I tillegg til griperefleksen, opphører de fleste refleksene i 3-4 månedersalderen. Refleksene er medfødte, ukontrollerte og ubevisste reaksjoner. Samtidig er refleksene utgangspunktet for videre utvikling av bevegelser.

Reagerer på lyd

Frem til 4. måned har barnet den såkalte "mororefleksen". Den utløses for eksempel av brå og sterke lyder, eller i situasjoner hvor barnet legges for brått ned. Denne refleksen gjør at armene slår rett ut fra kroppen og gjør en omfavnende bevegelse samtidig som hodet og kroppen bøyes bakover.

Du kan lage en brå lyd eller legge barnet brått ned (mot et sikkert underlag) og se om barnet ditt fremdelses har denne refleksen.

Modne bevegelser

I barnets 4. måned blir ofte "mororefleksen" avløst av andre reflekser. De nye refleksene vil være mer lik reaksjonene til større barn og voksne når de skvetter.

Også i helt vanlige situasjoner ser du nå at barnet har mer modne bevegelser. Barnet beveger armer og bein friere og mer symmentrisk enn tidligere.

Tilbake til barnets 4. måned.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!