hjemmefødsel

Susanne (31): – Jeg føler meg utrolig heldig som fikk oppleve en så vakker fødsel, og er stolt av meg selv som trosset fryktene mine

Både mentalt og fysisk forberedte Susanne seg til det som ventet henne, og beskriver fødselen i bassenget hjemme i stua som en vakker opplevelse.

HJEMMEFØDSEL: For Susanne og Dale ble hjemmefødselen en vakker og sterk opplevelse.
HJEMMEFØDSEL: For Susanne og Dale ble hjemmefødselen en vakker og sterk opplevelse. Foto: Privat
Sist oppdatert

– Vi ble gravide en stund før vi hadde planlagt, men vi hadde veldig lyst på barn, og det var ønsket, sier Susanne Bastviken (31) fra Oslo.

Hun beskriver svangerskapet som både spennende, krevende, styrkende og noe hun er utrolig takknemlig for å ha fått oppleve.

– Jeg måtte prosessere mange lag med følelser og tanker før jeg skulle bli mor. Det første trimesteret var utfordrende, og jeg følte meg fysisk uvel, kvalm, trøtt og syntes alt luktet så rart.

Andre trimester opplevdes mye lettere, samtidig som kroppen begynte å forandre seg og det tidvis var vanskelig å skulle akseptere, forteller Susanne ærlig.

– Jeg måtte virkelig gå i meg selv og minne meg på at det er en ære å bære frem et barn. Kroppen jobber hardt, og det siste den fortjener er kritikk for hvordan den ser ut eller ikke ser ut.

– Tredje trimester var ganske fint. Jeg sørget for å holde meg aktiv med svømming og styrketrening, sov mye og lyttet så godt jeg kunne innover, sier 31-åringen.

Hjemmefødsel i basseng

Under svangerskapet tilbragte 31-åringen og samboeren Dale Wallington (29) tid i Costa Rica.

Etterhvert som kroppen ble tyngre og tyngre, kjente hun hvor godt det kjentes å være i vannet. I bassenget, under svømmetrening, ble visjonen om hjemmefødsel i basseng skapt.

Susanne hadde sett videoer av hjemmefødsel i vann, og kjente at det resonnerte. Noe inni henne sa at det ikke føltes naturlig eller harmonisk for kroppen hennes eller babyen å skulle føde på et sykehus.

– Vi var jo ikke syke, og svangerskap og fødsel er en naturlig prosess som jeg ønsket skulle fortsette å være naturlig hele veien.

– Jeg hadde fått fødeplass på ABC-enheten ved Oslo universitetssykehus, men så stengte de jo ned. Da bestemte jeg meg for å ta kontakt med Min Fødsel, og høre hva de kunne tilby, sier hun.

Åpenhjertig forteller Susanne at hun hadde mange frykter å jobbe seg gjennom, og at «hva hvis» noe skulle skjedd, var en sterk tanke som stadig vendte tilbake. Om nettene kunne hun våkne og gråte av disse fryktene.

– Jeg jobbet meg gjennom disse som forberedelser til fødsel. Jeg visste at statistikken for hjemmefødsel var utrolig god: At de viser at det er færre komplikasjoner for mor og baby, færre som revner og lignende.

Susanne forberedte seg både fysisk og mentalt til fødsel, og tok to kurs: I det ene lærte hun pusteteknikker, og ikke minst kraften av ordene vi bruker rundt fødsel - som å skifte ut ordet smerte med intensitet. Og om å la kroppen gjøre det som kroppen naturlig gjør i fødeprosessen.

– Jeg hadde en forberedende samtale med jordmor, Maria, hos Min Fødsel. Hun hadde selv født hjemme, så jeg visste at hun visste hva hun snakket om. I tillegg hadde hun en så sterk utstråling av trygghet, og denne smittet over på meg.

– Vi skulle hatt noen flere samtaler før fødsel, men kom aldri så langt, siden babyen bestemte seg for å komme den dagen vi skulle møtes for andre gang, sier Susanne med et smil.

Les også: 12 tegn på at fødselen er i gang

Fødebasseng midt i stua

Første mandagen i påsken 2023, tre uker før termin, våknet Susanne grytidlig på morgenen av at hun følte seg våt nedover beina.

Hun reiste seg opp av sengen for å sjekke, og oppdaget til sin overraskelse at det var vannet som allerede hadde gått.

– Så skjønte jeg etter hvert at dette var starten på fødselen, og ringte jordmor som raskt kunne bekrefte.

Rommet var ikke forberedt siden de trodde de hadde noen uker på seg, men samboeren Dale satt umiddelbart i gang.

– Han ordnet med lys, røkelse, musikk, yogamatte og varmeflasker. Sammen gikk vi på butikken for å kjøpe inn snacks og godt å drikke.

– Pappa ble sendt ut for å handle med en utstyrsliste som inneholdt blant annet engangslaken, isboks, pledd til baby, håndklær og bleier til både babyen og meg, forteller Susanne.

MAGISK: Fødebassenget var plassert midt i stuen, og rommet fylt med lukten av røkelse og lyden av rolig musikk.
MAGISK: Fødebassenget var plassert midt i stuen, og rommet fylt med lukten av røkelse og lyden av rolig musikk. Foto: Privat

De første riene

Da de første riene kom litt senere på dagen, satt samboeren og jordmor oppi fødebassenget som var plassert midt i stua.

Susanne kunne nesten ikke vente med å komme seg i vannet. Stemningen var spent, men avslappet. Det var noe magisk over hele dagen.

Lyset glitret vakkert gjennom vinduet og reflekterte i vannet på bassenget, beskriver paret.

