fikk livet snudd på hodet

Line og Bjørn Vidar hadde tatt et valg om å ikke få flere barn. Så skjedde det utenkelige

En vårdag i 2017 ble livene deres snudd på hodet.

Pluss ikon
ALT ENDRET SEG:: Line og ektemannen var fornøyd med å ha to barn. Så skjedde det ingen trodde kunne skje..
ALT ENDRET SEG:: Line og ektemannen var fornøyd med å ha to barn. Så skjedde det ingen trodde kunne skje.. Foto: Privat
Sist oppdatert

August 2016 valgte mannen til Line Merethe Aaserud (36), Bjørn Vidar (38), å sterilisere seg. De hadde to flotte barn og bar ikke på et ønske om flere.

De kom frem til at dette var den beste løsningen for dem ettersom at Line reagerte dårlig på både p-piller og spiral.

Men en vårdag i 2017 ble livene deres snudd på hodet.

Line, ektemannen og barna deres var på vei til Ikea. Hun var kvalm og mistenkte at hun enten var bilsyk, hadde spist noe dårlig mat eller hadde fått omgangssyken.

Tanken om at hun var gravid slo henne ikke. Hun tenkte at det var helt umulig.

Line ble sittende i bilen mens ektemannen og deres to barn gikk inn på Ikea. Mens hun satt i bilen, fikk hun en stor trang til å ligge i sengen og slappe av.

Den samme følelsen kjente hun på i flere dager, og hun stusset litt på hvorfor hun var så sliten og dårlig. Mannen fleipet og sa: «Du skal ikke bare ta en graviditetstest?»

Hun tenkte at det ikke var nødvendig, men valgte likevel å ta en for å utelukke graviditet.

UMULIG: Line trodde det var umulig at hun var gravid siden mannen hennes hadde sterilisert seg. Dette delte hun første gang på sin Instagram-profil: @Linemaaserud.
UMULIG: Line trodde det var umulig at hun var gravid siden mannen hennes hadde sterilisert seg. Dette delte hun første gang på sin Instagram-profil: @Linemaaserud. Foto: Privat

Braste ut i gråt

Line hadde en gammel test fra Ebay liggende i baderomsskapet. Hun fant frem denne og testet seg. Resultatet var tydelig positiv.

Hun var alene hjemme med ungene og brast i gråt. Tankene surret i hodet hennes, og hun trodde fremdeles ikke på at det var helt sant.

Testen hadde vært liggende i flere år, så hun antok at den hadde «gått ut på dato».

Hun dro med seg ungene på apoteket for å kjøpe en Clearblue graviditetstest.

Etter noen pirrende minutter var svaret tydelig. Den lille skjermen lyste mot henne: Gravid.

POSITIV TEST: Da testen var positiv, var Line i sjokk.
POSITIV TEST: Da testen var positiv, var Line i sjokk. Foto: Privat

– Jeg hadde aldri i min villeste fantasi trodd at jeg var gravid. Jeg var både sint og sjokkert. Vi hadde tatt et bevisst valg om at vi ikke ønsket flere barn. Jeg tenkte med en gang at Bjørn Vidar trodde jeg var utro, noe jeg selvsagt ikke hadde vært.

Les også: Sjekk om barnet ditt har riktig leggetid

Beskyldt for utroskap

Line og ektemannen bestemte seg for å dra på tidlig ultralyd. Der så de det, svart på hvitt.

– Det lille nurket i magen var seks uker gammel, og vi kunne høre lyden av babyens hjerteslag. Vi så på hverandre og skjønte begge to at denne babyen skulle vi beholde. Kjøreturen hjem fra ultralyden var full av følelser, forteller Line.

Magen vokste sakte, men sikkert. De delte gladnyheten med sine nære og kjære, og det var ikke lenger enkelt å holde det skjult for andre.

Da de bestemte seg for å dele denne nyheten kom meldinger som: «Er du sikker på at Bjørn Vidar er pappaen?» og «Hun har sikkert vært utro.»

– Det gjorde så vondt. Jeg visste det - han er jo pappaen. Det såret meg masse å få disse spørsmålene. Jeg gikk inn i en liten boble. En boble som var full av skam, selv om jeg visste svaret.

GRAVID: Da Line og mannen så babyen i magen på ultralyd, var de ikke i tvil. Dette barnet var veldig ønsket.
GRAVID: Da Line og mannen så babyen i magen på ultralyd, var de ikke i tvil. Dette barnet var veldig ønsket. Foto: Privat

Det tok hele tre måneder før Bjørn Vidar fikk tatt prøver.

– Disse månedene var helt forferdelige, selv om både Bjørn Vidar og familien støttet meg. Jeg brydde meg for mye om hva andre trodde.

I september 2017 kom svaret de hadde ventet på.

– Spermlederen hadde grodd sammen igjen. Kroppen hadde ordnet opp selv, og han var ikke lenger steril.

