Misunnelig på gravide kvinner

- Da søsteren min fortalte at hun var gravid, var det som å få ti kniver i magen

Trine Lunden (28) slet med sterk sjalusi mot gravide da hun strevde med å få barn selv.

LYKKELIG SOM MAMMA: Trine Lunden (28) synes hun er svært heldig som har fått datteren Tomine (3), etter at hun i flere år slet med å få barn og var sjalu på andre gravide.
LYKKELIG SOM MAMMA: Trine Lunden (28) synes hun er svært heldig som har fått datteren Tomine (3), etter at hun i flere år slet med å få barn og var sjalu på andre gravide. Foto: Foto: Privat
Sist oppdatert

Det kan være vanskelig å glede seg over andres babylykke, når man selv sliter med å bli gravid.

Når «alle» rundt deg synes å få det til, og annonserer sin babylykke på sosiale medier, kan det være tungt å være blant de kvinnene som fortviler når mensmertene melder seg, måned etter måned.

For noen er det så ille at de får gråten i halsen og kjenner bitterhet hver gang de ser en gravid mage.

Spesielt unge kvinner kan føle at livet er helt meningsløst når de ikke får barn, ifølge Johanne Sundby, lege og professor i samfunnsmedisin.

Hun har i mange år hatt barnløshet som forskningstema.

Barnløse føler seg utenfor

Etter hennes mening er det en voldsom sentrering rundt det å være mor-far-barn i dag.

- For tiden er det mye fokus på morsrollen, mammaperm og pappaperm, på det å være perfekte husmødre. Jenters selvbilde er ekstremt knyttet til det å være mødre, mener hun.

De som sliter med å bli gravide, kan dermed få en følelse av å stå utenfor et felleskap.

- Ønsket om barn er så sterkt hos mange kvinner, men de blir satt utenfor det andre voksne er opptatt av og styrer med, som barseltreff, foreldrefester i barnehagen, skoleavslutninger, diskusjoner rundt barnevogner, det å få barnehageplass, og så videre, sier Sundby.

Det kan også være ubehagelig å møte forventningen fra andre, når man er midt i en prøveperiode, som kan være en berg- og dalbane av håp og skuffelser.

Enkelte kvinner går inn i lange sykemeldinger og opplever å bli misunnelige og bitre på kvinner som er gravide.

Det finnes mange råd som skal hjelpe deg å bli gravid.

Brøt kontakten med sin gravide søster

Trine Lunden (28) er en av de som har opplevd sterke, negative følelser overfor andre kvinner med bulende mager, og overfor venner og slektninger med barn.

VAR MISUNNELIG PÅ SØSTEREN: - Da søsteren min fortalte at hun var gravid, var det som å få ti kniver i magen, forteller Trine Lunden. Nå har hun selv blitt mamma.
VAR MISUNNELIG PÅ SØSTEREN: - Da søsteren min fortalte at hun var gravid, var det som å få ti kniver i magen, forteller Trine Lunden. Nå har hun selv blitt mamma. Foto: Foto: Privat

Hun er født med Crouzon syndrom, som enkelt forklart er misdannelser i hode og ansiktsregionen. Sammenvoksninger i skallebeinene gjør at man er avhengig av store operasjoner opp gjennom livet, noen langt flere enn andre.

Da Trine ble gravid i 2006, viste en morkakeprøven at barnet hadde arvet sykdommen, og hun valgte abort.

- Jeg har hatt over 50 hodeoperasjoner i tillegg til andre plager, og levd store deler av livet mitt på sykehus. Selv om jeg aldri ville vært det livet jeg har hatt foruten, var tanken på at mitt barn skulle gjennomgå det samme helt uaktuelt, sier Trine til Foreldre.no.

Hun fortalte ingen hun kjente om aborten, men hadde det tungt, og ønsket å bli gravid på ny - med et friskt barn.

Noen måneder et annonserte lillesøsteren at hun var gravid, og Trine reagerte med å trekke seg unna, selv om hun og søsteren i utgangspunktet hadde et spesielt nært søsterforhold.

- Da søsteren min fortalte at hun var gravid, var det som å få ti kniver i magen. Jeg gratulerte og prøvde å være positiv, men etter hvert unngikk jeg henne. Jeg unnlot å bli med på familiesammenkomster, og sa jeg ikke hadde tid når hun ville treffes. Det gjorde for vondt.