– Vi hørte på behagelig musikk, og jeg lukket øynene og lyttet innover. Etterhvert ble det mer og mer intenst, og jeg bare lukket øynene. Jeg brukte mye lyd, og måtte bite i et håndkle for å komme meg gjennom noen av riene.

– Jeg flyttet meg en del rundt i vannet, og syntes det var veldig utfordrende. Samtidig fokuserte jeg på alle pausene jeg fikk mellom rier.

Etterhvert stagnerte riene litt, og de måtte flytte seg inn til soverommet for å få litt hjelp av tyngdekraften.

– Jeg satt i en squat ved sengen og partneren min holdt meg. Etter to kraftige pressrier kom lille Luca til verden, sier Susanne med varme i stemmen.

Hun beskriver blandede følelser av lykke, magi, ekstase og adrenalin - samtidig som hun var helt utslitt og litt overrasket over at den lille gutten ikke lignet på henne.

– Han var klissete og vakker, og begynte raskt å lete etter puppen. Det var helt magisk å se hvordan instinktene fungerte med en gang. Timene etterpå var vidunderlige, men jeg hadde også en del ubehag i underlivet, og var utrolig sliten.

– Adrenalinet og beundringen for den lille gutten vår tok over alt. Jeg ble helt forelsket, og var overlykkelig over at han var frisk og fin.

– Vi la oss i egen seng, og fikk levert mat av familien. Jordmoren vår hjalp til med alt vi trengte, og hun foretok også de første målingene av babyen, og viste oss hvordan man skifter bleie, sier Susanne.

Les også (+): Jeg fikk ikke epidural forrige gang, og nå gruer jeg meg til fødselen. Hva kan jeg gjøre?

Takknemlig for hjemmefødselen

De første dagene etterpå gikk ut på å ligge i sengen og beundre den lille, lære å amme, få i seg næring og begynne helingsprosessen.

Susanne kunne knapt gå, og følte seg veldig sår. Hun hadde ikke tenkt så mye over det som faktisk ventet etter fødsel, og legger ikke skjul på at det var tøft.

MORSKJÆRLIGHET: Susanne opplevde det sterkt å få sønnen lagt på brystet for første gang.
MORSKJÆRLIGHET: Susanne opplevde det sterkt å få sønnen lagt på brystet for første gang. Foto: Privat

– Vi sov heller ikke særlig mye, og det var litt vanskelig å lande. Samtidig var vi overlykkelige.

– Dagene føltes hellige og magiske, jeg var veldig emosjonell og kunne gråte av hva som helst. Vi hadde en fantastisk oppfølging fra jordmor, og kunne stille alle de spørsmålene vi hadde.

– Jeg føler meg utrolig heldig som fikk oppleve en så vakker fødsel, og er stolt av meg selv som trosset fryktene mine - og lyttet til hjertet mitt. Jeg vil gjerne velge dette igjen, fastslår Susanne.

Mammaen anbefaler varmt en godt planlagt hjemmefødsel med erfarne jordmødre for de som føler seg trygge på det, og forteller at det for henne harmonerer med sånn hun ser på livet.

Tidlig i graviditeten lærte hun at en god fødsel er en hvor man føler seg trygg, litt bortgjemt i sin egen boble, og ivaretatt - for da produserer man gode mengder med oksitosin, som er hormonet som skaper kraftige rier og en rask fødsel.

– Alle har sine preferanser, og alle må lytte til seg selv, men jeg håper flere kan velge fra hjertet og ikke ut av frykt for at noe skal gå galt.

– Kroppen vår vet akkurat hvordan den skal føde, men vi må jobbe med hjernen og fryktene våre for å kunne tillate den å føde harmonisk. Frykt skaper spenninger og smerte, og kan bremse opp hele fødselen. Mitt ønske er at hjemmefødsel kan bli en del av det offentlige tilbudet, slik det er i andre land, og dermed mer tilgjengelig.

– Når det er sagt, så er jeg opptatt av at alle må få føde der de føler seg tryggest, sier Susanne.

Denne saken var først omtalt i Avisa Oslo.

Les også (+): Marte (36) ble rammet av ubehagelig tilstand under svangerskapet

Fakta om hjemmefødsel

Planlagt hjemmefødsel med jordmor er ikke en del av det offentlige tilbudet. Tilbudet om hjemmefødsel blir i dag gitt av privatpraktiserende jordmødre uten avtale med helseforetakene eller kommunene.

Tilbudet er avgrenset til om det finnes jordmødre som tilbyr planlagt hjemmefødsel i nærheten av der du bor.

Svangerskapskontrollene er gratis enten de skjer hos offentlig eller privat ansatte jordmødre, eller hos fastlegen.

Om du ønsker hjemmefødsel, er det viktig at du diskuterer dette med jordmor eller lege så tidlig som mulig i svangerskapet.

Da får du bedre oversikt over fødetilbudet og valgalternativ der du bor, og du får informasjon om vanlige rutiner ved en planlagt og forventet normal fødsel.

Før en hjemmefødsel skal jordmor eller lege avklare at:

  • Du er frisk
  • Du har hatt et normalt svangerskap
  • Du har ett barn i magen
  • Barnet ligger i hodeleie
  • Du ikke har hatt keisersnitt tidligere
  • At du har hatt normale svangerskap og fødsler tidligere dersom du er flergangsfødende
  • Så sant du oppfyller kriteriene for hjemmefødsel, viser forskning at det er trygt med hjemmefødsel.

Kilde: Helsenorge.no

Denne saken ble første gang publisert 24/10 2023, og sist oppdatert 24/10 2023.

Les også