familie på seks

Da Maria og mannen hennes ventet trillinger i 2018, hadde de inngått en avtale: – Den har vi holdt, og nå var tiden inne

Å ha et internasjonalt forhold er ikke alltid lett. Det har ført til at norske Maria og danske Anders har vært nødt til å inngå avtaler litt utenom det vanlige.

UTFORDRENDE: Dette er et eldre bilde som ble tatt av familien i København. Maria legger ikke skjul på at livet med fire små barn kan være svært krevende og utfordrende.
UTFORDRENDE: Dette er et eldre bilde som ble tatt av familien i København. Maria legger ikke skjul på at livet med fire små barn kan være svært krevende og utfordrende. Foto: Privat
Sist oppdatert

I det svartmalte, solrike huset på Nesodden, har familien på seks nylig flyttet inn. De grønne grantrærne og de fyldige buskene rammer huset pent inn.

Rett utenfor boligen er det en liten lekeplass som barna allerede har tatt godt i bruk. Norske Maria Nordø Jørstad (40) er allerede godt kjent på den lille halvøya som ligger litt utenfor Oslo. Hun hadde nemlig bodd her i ungdomstiden sin.

Det er to knappe måneder siden familien tok med seg flyttelasset fra Københavns trafikkerte og folkerike veier i Danmark, til deres nye bosted.

Trillingene på fire år, Iben, Agnes og Filip har fått en gledelig start i ny barnehage, og førsteklassegutten Mikael (6) stortrives på skolen.

Da Maria var gravid med trillingene, hadde hun og hennes danske ektemann, Anders Hjort Straarup (44), allerede inngått et kompromiss om at de skulle flytte tilbake til Norge etter fem år.

– Vi begge ønsket å bo i eget land, og da var vi nødt til å inngå et kompromiss slik at vi begge fikk ønskene våre oppfylt. Familie for oss er kjempeviktig, og vi vil gjerne ha de i nærheten. Vi ble enige om å flytte til Norge når Mikael skulle begynne på skolen. Det har vi holdt, forteller Maria.

FAMILIETID: Familie er kjempeviktig for Maria og familien. Her koser barna seg med mormor på Nesodden
FAMILIETID: Familie er kjempeviktig for Maria og familien. Her koser barna seg med mormor på Nesodden Foto: Privat

Sjokkbeskjeden

Det er nå cirka fire år siden Maria sin trillingmage gikk viralt på sosiale medier, og skapte overskrifter over store deler av verden. På sin Intagram-konto @triplets_of_copenhagen, har hun delte åpent og ærlig om magens utvikling før og etter fødsel.

Lattermildt minnes Maria tilbake til dagen hun fikk vite at hun var gravid med trillinger.

– Vi hadde snakket litt om at jeg var stor, og lurte på om det var tvillinger. Vi hadde slått det fra oss, og tenkte at det er vanlig at magen er større under andre svangerskap. Da vi dro på ordinær ultralyd i Danmark hadde vi ingen forventninger, men så kom sjokkbeskjeden, forteller Maria.

– Jordmoren førte apparatet forsiktig på magen. På kort tid telte hun en, TO også TRE. Vi forventa en, hadde blitt overrasket av to, men av tre var vi i sjokk, ler hun.

TRILLINGER: Da Maria og Anders fikk beskjed om at de var gravide med trillinger fikk de sjokk. Tiden videre bar på uforutsette utfordringer.
TRILLINGER: Da Maria og Anders fikk beskjed om at de var gravide med trillinger fikk de sjokk. Tiden videre bar på uforutsette utfordringer. Foto: Privat

– Jeg begynte å hylgrine først. Resten av timen vekslet jeg mellom å gråte og le. Det var så absurd. Man ser det litt utenfra, som en film. Skjer dette oss? Skal vi ha trillinger?

Så begynte tankene i hodet.

«Hvordan er det å gå gravid med tre?»