Møtte liten forståelse

Trine fortalte etter hvert foreldrene om aborten, og hvorfor hun ikke taklet at søsteren var gravid.

- Jeg fikk blandede tilbakemeldinger fra mamma og pappa. De forstod ikke hva jeg hadde vært gjennom, og sa jeg måtte endre holdning. Det var jo søsteren min! Men det gjorde så vondt, og var sårende å se at magen hennes vokste, i tillegg var det trist at vi ikke lenger hadde det nære vennskapet, forteller Trine.

Ufrivillig barnløs

  • Den medisinske definisjonen av ufrivillig barnløshet er ett år med regelmessige samleier uten prevensjon uten at det oppstår graviditet. Da bør man søke hjelp hos lege.
  • Dette gjelder nødvendigvis ikke dem som er i tyveårene. De kan godt vente litt lenger. Men er man passert 30, og har et dypt ønske om å få barn, bør man i alle fall ta kontakt med lege for å få drøftet situasjonen.
  • Er du over 30 år, og har hatt gjentatte aborter, uregelmessige blødninger eller andre fysiologiske problemer, kan det være aktuelt å foreta undersøkelsen før det er gått et år.
  • Hvert 7. par i den fruktbare alderen er ufrivillig barnløst. Foreningen for ufrivillig barnløse anslår at det dreier seg om ca. 79 000 par i Norge.
  • Ufrivillig barnløshet er for mange en midlertidig tilstand, ettersom fortsatt prøving og eventuelt behandling gjør at langt på vei de fleste til slutt oppnår drømmen om å få ønskebarnet. En liten andel opplever barnløsheten som vedvarende.
  • Ufrivillig barnløshet (infertilitet) fører ofte til depresjoner og stor fortvilelse hos dem som rammes.

Kilde: Ønskebarn.no

Da jeg fikk se tantebarnet mitt for første gang, forsvant misunnelsen og sårheten fullstendig

Den negative responsen fra foreldrene gjorde at Trine valgte å stenge følelsene inne, og det tok lang tid før hun fortalte søsteren om hvordan hun hadde det.

- Det ble ekstra vanskelig, fordi jeg ikke ville snakke med noen om aborten og det at ønsket om barn var så sterkt, forteller hun.

Barnløse blir møtt med stygge kommentarer

Ifølge professor Johanne Sundby er Trines opplevelse av å bli møtt med en «ta deg sammen»-holdning, en vanlig reaksjon.

- Samfunnet er ubarmhjertig. De som ønsker seg barn, men ikke får det, får høre at barnløshet ikke er en sykdom, og at det ikke er noen menneskerett å få barn. Det blir tvert i mot sett på som et egoistisk ønske. Det gjør at barnløse ikke kan gå ut i offentligheten med sin sorg, uten å bli møtt med stygge kommentarer og fordommer. Det er på mange måter tabubelagt å være barnløs i dagens samfunn.

Av den grunn blir mange barnløse ensomme i sin sorg. Det kan også være ubehagelig å møte forventningen fra andre, når man er midt i en prøveperiode.

- Noen kvinner er veldig ubarmhjertige. De kan si ting som at «du vet ikke hva det vil si å være kvinne før du blir gravid og får barn», noe som oppleves som svært sårende for de som er ufrivillig barnløse. Det blir som om de ikke får realisert seg som kvinne, fordi de ikke kan bli mor, sier Sundby.

Men forskning viser at den beste medisinen mot sorgen er å snakke med andre om det. Det hjelper å snakke med foreldre, søsken, venninner og ektefelle, selv om det er vanskelig.

Gikk over da nevøen var født

Heldigvis kom Trine over alle de vonde følelsene mot søsteren og barnet etter at nevøen ble født. Hun fikk også snakket ut med søsteren, som viste større forståelse for Trines problemer enn det foreldrene hadde gjort.

- Og da jeg fikk se tantebarnet mitt for første gang, forsvant misunnelsen og sårheten fullstendig. Fra da av klarte jeg å være der, både som søster og tante, forteller Trine.

Etter hvert fikk Trine også selv et friskt barn, og hun er ikke lenger sjalu og bitter på andre gravide.

- En graviditet er så spesielt, og kan vekke både vonde og gode følelser, både hos deg selv og andre. Det er ikke enkelt for andre å forstå, om du ikke har vært der selv, tror Trine.

