Det er mye å huske på når babyen din skal ha mat. Vi følger dem hele veien fra den første melka til de begynner å spise selv.

Helsedirektoratet anbefaler at spedbarn får morsmelk som eneste næring i de første seks levemånedene, og at ammingen opprettholdes gjennom hele det første leveåret, gjerne lenger.

Dersom amming ikke er mulig, eller det er behov for annen melk i tillegg til morsmelk, bør hovedsakelig morsmelkerstatning brukes fram til 12 måneders alder.

Når spedbarnet er seks måneder gammelt, bør fast føde gradvis introduseres som tillegg til morsmelken, slik at behovet for energi og næringsstoffer dekkes.

Noen barn kan ha behov for fast føde de er seks måneder, men introduksjon bør skje tidligst når de er fire måneder. Barn som ikke får morsmelk, kan introduseres til fast føde når de er rundt 4–6 måneder.

Introduser gluten gradvis

Helsedirektoratet mener også at gluten må introduseres gradvis mens barnet fortsatt ammes, og at det må varieres mellom grøt av ulike kornslag.

Kumelk kan brukes i mindre mengder i matlaging mot slutten av første leveår (ca. 10 måneder). Fra denne alderen kan barn også få noe yoghurt og syrnet melk, helst sammen med kornvarer, eller som dessert.

I annet levehalvår er det særlig viktig at kosten inneholder nok jern. Av hensyn til det anbefales bruk av morsmelkerstatning som drikkemelk og i grøt fram til barnet er rundt et år gammelt hvis det er behov for annen melk enn morsmelk.

Det anbefales bruk av jernberiket grøt, grovt brød, magert kjøtt og andre jernrike matvarer.

Et råd er også at alle spedbarn får daglig tilskudd av vitamin D fra de er fire uker gamle, og at spedbarn får vitamin D-tilskudd i form av tran. Barn som ikke får tran, bør gis vitamin D-dråper.

Barn under ett år bør ikke få honning på grunn av faren for spedbarnsbotulisme.

Sjekk guiden under for en komplett guide til de ulike stadiene i spedbarnsmatingen.

Kilder: Sunde børn, Helens bog om børn og mad – sådan får du dit barn til at spise av Helen Lyng Hansen, Gads Forlag, Barnekost.dk, Altomkost.dk og Helsedirektoratet.

Les hele saken