«Vil det gå bra med graviditet og fødsel?»

«Hvordan skal man ha tre babyer på en gang?»

«Hvordan skal man ha trilling-tenåringer?»

«Kan vi noen gang reise igjen?»

Les også: Norske Maria gikk gravid med trillinger:- Folk snudde seg og hvisket og pekte

<b>VERDEN RUNDT:</b> Bildet av Marias voksende gravidmage ble en aldri så liten verdenssensasjon. Bildet fikk medieomtale på tvers av landegrenser.
VERDEN RUNDT: Bildet av Marias voksende gravidmage ble en aldri så liten verdenssensasjon. Bildet fikk medieomtale på tvers av landegrenser. Foto: Privat: @triplets_of_copenhagen

Trives godt

Lite visste Maria og Anders hva de hadde i vente. Tiden videre bar preg av svært lite søvn og tett samarbeid.

– De var premature, og alle skulle ha mat hver tredje time. Det var mye pumping, tidsskjemaer og organisering av flasker. De første ukene var vi som to vandrende zombier som sov veldig, veldig lite. I tillegg hadde vi Mikael som var to år eldre. Klart det var tøft og slitsomt i starten. Vi var heldige som fikk mye hjelp fra familien. De har alltid vært hjelpsomme og støttende, forteller Maria.

FLYTTING: Familien pakket nylig flytteeskene og flyttet fra København til en liten halvøy utenfor Oslo.
FLYTTING: Familien pakket nylig flytteeskene og flyttet fra København til en liten halvøy utenfor Oslo. Foto: Privat

Maria legger ikke skjul på at det er trist å ha flyttet fra familien i Danmark selv om hun er veldig glad for å ha sine venner og familie nærme.

– Å ha et forhold med noen fra et annet land er ikke alltid lett. Det vil alltid være en del av familien som vil savne oss, og vi dem. Det vil være uvant og trist å ikke ha familien til Anders så nærme lenger. Vi er vant til å være masse med dem, forteller Maria.

– Heldigvis er det bare seks timers kjøretur til Danmark. Vi har en plan om å besøke familien til Anders så ofte vi kan i ferier og innimellom helger. Anders vil også dra til København hver sjette uke cirka på grunn av jobb, legger hun til.

NESODDEN: Familien synes det var veldig deilig å flytte på sommeren. Da føltes det nesten som et sommerhus hvor stranda var i nærheten, de fyldige trærne og det grønne gresset gir en idyllisk atmosfære, samt veiene er mindre traffikert.
NESODDEN: Familien synes det var veldig deilig å flytte på sommeren. Da føltes det nesten som et sommerhus hvor stranda var i nærheten, de fyldige trærne og det grønne gresset gir en idyllisk atmosfære, samt veiene er mindre traffikert. Foto: Privat

Ny reise i livet

Maria forteller gledelig at barna har håndtert flyttingen over all forventning.

Gjennom flytteprosessen fikk de god hjelp av besteforeldre slik at barna ikke ble påvirket av prosessen.

Familien hadde også gjort seg en god erfaring med å reise langt med bil før flyttingen.

– Vi reiste til Sør-Frankrike i sommer, som gjorde at vi ble godt vant til å reise med fire små. Vi hadde pakket små reisekofferter med litt snacks, småleker og tegnesaker. De hørte en del lydbok, og så la vi også inn stopp på lekeplasser på veien sånn at de fikk brukt litt energi. Og så pakket vi til hotellene på turen i en felles bag, så vi slapp å drasse inn alt hver kveld.

  • Trillinger kan være eneggede (monozygote). Da har det befruktede egget helt i begynnelsen av svangerskapet delt seg i tre forskjellige fosteranlegg. De kan også være treeggede (trizygote), når tre forskjellige eggceller er blitt befruktet med hver sin sædcelle.
  • Sannsynligheten for å føde trillinger uten at det er blitt injisert noe som helst, er 1 til 9000.
  • Hyppigheten av trillingfødsler er om lag 1 per 7200 fødsler. Det er imidlertid en klar tendens til økt hyppighet i forbindelse med bruk av hormonpreparater mot infertilitet i de senere år.

