ung og gravid

Å være ung og gravid

Uansett hvilket valg du tar er det hjelp å få for deg som er ung og gravid.

UNG OG GRAVID: Å bli gravid som 13-åring er ikke veldig gunstig, men å få barn i tidlig 20-årene er ingen utfordring for kroppen. FOTO: Getty Images.
UNG OG GRAVID: Å bli gravid som 13-åring er ikke veldig gunstig, men å få barn i tidlig 20-årene er ingen utfordring for kroppen. FOTO: Getty Images.
Sist oppdatert

13-14-åringer kan faktisk bli gravide, fordi de er kommet i puberteten.

- De aller fleste er likevel fortsatt barn, mentalt sett, i denne alderen. I tillegg er de i starten av en turbulent tid som tenåring, og da er det naturligvis ikke gunstig å være gravid, sier fastlege og forfatter, Kari Løvendahl Mogstad.

Gravid og for ung

Hun forklarer at som 13-åring er du for ung til en graviditet både psykisk og fysisk. Kroppen er ikke ferdig utviklet, verken når det gjelder benbygning, muskler eller det mentale. Da sier det seg selv at en fødsel kan bli en meget krevede affære.

- Heldigvis er det svært få jenter som blir gravid så tidlig, og det er derfor sjelden en aktuell problemstilling i vår kultur, sier Mogstad.

Hun sier at som 16-åring har flere jenter kommet godt inn i puberteten. Kroppen har også begynt å bli mer voksen både fysisk, muskulært og mentalt, selv om mange fortsatt er svært unge og barnslige - noe de skal få lov til å være i den alderen, mener hun.

Les også: Dette er gravidplagene vi ikke snakker om

Gravid under 17 år

– Når du blir gravid som 14-15-åring, er du veldig ung. Hvis du velger å bære fram barnet er det derfor er utrolig viktig at du har et godt støtteapparat bestående av jordmor, lege og helsesøster, sier leder i Jordmorforeningen Kirsten Jørgensen.

Hun forteller at gravide under 17 år som regel får en individuelt tilpasset og tettere oppfølging av jordmor, gjerne på sykehusets poliklinikk.

– Dette er viktig, for når du er så ung er du i alle fall ikke forberedt på å bli gravid og føde et barn, sier hun.

At også hjemmet og støttende foreldre er viktig når unge jenter blir gravide, er ikke hun i tvil om. De er vanligvis den gravide jentas nærmeste, og vil ofte oppleve dette som en fortvilet situasjon.

– Som foreldre til en gravid 15-åring, vet man at det å hjelpe til med barnet blir en viktig oppgave fremover. Her er det jo snakk om barn som føder barn, sier hun.

Fødsel i ung alder

Jørgensen forteller at graviditet og fødsel i de fleste tilfeller går greit også for 14-15-åringene. Kroppen er ung og sprek, og det er mindre vanlig med komplikasjoner enn det er hos mer voksne gravide.

– De psykiske forberedelsene er derfor viktigst, for det gjelder å forberede henne så godt som mulig på mammarollen i løpet av svangerskapet, sier Jørgensen.

Den tette oppfølgingen med jordmor er derfor viktig slik at jenta forstår at dette er noe hun kommer til å klare.

– Samtidig forbereder kroppen seg på å være gravid og føde, og selv om en 14-åring kanskje ikke er ferdig utviklet før hun blir gravid, vil kroppen endres slik at hun er i stand til både å føde og amme når den tid kommer, sier hun.

Prevensjon under 16 år

I Norge får alle mellom 16 og 20 år gratis prevensjon, men jenter under den seksuelle lavalder inkluderes ikke i denne ordningen. Dette mener Jørgensen er uheldig.

– I samarbeid med Sex og samfunn jobber Jordmorforeningen for at også de som er under 16 skal gå rett til gratis prevensjon. Det er mye verre at en jente under 16 år blir gravid, så det å forhindre at dette skjer er kjempeviktig, sier hun.

Hun mener det er uheldig å lukke øynene for at også ungdommer under 16 år har sex.

Dersom du er usikker på hva du skal gjøre er det smart å søke hjelp for eksempel i den landsdekkende helsetjenesten Amathea. Her kan du få informasjon og veiledning knyttet til graviditet og abort. I tillegg kan du få samtale før og etter en eventuell abort, og oppfølging dersom du ønsker å bære frem barnet.

Les også: Hver fjerde fødende kvinne har blødd tidlig i svangerskapet

Gravid som 20-åring

Hvis du blir gravid et par år senere, som 18- eller 20-åring, er kroppen din fysisk sett godt rustet for å bli gravid.

– Du er da på ditt sterkeste og det er egentlig ingen hindringer. Du er også gjerne på ditt mest fruktbare når du er rundt 20 år, sier Mogstad.

Hvor klar du kjenner deg til å bli mor, mener hun imidlertid er veldig kulturelt. Mens det noen steder er vanlig å bli ung mor, velger jenter de fleste steder i landet å vente med barn til de er ferdige med studier, reising og å leve ut en ubekymret ungdomstid.

Og selv om Mogstad altså fraråder å bli gravid veldig tidlig, vil det for kroppens del ikke være noen ulempe å bli ung mor tidlig i 20-årene.

– Da er du både mer fruktbar, og fysisk sett godt i stand til å være gravid. Det har vel heller blitt en trend som vipper over den andre veien, at vi venter stadig lengre med å få barn, selv om vi fra naturens side er best egnet til å være gravide som unge, sier hun.

Les også: Gravid - og med mensserter?

Fruktbarheten halveres

Selv om 18-20-åringer som blir gravide også betegnes som en ung mor, er det ifølge Jørgensen vanligvis ikke behov for noen ekstra oppfølging i løpet av graviditeten for denne gruppen kvinner.

– Hvor lenge du er ung gravid er vanskelig å si, men i dag er gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende 29 år på landsbasis, og 30 år i Oslo. For noen tiår siden ville vi ikke sagt at en gravid 20-åring var spesielt ung, men i dag er hun jo det, sier Jørgensen.

Hun bekrefter at det for kroppen er gunstig å få barn før 30- og 40-årene.

– Den gunstigste alderen er nok mellom 20 og 30 år, for etter fylte 30 går fruktbarheten betydelig ned. Ved 35-årsalder er den halvert, og det er også større risiko for komplikasjoner enn for yngre kvinner, sier hun.

Hun skjønner likevel at mange velger å vente lenger, da dagens velferdsordninger krever at man har hatt et 6-måneder langt arbeidsforhold før man får permisjonsrett.

– Dagens unge kvinner ønsker å ta utdanning først, og deretter må de være i et jobbforhold en periode før de har krav på foreldrepenger. Det burde absolutt legges bedre til rette for å få barn i 20-årene for dem som ønsker det, sier hun.

Unge gravide i Norge 2016

7 - 15-åringer

20 - 16-åringer

74 - 17-åringer

175 - 18 åringer

337 - 19-åringer

606 - 20 åringer

Kilde: Statistisk Sentralbyrå

Denne saken ble første gang publisert 22/09 2017, og sist oppdatert 17/04 2018.

Les også