I 2018 kunne de ønske deres lille jente velkommen til verden.

– I dag skulle vi absolutt ikke vært foruten sistemann. Det var en mening med det hele, og hun er et nydelig mirakelbarn. Og så fikk jeg gleden av å amme enda et barn, noe som var helt fantastisk, sier Line.

Ammet i over tre år

Line hadde ammet to barn tidligere og var tydelig på at hun ønsket å amme sistemann dersom det var mulig. Hun synes amming er noe av det fineste hun har opplevd og var glad for at hun fikk muligheten til å gjøre det igjen.

AMMING: Line er glad for at hun fikk muligheten til å amme igjen. Siste barnet ammet hun i litt over tre år.
AMMING: Line er glad for at hun fikk muligheten til å amme igjen. Siste barnet ammet hun i litt over tre år. Foto: Privat

– Førstemann ammet jeg i 2,5 år, andremann ammet jeg i 1 år, og sistemann ammet jeg i litt over 3 år.

Line har alltid sett på amming som en fin og naturlig ting. Etter hvert som barnet hennes ble eldre, startet kommentarene å komme:

– Jeg fikk mange kommentarer på at jeg ammet lenge, men jeg brydde meg heldigvis ikke om de. Flere mente blant annet at det var kvalmt, og at barnet kunne spise ordentlig mat.

– For meg var det helt naturlig å amme til hun var over tre år. På det tidspunktet handlet det ikke om å mette henne, men om kosen. Den vakre kjemien mellom mor og barn. Det var så mye kjærlighet. Det var helt fantastisk, sier Line.

AMMING: Line har alltid synes at amming er koselig, naturlig og fint. Her er datteren 2,5 år gammel.
AMMING: Line har alltid synes at amming er koselig, naturlig og fint. Her er datteren 2,5 år gammel. Foto: Privat

Da datteren hennes ble litt over tre år gammel, var de nødt til å legge ammingen på hylla på grunn av en medisinsk årsak.

– Det var veldig trist, og jeg felte mange tårer. Hun ønsket ikke å slutte selv, så jeg var faktisk nødt til å smøre sitron på brystvortene mine slik at hun ikke skulle ha lyst til å amme, fniser hun.

Line råder til å ikke dømme andre - både for at hun ble gravid til tross for at mannen hadde sterilisert seg, men også for at noen velger å amme «lenge».

– Mitt beste tips er å prøve å ikke bry seg om hva andre mener. Det er ingen andre sin oppgave å skulle kommentere eller dømme. Folk burde bry seg om sitt eget, avslutter hun.

LYKKELIG: Familien er glad for at det ble slik, og er takknemlig for det lille mirakelet.
LYKKELIG: Familien er glad for at det ble slik, og er takknemlig for det lille mirakelet. Foto: Privat

Les også (+): Natasja (40) visste at noe var galt, men legene fant ingenting

Sterilisering av menn

– Sterilisering er et relativt enkelt inngrep og gjøres i lokalbedøvelse. Sædlederne deles slik at sædvæsken ikke lenger vil inneholde spermier. Det påvirker ikke andre ting som hormonproduksjon, ereksjonsevne, maskulinitet o.l.

Dette sier urolog i Aleris, Ravi Rawal, til Klikk.no.

Hos Aleris trenger ikke pasienten henvisning, og prosedyren er utført på under en halvtime.

– Etter operasjonen vil han få utløsning som normalt, men etter om lag tre måneder vil den ikke lenger inneholde levende sædceller som kan befrukte egg.

– For å sjekke resultatet anbefaler vi å levere en sædprøve etter minst tre måneder, sier Rawal.

Det er stadig flere menn som ønsker å sterilisere seg.

STERILISERING: Urolog ved Aleris, Ravi Rawal forteller at det stadig er flere menn som ønsker å sterilisere seg.
STERILISERING: Urolog ved Aleris, Ravi Rawal forteller at det stadig er flere menn som ønsker å sterilisere seg. Foto: Aleris

– Trolig henger det sammen med at menn tar mer ansvar for prevensjon enn før og at det offentlige tilbudet er svært begrenset. Sterilisering er også den sikreste prevensjonsmetoden som heller ikke påvirker mannens lyst og seksuell evne, sier Rawal.

Det er imidlertid svært sjeldent at sædlederen gror fast igjen, påpeker urologen.

Det er likevel mulig å sy den sammen igjen dersom man ombestemmer seg senere.

– De fleste som steriliserer seg er voksne menn som har fått de barna de ønsker seg. Dersom han skulle ombestemme seg, kan sædlederne sys sammen igjen. Sannsynligheten for påfølgende graviditet avhenger av mannens og partnerens alder, samt hvor lenge han har vært sterilisert, sier Rawal.

Denne saken ble første gang publisert 26/01 2024, og sist oppdatert 14/02 2024.

Les også