Kilde: Store norske leksikon

Se mer

– Vi lærte oss også at når én skal på do, må alle settes på do. For vi hadde noen lange dager der de plutselig skulle på do den ene etter den andre, og vi måtte stoppe hele tiden.

Etter at familien pakket sammen de siste flytteeskene i København, sa familien farvel til en tom leilighet.

– Utrolig nok, så har ikke barna vært så triste av å flytte. Heller ikke da vi skulle dra, eller nå i etterkant. Kanskje de ikke er store nok til å forstå? sier hun retorisk.

TRYGGHET I HVERANDRE: Barna finner mye trygghet i hverandre, og Maria håper det fortsetter slik.
TRYGGHET I HVERANDRE: Barna finner mye trygghet i hverandre, og Maria håper det fortsetter slik. Foto: Privat

Les også (+): «Hvordan får man det til å gå rundt? Jo, man tar snarveier. For eksempel bestikkelser, tomme trusler, skjerm, søvnbrist, ferdigmat og sølibat»

Lykkehjemmet

Når barna kan sprade rundt nakne i hagen, med gresset som kiler mellom tærne, og med vannpistolen i hånda, mens lyden av fuglekvitring og vinden som blåser oser i lufta- kan familien kjenne på lykken i hjemmet.

De kjenner på friheten av å kunne gå bare noen par skritt til lekeplassen eller til nabobarna, der lyden av biler og trafikk er sjelden.

Da familien pakket sammen eskene kjente de på en redsel om å bo så landlig. I mange år hadde de bodd i en by hvor både kafeer og shoppinggater var lett tilgjengelig.

– Både jeg og Anders trives kjempegodt! Det er jeg selv litt overrasket over, siden jeg er oppvokst i by. Jeg ser på meg selv som en byjente. Men man er jo rett og slett mye mer hjemme når man har små barn, så da er huset og nabolaget det aller viktigste - ikke cappucino og kule kafeer.

Å flytte fra en by, bar med seg større fordeler enn forventet.

– I København bodde vi ganske sentralt, der vi hele tiden var nødt til å ta hensyn til biler og trafikk. Leiligheten var også mindre, så vi kjenner på at det er mer behagelig å ha større hus med hage og gode natur-muligheter. Her er stranda nærme, og det er kort avstand til nabobarna.

– Barnevennlig er voksenvennlig. Det gir mer frihet til oss og barna, legger hun til lattermildt.

– Blir dere værende i Norge, eller har dere inngått enda et kompromiss?

– Vi har et kompromiss om at vi skal tilbake på et tidspunkt, ler hun.

– Det blir litt frem og tilbake. Nå er det litt mer opp til barna siden de blir eldre. Kanskje når en av dem starte på videregående at det blir Danmark. Det å vite at vi skal tilbake en dag gjør også flyttingen litt lettere, forteller hun og fortsetter:

– Nå kommer vi sakte, men sikkert på plass i vårt nye hjem. Vi nyter det slik det er nå, så får vi se hva fremtiden bringer. Barna er mer og mer selvstendige som gjør det lettere å komme på plass i nytt hjem. Dette er første sommeren uten bleier, og barna klarer noen ganger å leke pent alene slik at vi får ordnet med ting.

FLYTTEKAOS: Familien var så heldige at de hadde barnevakt i fem dager slik at de kunne male og ordne i deres nye hjem.
FLYTTEKAOS: Familien var så heldige at de hadde barnevakt i fem dager slik at de kunne male og ordne i deres nye hjem. Foto: Privat

Krevende

Hun legger ikke skjul på at livet med fire små barn ikke bare er en dans på roser.

