Advokaten svarer

Samboeren og jeg har gått fra hverandre. Hvordan vet jeg hvor mye han må betale i barnebidrag?

Samboeren min og jeg har har to barn, men nå har vi flyttet fra hverandre. Hvordan finner jeg ut hvor mye han må betale i barnebidrag? spør småbarnsmor. Se hva barnerettsadvokaten svarer!

Pluss ikon
EKSPERTEN: Camilla Brandt er advokat ved barnerettsavdelingen i Steigler advokatfirma.
EKSPERTEN: Camilla Brandt er advokat ved barnerettsavdelingen i Steigler advokatfirma. Foto: Veronika Stuksrud
Publisert

Spørsmål:

Samboeren min og jeg har flyttet fra hverandre, og vi har to små barn sammen. Jeg tror barna skal bo mest hos meg. Eksen reiser mye i jobben, og han tjener mye mer enn meg. Hvordan kan jeg regne ut hva jeg får i barnebidrag?

Bruddet er ganske nytt, og jeg vet ikke hvor jeg skal henvende meg. Jeg er redd for at jeg får økonomiske problemer om han ikke vil betale nok.

Hilsen engstelig småbarnsmor

Svar:

Jeg har forståelse for at du kan kjenne deg engstelig i en slik situasjon, og som du skriver, kan det være litt vanskelig å vite hvor man skal henvende seg for å få råd og hjelp.

Opprettelse av kontakt med deres lokale familievernkontor kan være et godt sted å begynne. Alle foreldre til barn under 16 år har en plikt til å møte til mekling ved samlivsbrudd, enten de er gift eller samboende. Dette følger av barneloven § 51.

Det er kun én time mekling som er obligatorisk, men dere vil kunne få tilbud om til sammen syv timer med mekling dersom dere har behov for videre oppfølgning ved mekling. Meklingen kan gjennomføres enten ved familiekontoret eller ved godkjent ekstern mekler.

Mekleren vil kunne tilby informasjon om hva som kan være viktig å tenke på ved samlivsbrudd med små barn involvert, som for eksempel valg vedrørende barnas faste bosted, hvilke samvær det skal være og om dere begge skal ha del i foreldreansvaret for barna.

Deres valg for barnas omsorgsordning vil kunne få betydning for flere forhold, herunder for beregning av barnebidrag, slik du etterspør informasjon om.

Valgene dere gjør, vil også kunne få betydning for senere valg knyttet til flytting innenlands, flytting utenlands osv. Min anbefaling er at du setter deg godt inn i reglene for dette.

Les også (+): - Jeg og barnemor har delt omsorg. Hvilken rett har jeg som forelder til å reise på utenlandsferie med barna mine?

Familiekontorene tilbyr en mal til utfylling for barnas videre omsorgssituasjon, og mekleren vil kunne bistå dere foreldre med utfylling av denne.

Inngåelse av en slik avtale er et privatrettslig forhold mellom dere foreldre, og det er frivillig å inngå en slik avtale. Avtalen kan avgrenses til en midlertidig periode, slik at dere for eksempel kan evaluere barnas omsorgsordning en gitt tid etter samlivsbruddet.

Norsk psykologforening har utarbeidet retningslinjer for samvær med små barn opp til 3 års alder som kan være veiledende ved vurderingen for dere foreldre med små barn.

Det er likevel slik at foreldresamarbeidsavtalen mellom dere foreldre bør tilpasses hva som vil være den beste omsorgsordningen for hvert enkelt barn, og mekleren vil kunne hjelpe dere foreldre med videre kommunikasjonen vedrørende dette.

Min erfaring er at det kan være nokså vanlig at foreldre kan ha utfordringer med kommunikasjonen den første tiden etter samlivsbrudd med barn involvert, og at det kan virke konfliktdempende at det kommer inn profesjonelle tredjepersoner med kunnskap og erfaring innenfor området.

Når det gjelder den konkrete beregningen av barnebidrag, kan du ved Nav sin bidragskalkulator foreta beregning av bidragets størrelse.

I forkant av beregningen bør du ha fått oversikt over de ulike variablene av betydning, for et mest mulig riktig resultat i henhold til Nav sine retningslinjer. Nav kan gi veiledning for hvilke forhold som vil kunne få betydning for beregningen dersom dere er usikre.

Det er slik at dere foreldre har full avtalefrihet når det gjelder bidragets størrelse, og dere står altså helt fritt til å bli enige om hvor mye som skal betales i bidrag ved en privatrettslig avtale direkte mellom dere. Det kan være lurt at dere lager en skriftlig avtale dersom dere blir enige.

Dersom dere foreldre ikke blir enige om bidragets størrelse, vil Nav kunne fastsette barnebidraget for dere. Nav tar et gebyr for denne tjenesten.

Jeg ønsker dere lykke til med det videre foreldresamarbeidet!

Hilsen barnerettsadvokat Camilla Brandt

Denne saken ble første gang publisert 09/11 2023.

Les også