UNG MOR

«Du vil aldri klare å oppdra et barn»

Morsrollen kom brått til Emilie for syv år siden. Nå tar hun et oppgjør med de stygge kommentarene unge foreldre får på grunn av alderen sin.

Pluss ikon
UNG FORELDER: Ved en tilfeldighet oppdaget 16 år gamle Emilie at hun var gravid. Kort tid senere startet kommentarene.
UNG FORELDER: Ved en tilfeldighet oppdaget 16 år gamle Emilie at hun var gravid. Kort tid senere startet kommentarene. Foto: Privat
Sist oppdatert

– Hvorfor skal unge foreldre alltid få stygge kommentarer? Er det fordi flere av oss kanskje ikke lever det typiske A4-livet, der vi er gift og har en fast jobb? sier trebarnsmor Emilie Kløvjan (24) spørrende til Klikk.no.

Morsrollen kom brått til henne for nesten syv år siden.

Ved en liten tilfeldighet oppdaget 16 år gamle Emilie at det vokste liv i magen hennes.

– Jeg skulle begynne på acne-medisiner og var nødt til å ta en test for å være på den sikre siden. Da den kom tilbake positiv, ble jeg veldig sjokkert og småstresset, forteller hun.

Allerede da begynte bekymringene å spinne i hodet: Hvordan kommer folk til å reagere?

Det tok ikke lang tid før hun fikk kommentarer som:

«Du er for ung. Du kommer aldri til å klare det.»

«Du er bare et barn selv.»

«Du vil aldri klare å oppdra et barn.»

UNG MOR: Barnefaren til Aron ønsket ikke å være i bildet. Emilie ble derfor alenemor da hun var 17 år.
UNG MOR: Barnefaren til Aron ønsket ikke å være i bildet. Emilie ble derfor alenemor da hun var 17 år. Foto: Privat

– Det er tøft og absolutt ikke noe hyggelig at så mange skal tvile på meg som mor kun fordi jeg er ung.

– Barnefar var fort ute av bildet siden han ikke ønsket å være til stede. Men jeg ønsket likevel å beholde ham fordi det er mitt barn som jeg har skapt, uansett hvor gammel jeg var.

Det var derfor betryggende for Emilie å få full støtte fra sine foreldre.

– De ble selvsagt ganske sjokkerte, men også glad. Det har betydd mye å ha deres støtte, sier hun.

Les også: Linda drømmer om ett barn til, men vet ikke om hun tør: – Jeg er livredd

Prematur baby

Svangerskapet til Emilie gikk fint i starten. Hun brukte månedene på å forestille seg hvordan mammalivet ville være, og prøvde å balansere svangerskapet med skolegang.

Hun startet spent på videregående skole, men kun tre dager etter oppstart startet fødselen brått.

– Jeg ble plutselig veldig dårlig. Jeg ble sendt til sykehuset med ambulanse, og etter en del kontroller ble det besluttet at han skulle bli tatt ut med keisersnitt for å redde oss begge. Aron ble født i uke 29 og var bare 900 gram.

PREMATUR: Hennes førstefødte Aron ble født i uke 29 og veide bare 900 gram. Etter mange måneder på sykehuset, ble han friskmeldt og sendt hjem.
PREMATUR: Hennes førstefødte Aron ble født i uke 29 og veide bare 900 gram. Etter mange måneder på sykehuset, ble han friskmeldt og sendt hjem. Foto: Privat

Veien videre var intens og krevende. Emilie og sønnen hennes var nødt til å tilbringe cirka syv måneder totalt på sykehuset, før de endelig kunne starte det nye kapittelet sitt hjemme.

Hun kunne kjenne frykten av å skulle ta med seg sønnen sin hjem og starte den nye hverdagen.

– Jeg var redd og mange tanker surret i hodet mitt. Jeg stengte meg selv inne i en boble med bare meg og lillegutt i tre måneder. Morsrollen var utrolig tøff i starten, men det forandret livet mitt mot det bedre.

Under fødselen og tiden etter fikk hun mye støtte fra sin daværende samboer som behandlet Aron som sin egen sønn.

– Det gjorde det selvsagt lettere, og det betydde mye å ha han og hans søster ved vår side.

Etter at sønnen hennes kom til verden, stoppet ikke kommentarene og hetsen.

– Jeg fikk flere kommentarer om at jeg aldri kom til å ha et liv siden jeg var så ung og droppet ut av videregående skole.

Hun opplevde også å miste mange av vennene sine og bli stengt ute fra sosiale begivenheter. Ensomheten ble tung å bære, men med god hjelp fra familie kom hun seg gjennom det.

Nå er Emilie takknemlig for å ha blitt en ung mor, og legger ikke skjul på at det er det fineste som har skjedd henne.

– Jeg har funnet hvem jeg er. Det er en fantastisk drøm og man får bestevenn for livet. All den kjærligheten, kosen og alle minnene er uvurderlige, sier Emilie.

TREBARNSMOR: Emilie er takknemlig for å være mor til tre barn.
TREBARNSMOR: Emilie er takknemlig for å være mor til tre barn. Foto: Privat

Les også (+): Karina var 16 år da hun oppdaget at hun var gravid – i 8. måned!

Trebarnsmor

I 2017 møtte hun sin nåværende ektemann Jøran (26). De bor i Skogn i Trøndelag med deres tre barn, Aron (7), Patrick Alexander (5) og Matheo (2,5), der de to yngste er Jørans biologiske barn.

Han er sveiser og Emilie utdanner seg til å bli betongarbeider. I dag sliter eldstemann med litt luftveisplager og mat, men er ellers helt frisk.

Da hun fikk sitt andrefødte barn, fikk hun igjen kommentarer fra andre, men de handlet om at hun som 19-åring var for ung til å være tobarnsmor.

– Jeg er så trygg på min morsrolle. Jeg er ikke for ung til å være mamma. Jeg ble trebarnsmor som 21-åring, og det er det mest fantastiske jeg har opplevd.

Emilie håper de stygge kommentarene om unge mødre kan stoppe. Hun selv mener det er en fordel å være ung forelder.

TAKKNEMLIG: Emilie har gjennom årene satt pris på det hun har, fremfor det hun har mistet, slik som vennskap. Hun kan likevel kjenne på litt ensomhet av å ikke ha nære venner som hun har kontakt med til daglig basis.
TAKKNEMLIG: Emilie har gjennom årene satt pris på det hun har, fremfor det hun har mistet, slik som vennskap. Hun kan likevel kjenne på litt ensomhet av å ikke ha nære venner som hun har kontakt med til daglig basis. Foto: Privat

– Jeg har mye å gi barna mine. Jeg har mye energi, og er ung og sprek. Jeg kan gi det lille ekstra mange år frem i tid.

– Vi er også foreldre på lik linje med andre. Alder er ikke så viktig. Det viktigste er at man kan gi det barna trenger.

Gjennom årene har hun lært å være takknemlig for alt det livet byr på.

– Man bør ikke være ensom fordi vennene bestemmer seg for å snu ryggen til deg når du får barn. Det viser bare at du er voksen og ikke de. Nå har jeg min flotte familie som betyr alt for meg, avslutter hun.

Denne saken ble første gang publisert 15/09 2023, og sist oppdatert 01/03 2024.

Les også