Eksperten svarer

Banner barn mer enn før?

Når 11-åringene sitter på hvert sitt rom og spiller Minecraft sammen, hører vi at det bannes ganske friskt. Er det vanlig at så små gutter banner? Og er det fra dataspillene de lærer det? spør mamma. Pedagogen svarer.

Pluss ikon
BANNING: Språket kan bli ganske grovt når unge gutter spiller dataspill sammen.
BANNING: Språket kan bli ganske grovt når unge gutter spiller dataspill sammen. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Når sønnen vår spiller Minecraft og andre dataspill med kameratene sine, legger vi merke til at de andre banner veldig mye. Er det blitt mer vanlig at barn i slutten av barneskolealder banner mer enn før?

Sønnen vår er 11 år, og vi hører aldri han banne hjemme. Men lar han seg også farge av kameratene og banner når han er ute sammen med dem, tro?

Når vennene hans er på besøk hos oss, kan det nok hende at det kommer et banneord eller to, men det er når de sitter på hvert sitt barnerom og spiller dataspill at språkbruken tar litt av. Da regner de kanskje ikke med at noen hører dem, men det gjør vi jo.

Vi vurderer å begrense spillinga dersom det er fra dataspillene de lærer denne stygge ordbruken.

Hilsen mamma

Svar:

Hei!

Økt skjermbruk blant barn er dessverre blitt en kilde til stygg og grov språkbruk. En undersøkelse som Redd Barna utførte i 2021, viser et skille fra og med 5. trinn (10-åringer) hvor bruken av stygt språk øker.

EKSPERTEN: Robert Mjelde Flatås er høgskolelektor i pedagogikk ved NLA Høgskolen.
EKSPERTEN: Robert Mjelde Flatås er høgskolelektor i pedagogikk ved NLA Høgskolen. Foto: Simen Søvik

Dette skyldes trolig mer bruk av smarttelefon og nettbrett samt friere tilgang til spill, sosiale medier og Youtube.

Det forekommer for eksempel mye banning på en del engelskspråklige Youtube-videoer, og barna lærer disse banneordene ved å repetere og herme språk.

Det kan også være lettere for et barn å bruke banneord når de sitter på hvert sitt barnerom og spiller data. Å banne på sosiale virtuelle plattformer kan også kjennes som mindre alvorlig for et barn fordi en ikke kommuniserer ansikt til ansikt.

Banning kan og være en måte for et barn å skape seg oppmerksomhet på samt være en del av gjengen i den digitale verden.

Et råd kan være å tipse skolen om at det foregår mye banning når barna gamer, og så kan skolen gjerne sette inn et støt til hvordan skole og foreldre sammen kan jobbe med barnas språkbruk framover.

Hilsen Robert, førstelektor i pedagogikk og skole

Les også (+): Nettbrett – bør vi kutte det ut eller hva skal vi gjøre?

Denne saken ble første gang publisert 26/11 2023.

Les også