– Det blir ofte sterke meninger, klaging, terging og ulike behov som skal fylles. Vi tar flere kamper om dagen, og etter leggingen kjenner vi på at vi er slitne og at det kan være krevende til tider.

Maria påpeker at helt siden trillingene kom til verden, har de møtt på utfordringer som de har vært nødt til å lære seg å håndtere.

– Det blir lettere med årene. Alle fasene bærer med seg sine utfordringer. Vi vet at vi klarer å håndtere det sammen.

Selv om tiden hit har gått bra, har ikke bekymringen om å ha trilling-tenåringer blitt helt borte.

– Det er en stund til, men det merker jeg skal bli veldig spennende, sier hun lattermildt.

– Jeg håper i hvert fall at de fire søsknene vil passe godt på hverandre, så vi kan ha den ekstra tryggheten. Jeg vil i hvert fall uansett prøve mitt beste på å fortsette å ha et veldig tett og nært forhold til dem, så de kan være ærlige og komme til meg med (nesten) alt.

Les også: Finn en stoppknapp for sinnet ditt

Lært mye av å ha trillinger

Maria forteller at gjennom årene som trillingmor har hun lært mer om seg selv og barneoppdragelse.

Gjennom hennes og Anders sin reise har de knekt noen koder som får hverdagen til å gå rundt på best mulig måte for dem.

– Jeg vil si at trillingene har gjort meg til en mer tålmodig person. Vi lærer at vi må ta ett behov om gangen. Jeg har ikke flere hender enn to. Vi vet at vi kan få til det meste, selv om vi er slitne. Vi lærer mye på veien, og slik vil det fortsette. Man må bare finne måter som fungerer for familien.

BARNEOPPDRAGELSE: Maria føler at tiden med de små blir lettere og lettere med årene. Hver alder har sin sjarm og sine utfordringer, forteller hun.
BARNEOPPDRAGELSE: Maria føler at tiden med de små blir lettere og lettere med årene. Hver alder har sin sjarm og sine utfordringer, forteller hun. Foto: Privat

Hun deler sine beste tips med oss:

Samarbeid. Siden trillingene ble født har Maria og Anders vært et sterkt og solid team, hvor de har vært helt likestilte hjemme. De deler opp oppgavene, og hjelper hverandre.

Rutiner har vært nøkkelen til suksess. For dem har det vært svært viktig å ha faste rutiner og struktur siden de har fire barn. Nå som Mikael har startet på skolen er de nødt til å levere på ett bestemt tidspunkt. Da er det viktig for Maria og Anders, å ha delt opp gjøremålene som skal gjøres før de må av gårde på morgningen.

Belønning har fungert godt for familien i noen tilfeller. På morgningen vet barna at dersom de kler på seg får de for eksempel en vitaminbjørn som setter fart på påkledningen. På kvelden får barna en fluortablett med jordbærsmak når de er i seng.

Rettferdighet er noe som står sterkt for Maria. Alle barna skal få lov til å bestemme like mye, og det skal være likt. Hver kveld lytter de til en historie. Maria er tydelig på at alle barna bytter på hvem som velger historie.

Oppmerksomhet er en utfordring med flere barn. Familien trives godt med å være alle sammen samlet. Men det hender at noen av barna får litt kvalitetstid med én av foreldrene sine. Maria finner også mye hjelp i at noen av barna kan være hos besteforeldre, mens noen av barna blir hjemme.

Kjøp klær og utstyr på salg og brukt. Med fire små barn krever det mye klær og utstyr. Maria råder å kjøpe det man kan på salg og brukt, for å spare de pengene man kan.

Datenight. Både Anders og Maria jobber som frilansere som betyr at mye av tiden etter legging går til jobb og samtaler om praktiske ting. Hver onsdag har de en kveld alene der de kan finne på noe sammen og ha gode samtaler. For Maria er det viktig både for helsa og parforholdet, påpeker hun.

Denne saken ble første gang publisert 28/09 2022, og sist oppdatert 28/09 2022.

Les også