Det første barnet til hertuginne Catherine Middleton og ektemannen prins William har termin 13. juli, ifølge britiske medier.

Kate Middleton ønsker å føde naturlig og skal ha undersøkt en rekke ulike fødselsmetoder. Planen skal være å ta i bruk en metode som benytter seg av mantraer, visualiseringer og pusteteknikker for å minimere smerten, såkalt hypno-fødsel.

Det innebærer at den fødende bruker selvhypnose for å klare å slappe av maksimalt under fødselen.

- Hypno-fødsel er et valg som appellerer til henne. Hun har lest seg opp på metoden, og hørt på CD-er for å komme i den rette stemningen, sier en kilde til det britiske ukebladet Grazia.

Også Crystal Presttun øvde på selvhypnose da hun ventet sitt andre barn. Hun mener at hypnose gjør fødselen mindre smertefull.

Hjelpe mot fødselsangst

Hypnosefødsel handler ikke om å gå inn i en dyp transe slik at man ikke får med seg hva som foregår.

Målet er at den gravide skal få en mer avslappet kropp, slik at fødselen blir enklere og mindre smertefull. Hypnofødsel skal være fungere spesielt godt mot fødselsangst og redsel for fødselssmerter.

Hertuginne Kate

TERMIN I JULI: Hertuginne Kate og prins William venter sitt første barn. Terminen skal være 13. juli. © Foto: Stella Pictures

Det at kvinnen føler seg forberedt, kan være med på å gjøre fødselen lettere. Mona Hansen fødte uten smertestillende og syntes ikke at fødselen gjorde vondt.

Teknikken går ut på å føde uten å frykte smerten. Tanken er at om man klarer å ikke bli redd eller anspent, vil man føle mindre smerte.

For å forberede seg til fødselen, vil hypnosemødrene høre på CD-er med mantraer, og øve på å visualisere seg selv med et smertefritt underliv.

- Vil få en bedre fødsel

Psykoterapeut Remi Marents ved Hypnoterapi.no var en av de første som tilbød par kurs i fødselshypnose i Norge. Han synes det er fint å høre at hertuginne Kate vurderer å bruke hypnose under fødselen.

- Har hun trent på hypnose hjemme i forkant av fødselen, vil hun få en bedre fødselsopplevelse. Det er fremdeles mange som ser på fødselshypnose som noe alternativt. Men forskning viser at avspenning reduserer smerteopplevelsen, sier Marents til Foreldre.no.

Ved hjelp av teknikker som den fødende har lært seg på egen hånd eller gjennom et kurs, vil hun kunne endre sin bevissthetstilstand og klare å slappe av, til tross for smerten. Pusteteknikker, som er identiske med enkelte av de pusteteknikkene som læres bort på kurs i gravidyoga, er viktige verktøy.

hypnose

BEDRE FØDSEL MED HYPNOSE: Psykoterapeut Remi Marents mener at hypnose kan gjøre fødselen mindre smertefull. © Foto: Peder@Songedal.no

Hypnosen angriper alt det som styrer hvordan smerten oppleves, forklarer Marents.

- Er du anspent og strammer deg, vil alt gjøre mer vondt enn om du er avslappet. Det er også slik at hvis du tror at noe skal gjøre skikkelig vondt, så er du så redd at det sannsynligvis også vil gjøre kjempevondt. Fokuserer du smerten, merker du den også bedre, sier psykoterapeuten.

Ved hjelp av hypnose kan du flytte fokuset ditt bort fra smerten, og du vil ha en forventning om at du kan kontrollere smerten. Det vil gjøre kvinnen mindre engstelig og anspent under riene.

De fleste har vel opplevd at smerte oppleves mindre intenst hvis man klarer å motstå trangen til å spenne hele kroppen.

Partneren er en nyttig medhjelper

For kvinner som ønsker å prøve hypnofødsel, kan partneren få en sentral rolle.

- Det er fint for partneren at han ikke står maktesløs og føler seg unyttig under fødselen, men faktisk kan bidra med noe. Partneren kan lede pusteøvelsene, og fordype den hypnotiske tilstanden til kvinnen som føder, forklarer Marents.

Fødselshjelperen kan beskrive en beroligende situasjon for den fødende, og som de sammen har trent på tidligere.

Klisjeen er en sandstrand, men det kan være andre koselige stunder paret har hatt sammen.

Når partneren maler frem bildet for kvinnen, slipper hun å anstrenge seg for selv å skape bildene i hodet. Dette hjelper den fødende til å distrahere seg fra smerten.

Gir en følelse av kontroll

Har kvinnen trent på fødselshypnose hjemme, ved hjelp av cd-er eller et kurs, vil hun i større grad også forvente at fødselen skal gå greit.

- Hypnofødsel gir kvinnen selvtillit på at hun er i stand til å føde, fordi hun kan klare å kontrollere smerten, og dermed også fødselsopplevelsen i større grad, mener Marents.

Han forteller at norske jordmødre han har vært i kontakt med, stiller seg overraskende positive til teknikken.

- Jordmødrene ønsker å gjøre det best mulig for fødekvinnen, og alt som kan gjøre fødselen til en bedre opplevelse, er de som regel positive til. Og så er det ikke slik at hypnosen skal erstatte andre verktøy. Kanskje trenger den fødende mindre smertestillende, men hun kan fortsatt få epidural selv om hun prøver hypnose, sier Marents.

Forsker på fødselshypnose

Jordmor Anette Werner ved Århus universitetssykehus i Danmark jobber med et doktorgradsprosjekt som skal undersøke effekten av fødselshypnose.

Til sammen skal 1210 gravide deltar i studien og lærer hypnose på kurs.

- Undersøkelser tyder på at hypnosen lindrer smerter og angst. Medisinsk hypnose blir brukt i forbindelse med ulykker og operasjoner og er til hjelp for dem med kroniske smerter. Men hittil har det vært mangel på større studier, har Werner tidligere sagt til Foreldre.no.

Hun forteller at hypnose ikke fungerer like godt for alle, men at gravide ser ut til å være spesielt mottagelige.

- Det blir antatt at ca. 10 prosent av alle mennesker mangler det vi kaller hypnotisk kapasitet. Men gravide skårer høyt på hypnotiserbarhet. Personlig tror jeg at alle kan ha glede av hypnose, så lenge man har vilje til å jobbe med det og finner en metode som passer, sier jordmoren.

Kjøpt lyseblå vogn

Hertuginne Kate skal etter planen føde ved St. Mary's Hospital, samme sykehus som prinsesse Diana fødte prins William, i 1982.

Hvilket kjønn barnet har, er en stor, kongelig hemmelighet, men den britiske avisen The Mail on Sunday avslørte nylig at Kate har gått til innkjøp av en lyseblå Bugaboo barnevogn - noe som har ført til spekulasjoner om det er en gutt hun venter.

Det første barnet til prins William og hertuginne Kate blir uansett tronarving, uavhengig om det blir jente eller gutt.

Les hele saken