Mat i barnehagen

Kan barnehagen nekte sønnen min å spise medbrakt mat?

– Sønnen min sliter med forstoppelse, og jeg ønsker derfor at han skal få spise medbrakt mat i barnehagen. Men det møter jeg ingen forståelse for i barnehagen, forteller småbarnsmor. Les hva barnehagepedagog Ragnhild Finstad Eikås mener om det.

Pluss ikon
MAT I BARNEHAGEN: Sønnen har vondt i magen, men moren blir ikke møtt med velvilje fra barnehagen når hun vil sende med gutten spesialtilpasset mat.
MAT I BARNEHAGEN: Sønnen har vondt i magen, men moren blir ikke møtt med velvilje fra barnehagen når hun vil sende med gutten spesialtilpasset mat. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Barnet mitt sliter med forstoppelse. Når det er ferie, er magen helt fin, men så fort han er tilbake i barnehagen, starter problemene igjen. Derfor ønsker jeg at han skal få spise medbrakt mat i barnehagen, men det møter jeg ingen forståelse for i barnehagen.

De sier at det vil ta for lang tid, pluss at hvis noen barn får egen mat, vil fort de andre barna også ha det samme som mitt barn har med seg.

Hva tenker barnehagepedagogen om dette? Hva ville du sagt?

Hilsen mor til gutt på 5 år

Svar:

Hei!

Å bli møtt med forståelse og anerkjennelse når ens barn har behov som går utover det som kan forventes, er helt essensielt. Til barnets beste er kjernen, og ditt barns beste kommer først.

Barn forstår

Personalet må kunne legge til rette. Argumentet som fremlegges om at de andre barna vil ha samme mat når ditt barn får sin tilpassede mat, er deg likegyldig.

EKSPERTEN: Ragnhild Finstad Eikås er pedagogisk leder i Sætreskogen barnehage.
EKSPERTEN: Ragnhild Finstad Eikås er pedagogisk leder i Sætreskogen barnehage. Foto: Privat

Når barn får ordentlige forklaringer på situasjoner og ting, godtar de det. Og om de ikke gjør det, så nei vel.

Og hvor lang tid vil det egentlig gå med til å tilberede maten til barnet ditt? Om barnehagen allerede har en måltidsordning, kan sikkert din sønns mat ordnes da.

Legeerklæring

Jeg antar at løsningene og ønskene du har lagt frem for pedagogisk leder, er gjennomførbare. Har du eventuelt en legeerklæring som bekrefter mageproblematikken til sønnen din? Hvis ikke, vil jeg anbefale deg å skaffe en slik.

Det hjelper om man har en bekreftelse fra lege å slå i bordet med, selv om det skal være tilstrekkelig at du informerer.

Om du fremdeles ikke når frem hos avdelingspersonalet, går du til styrer.

Tilpasning for barnets beste

Ingen barnehager skal ha på seg at de ikke gjør sitt ytterste for å skape de beste dagene for barna, så her må det bare videre tydelig dialog til – og en anelse ydmykhet og endringsvilje for å finne gode løsninger fra personalets side.

Krysser fingre for at du tas på alvor, og at det løser seg for sønnen din slik at han får gode dager i barnehagen!

Hilsen barnehagepedagog Ragnhild Finstad Eikås

Les flere spørsmål og svar fra ekspertene om barn og foreldrerollen

Denne saken ble første gang publisert 28/01 2024, og sist oppdatert 28/01 2024.

Les også