forgiftet av morsmelk

FARLIG MELK: Et barn biter på boksen som inneholder morsmelkerstatningen, som har forgiftet 6.200 barn i Kina. © FOTO: AP

BEROLIGER: Seksjonsleder Atle Wold i Tilsynsavdelingen ved Mattilsynets hovedkontor sier norske foreldre kan være trygge på at norsk morsmelkerstatning er trygg å drikke for babyene.=

BEROLIGER: Seksjonsleder Atle Wold i Tilsynsavdelingen ved Mattilsynets hovedkontor sier morsmelk solgt i Norge ikke er farlig. © FOTO: Mattilsynet

- Over 6.200 babyer er blitt syke etter å ha drukket melk tilsatt melamin. 1300 er så syke at de nå er innlagt på sykehus opplyser den kinesiske helseministeren Chen Zhu, ifølge BBC News.

Tre babyer har fram til nå mistet livet i tragedien.

Mattilsynet i Norge kjenner ikke til at barn er blitt syke etter å ha drukket morsmelk her i landet.

- Dette er ikke kjent problemstilling i Norge, og det har ikke vært en lignende sak i Norge. Hadde dette vært tilfellet i Europa, ville vi fått beskjed, gjennom EUs meldesystem, sier seksjonsleder Atle Wold ved Mattilsynets hovedkontor.

Gjort med vilje

Melamin er et stoff som vanligvis benyttes i plastikk og lim, men kan blant annet fremkalle den svært alvorlige tilstanden akutt nyresvikt.

- Produsentene skal ha tilsatt melamin med viten og vilje, for å få morsmelkerstatningen til å virke ekstra proteinrik og kunne selge den til en høyere pris. Det opplyser talsmenn for kinesiske myndigheter, ifølge Dagbladet.no.

158 spedbarn har fått akutt nyresvikt etter å ha drukket morsmelkerstatningen.

Eksportert

Melamin er funnet i hele 22 forskjellige merker morsmelkerstatninger.

To av selskapene, Yashili og Suokang, har også eksportert morsmelkpulveret til utlandet, nærmere bestemt til Burma, Jemen, Bangladesh, Burundi og Gabon.

Produktene er nå tilbakekalt og både produksjon og videre eksport er inntil videre stanset.

Fire mennesker har så langt blitt arrestert i forbindelse med skandalen, og det er ventet at de vil komme flere arrestasjoner, melder BBC.

Norske foreldre kan føle seg trygge i forhold til melken som omsettes her i landet

Kontroll i Norge

- Vi har god kontroll på denne typen næringsmidler i Norge, både om produksjon og innhold, sier seksjonsleder Atle Wold ved Mattilsynets hovedkontor.

Han er glad det ikke er tilsvarende hendelser i Europa som i Kina.

- Norske foreldre kan føle seg trygge i forhold til morsmelkerstatningene som omsettes her i landet, sier Wold.

forgiftet av morsmelk

SKANDALE: Et barn blir sjekket for nyresvikt på et sykehus i Wuhan, etter at det viser seg at en rekke morsmelkerstatninger i Kina inneholder melanin, som kan gi akutt nyresvikt. © FOTO: AP

Les hele saken