Får ikke lov til å prøve mer

Kristin Nilsen (25) opplever at «alle» rundt henne blir gravide eller er midt i babytiden. Selv prøver hun å godta og leve med at hun sannsynligvis ikke vil bli gravid, noe som er tungt.

Hver gang noen forteller at de er gravide, synker hun ned i tristhet og fortvilelse fordi hun så veldig gjerne vil være gravid selv.

- Jeg gruer meg litt til at bestevenninnen min snart skal komme og si hun også venter barn, forteller Kristin til Foreldre.no.

Hun gikk ikke på 10-års-jubileet til sin gamle skoleklasse, fordi hun ikke orket at det var så mange som hadde fått barn eller var gravide.

- Det er tøft å innrømme det, men jeg kjenner en veldig sterk sjalusi og blir lei meg. Jeg vil også være gravid.

Men Kristin er heldig. Hun har en datter på syv år, og var den første i vennekretsen til å få barn.

- Jeg skulle egentlig ha tvillinger, men mistet den ene tidlig i svangerskapet. Jeg er takknemlig for at jeg fikk beholde datteren min, og prøver hele tiden å tenke at jeg er heldig som faktisk har fått et barn. Det var et tøft svangerskap.

Hun og mannen begynte likevel å prøve på nummer to for fire år siden, uten å lyktes. Etter en rekke spontanaborter fikk Kristin diagnosen PSOC (polycystisk ovarie syndrom), som betyr: mange-små-blærer-på-eggstokken-syndrom. Enklere forklart: Små cyster på eggstokkene, som kan gjøre det vanskeligere å få barn.

Nå har Kristins lege bedt henne om å stoppe prøvingen. Kroppen takler det ikke, og psyken hennes har ikke godt av flere spontanaborter.

- Enkelte kvinner er bygd for å være gravide, men jeg er det tydeligvis ikke. Jeg sørger over at jeg aldri mer skal være gravid, og synes det er vondt når folk spør meg om «når nestemann kommer», sier Kristin ærlig.

Hun går jevnlig til psykiatrisk sykepleier, for å bearbeide de vonde følelsene og få hjelp mot angst og depresjon.

Kristins mann ønsker seg også flere barn, men sliter ikke med de samme følelsene som Kristin. Han har godtatt at det ikke vil komme flere.

- Men en av mine største drømmer er at det skal bli tillatt å få barn med surrogatmor i Norge. Da håper jeg vi får en til.

Jeg sørger over at jeg aldri mer skal være gravid, og synes det er vondt når folk spør meg om «når nestemann kommer

Mange blir deprimerte

Det er ikke uvanlig å slite med depresjon og energitap når man ønsker seg barn, men strever med å få det, ifølge professor Johanne Sundby.

Det å gå til utredning og behandling for barnløshet kan føre til depresjon, følelse av maktesløshet og samlivsproblemer hos mange kvinner.

Ufrivillig barnløshet oppleves som tungt, men de vonde følelsene er forbigående, beroliger hun.

- Det vil gå seg til for de aller fleste. For mange så ordner det seg, enten gjennom adopsjon eller på andre måter. Men det går fint an å leve lykkelig uten barn. Savnet og smerten vil bli mindre etter noen år, selv om mange bærer med seg en sorg som aldri forsvinner, sier Sundby.

Fyll livet ditt med noe som gir deg mening

Professor Johanne Sundby råder de som sliter med ufrivillig barnløshet å være flinke til på en rolig måte å forklare situasjonen sin.

- Sett ord på det som er vanskelig. Finn ut hva du vil fylle livet ditt med, hva du synes er morsomt å gjøre, og som du kan gjøre nettopp fordi du ikke har barn. Ikke la barnløsheten spise deg opp.

Sundby synes også at de som har fått barn, gjerne kan dempe seg litt.

- Noen lar moderskapet overskygge alt annet i livet. Men det å få barn er veldig vanlig, og ikke spesielt unikt. Barn er en del av livet, men ikke det eneste som gjelder. Ha i bakhodet at du kan såre noen, når du deler din altoverskyggende glede over det å bli mamma med absolutt alle rundt deg. Ta litt hensyn, sier hun.

Les også:

Elin Amundsen (38) har to barn for lite

I denne luka leveres nyfødte

Magnus kan leve til han er tenåring - i beste fall

Se to menn føde

Denne saken ble første gang publisert 25/09 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også