Spørsmål og svar:

Nettbrett – bør vi kutte det ut eller hva skal vi gjøre?

Barnet mitt bruker mye tid foran nettbrettet. Det går utover fri lek og fantasi. Hvordan bør vi begrense skjermtiden? Familieveileder Heine Vestvik svarer

Pluss ikon
SKJERMTID: Barnet bruker mye tid foran skjermen. Mor er rådvill og lurer på om hun burde kutte den helt bort eller begrense skjermtiden.
SKJERMTID: Barnet bruker mye tid foran skjermen. Mor er rådvill og lurer på om hun burde kutte den helt bort eller begrense skjermtiden. Foto: Getty Images / Forlagshuset Replica
Sist oppdatert

Spørsmål

Hei

Barnet mitt er fem år gammelt og ser på en del nettbrett. Jeg er bekymret for at dette går utover fri lek og fantasi. Jeg merker at hun blir mer og mer avhengig av nettbrettet sitt.

Bør vi kutte det ut eller hva skal vi gjøre?

Hilsen forelder

Svar:

Det er ingen tvil om at skjerm og skjermbruk har blitt en stor del av et barns oppvekst, og samtidig at problemet med begrensning på dette har blitt et veldig aktuelt tema.

Det generelle rådet er å begrense skjermbruk slik at det ikke går ut over fri lek, lek sammen med andre barn, eller sosiale aktiviteter med familie og søsken. Det er ikke anbefalt å la barn under 2 år se noe særlig på skjerm i hele tatt.

For et barn i skolealder må en regne med at de bruke litt skjerm både på skolen og i hjemmet. Skjerm for barn i dag er litt annerledes enn hva vi foreldre er vandt med, skjermen kan fungere både sosialt og som et bra læringsinstrument for et barn, og ikke bare et passivt medium som en sitter å ser på.

Likevel må et barn bevege seg og treffe andre barn, og her må vi foreldre sette begrensninger på bruken, litt avhengig av alderen til barnet (yngre barn, mindre skjermbruk).

<b>HEINE VESTVIK:</b>Familieveileder og tilknytnings­terapeut. Han har gitt ut fem foreldrebøker, blant annet Den lille foreldretrøsteboka og Den lille følelsesboka. (Publicabok).
HEINE VESTVIK:Familieveileder og tilknytnings­terapeut. Han har gitt ut fem foreldrebøker, blant annet Den lille foreldretrøsteboka og Den lille følelsesboka. (Publicabok). Foto: Forlagshuset Publica

Når barn ser på skjerm, spesielt hvis det spiller for eksempel, vil det ofte få en del dopamin (lykkehormon) frigitt i hjernen/kroppen – dette er ikke farlig, men gjør at barnet kan bli sint hvis du brått tar skjermen vekk.

Det er derfor alltid best å gi barnet en eller to beskjeder om at skjermen skal legges vekk snart, slik at barnet klarer å forberede seg på å legge den vekk.

Sitt gjerne med barnet og se ferdig siste game eller siste dele av et klipp slik at dere sammen kan legge vekk skjermen.

Det anbefales ikke å skru av skjermen midt i et høydepunkt eller spenningsmoment for barnet.

Hilsen familieveileder Heine Vestvik

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 17/09 2023, og sist oppdatert 17/09 2023.

Les også