Fødselen er vel overstått - den har kanskje vært hard og lang - og du gleder deg til at kroppen din endelig skal være tilbake til normalen.

Sånn er det dessverre ikke. Det tar nemlig noen uker før kroppen begynner å oppføre seg som den gjorde før fødselen.

Ikke bare er du sliten, utmattet og øm, du opplever også andre ting i dagene etter at du har født.

Les også: Føder i heise og på kontoret

Mors kropp etter fødsel

AMMING: Kan være en fantastisk opplevelse, men det kan også utløse kramper i livmoren. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Kramper og etterrier

For det første vil du oppleve kramper i magen, disse blir ofte referert til som etterrier.

- Disse er et resultat av at livmoren trekker seg sammen. I løpet av seks uker vil livmoren trekke seg sammen til sin normale størrelse, opplyser jordmor Tove Nordahl ved Meg og Magen i Tønsberg.

Smertene kan sammenlignes med de smertene eller krampene du opplever under menstruasjon.

For kvinner som har født før, kan disse oppleves sterkere smerter.

- Når man har etterrier, trekker livmoren seg sammen, og det er veldig bra, forteller jordmor Marie Svedberg ved Jordmorsenteret i Oslo.

Amming trigger krampene

Når barnet ammer, kan du oppleve disse smertene i magen. Grunnen til det er at hormonet oksytocin utskilles fra hjernen mens du ammer.

Det er dette hormonet som får deg til å produsere mer melk, men det er også det hormonet som får livmoren til å trekke seg sammen.

Så selv om disse krampene kan oppleves som smertefulle, er det en naturlig prosess som man rett og slett bare må omfavne.

Etterriene er sterkest de første to-tre dagene etter fødselen, og vil deretter avta.

I boken «Barn i magen fra A til Å» skriver jordmor Siri von Krogh at etterriene dessverre ofte blir verre for hvert barn man føder.

Hun opplyser også at disse smertene vil gi seg etter en snau uke.

Les mer og se video: Slik ammer du riktig

Normalt å blø etter fødsel

Etter at du har født, vil du også oppleve blødninger fra skjeden. Disse blødningene kalles renselse eller uttømming.

Grunnen til at du blør er at morkaken etterlot seg et sår i livmoren da den kom ut. I tillegg kvitter kroppen seg med det ekstra laget i livmorens slimhinner som var der for at barnet skulle ha det bra.

Hvor mye man blør, varierer fra kvinne til kvinne, men blødningen er som oftest kraftigst de første dagene.

- Uttømmingen bør ikke gå lenger enn tolv uker, helst ti. Den er kraftig til å begynne med, men vil gradvis avta, sier Nordahl.

Von Krogh skriver i boken sin at renselsen normalt varer mellom fire og seks uker.

Mange opplever forstoppelse

Mange nybakte mødre opplever også forstoppelse i dagene etter fødselen. Grunnene til dette kan være både fysiske og psykiske.

Mange kan være redde for å presse i frykt for å ødelegge stingene man har ved eventuelle rifter eller klipping under fødselen. For andre kan det kan rett og slett være ubehagelig å legge trykk på eventuelle hemoroider som man har fått under graviditeten eller etter fødselen.

I tillegg er kroppen veldig tørr fordi man mister mye væske under en fødsel.

Nordahls råd er at man drikker mye vann, får i seg fiber og beveger seg.

La livet går rolig

Høres alt dette skremmende ut? Slapp av! Alt er en del av en naturlig prosess, og heldigvis varer ikke ubehaget lenge. Det viktigste du kan gjøre er å ta det rolig, nyte den nye tilværelsen og ikke stresse altfor mye.

- Det viktigste man må huske på er at man er barselkvinne, og at man skal hvile i seks uker. La livet går rolig, råder jordmor Nordahl.

Les også:

Strammer opp skjeden etter fødsel

Grønn og billig start på livet

Les hele saken