er sjelden gunstig for helsa og kan også påvirke evnen til å bli gravid i negativ retning.

- I en livsfase hvor du planlegger barn, bør du tenke over om du ikke kan kutte ned på noen aktivteter som skaper stress i hverdagen. Det er viktig å roe ned, sier hun.

Er du en treningsnarkoman, er det lurt å redusere treningen noe i denne perioden.

Les også: De beste rådene mot stress

5. Hold kontroll på vekta, damer

- Kvinner med betydelig overvekt, har vanskeligere for å bli gravide, sier Gro Nylander, lege og spesialist i fødselshjelp, kvinnesykdommer og medisinsk genetikk.

Om du er overvektig eller undervektig, kan det spille inn på fruktbarheten. De fleste kvinner tenker ikke over at det å holde en normal vekt er viktig om du ønsker å bli gravid.

Undersøkelser viser at overvektige kvinner bruker dobbelt så lang tid på å bli gravide i forhold til normalvektige, og undervektige bruker så mye som fire ganger så lang tid.

Tips til å bli gravid

1. stump røyken
2. avstå fra eller begrens inntaket av alkohol
3. ha et variert og sunt kosthold
4. passe vekten og være fysisk aktiv 5. snakk med legen om du har sykdommer
6. ta folat, men være forsiktig med medikamenter
7. undersøke om det er sykdomsutbrudd i områder du ønsker å reise til
8. unngå kontakt med katteavføring 9. stress ned og ha det godt med deg selv og kjæresten
10. finn eggløsningen
11. vær tålmodig

Les også: Trikset som får deg til å spise mindre

6. Beskytt spermen!

Trangt undertøy, varme bilseter, bærbar data og mobiltelefoner skal ha innvirkning på menns sædkvalitet. Det kan derfor være lurt å bytte ut de trange bokserne med noen som sitter litt løsere. Noen forskere mener også at visse former for varme trekker ned sædkvaliteten. Det skal for eksempel ikke være lurt å tilbringe overdrevent mye tid i boblebadet eller badestampen.

Har du ønsker å bli far i nærmeste fremtid, kan det også være lurt å ta den bærbare dataen vekk fra fanget. Dette gir høy temperatur og kan skade spermen over lengre tid.

Det forskes også på om stråling fra mobilen kan være redusere spermkvaliteten, så det kan være lurt å ikke ha mobilen i bukselomma.

Les også: 7 ting mannen bør unngå for at hun skal bli gravid

7. Vær forsiktig med kaffe og alkohol og kutt røyken

Kvinner som vil bli gravide skal være obs på kaffe- og alkoholinntaket. Over fem kopper kaffe, eller tilnærmet 500 milligram koffein om dagen, skal gjør fruktbarheten lavere.

Men du behøver ikke gi opp kaffen helt av den grunn. Ekspertene sier at en kopp eller to om dagen går greit.

Alkohol hjelper ikke for fruktbarheten hos både kvinner og menn. Svensk forskning viser at om du drikker to enheter alkohol hver dag, minsker sjansen for å bli gravid med 60 prosent. Altså er det moderasjon som er nøkkelen til god fruktbarhet.

Røyking kan ha innvirkning på både kvinner og menns fruktbarhet. For kvinner skal det ha innvirkning på hvor mottagelig livmoren er til eggene. For menn kan røyking gi nedsatt sædkvalitet og ødelegge DNA. Det kan være lurt for kvinner å kutte ut røyk også før man blir gravid, siden det minsker farene for abort.

- Røykere aborterer oftere enn ikke-røykere, og hele svangerskapet igjennom er det vanligere med komplikasjoner, sier Gro Nylander.

Les også: Dette skjer i kroppen når du slutter å røyke

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning