Ferie - Må det være gøy?

Sola skinte, og alt lå til rette for verdens beste ferie. Isteden ble det krangler, sutring og stress

Ferietiden vil ofte være mer utfordrende for forholdet enn hverdagene.

FERIEFØLELSE: De gode øyeblikkene er ikke nødvendigvis sammen som familie.
FERIEFØLELSE: De gode øyeblikkene er ikke nødvendigvis sammen som familie. Foto: Getty Images
Publisert

Feriehytta var bestilt. Ungene hadde gledet seg i flere måneder. Sola skinte, og alt lå til rette for verdens beste ferie.

Isteden ble det krangler, sutring og stress.

Dagene gikk aldri som planlagt, ungene var kaotiske, og spesielt de voksne begynte å glede seg veldig til hjemreise da halve ferien var unnagjort.

Den magiske ferien

Drar du kjensel på dette scenarioet? I så fall er du ikke alene.

Ferietiden vil ofte være mer utfordrende for forholdet enn hverdagene, både fordi en må koordinere nye oppgaver, men også fordi en ofte har ulikt syn på hva en skal gjøre i ferien og hvordan en skal gjøre det.

Veldig mange foreldre opplever at ferien, som skal være et høydepunkt for familien i løpet av året, blir en anstrengende periode med høyt trykk (og da mener jeg ikke været, dessverre).

Det er flere gode grunner til at det ofte blir slik. En hovedgrunn er kanskje forventningen til ferien i seg selv, du ser for seg at nå skal dere riktig kose dere som familie, ulikt hva en gjør i en stressende hverdag, en ser for seg feriemagi.

Men så oppdager du at mange av de samme stressmomentene som er i hverdagen også er til stede i ferien.

<b>HEINE VESTVIK: </b>Familieveileder og tilknytnings­terapeut ved Crux Hjem Solstrand.
HEINE VESTVIK: Familieveileder og tilknytnings­terapeut ved Crux Hjem Solstrand. Foto: Privat

Les også: Det skulle være en idyllisk småbarnsperiode. Men det er én ting som stadig forstyrrer

Alle er slitne

Barna våkner tidlig, sovner sent og begynner lett å krangle med hverandre også i ferien – og faktisk ekstra mye i ferien!

Hvis du i tillegg er god til å planlegge mange aktiviteter/ha et tett program, blir dette utfordrende å gjennomføre når alle egentlig er overtrøtte eller ganske slitne.

Kanskje du som forelder har drømt om å få slappet godt av i ferien, men kjenner stresset begynner å melde seg når en uke har gått, og du bare har blitt mer sliten enn hva du var før ferien startet.

Hvis du i tillegg har sett for deg at dere som par skulle få litt romantisk tid sammen, blir ofte skuffelsen komplett.

Du begynner å føle deg som en mislykket ferie-forelder – hva er det jeg gjør galt? Men det er ikke sikkert du gjør noe galt.

God nok ferie som mål

Ferie for barnefamilier er rett og slett noe helt annet enn hva ferier er for andre.

Dette er første punkt man må ta inn over seg for å få til en god nok ferie som familie. Det er med andre ord mye å hente på å ha realistiske forventninger til ferien.

Et realistisk mål er å ha en ferie med flere gode øyeblikk med barnet/a, der alle koste seg og livet føltes fint akkurat der og da.

Man kan selvsagt få feriestemning enten en reiser vekk eller har en kortreist ferie hjemme, hovedpoenget er at de gode øyeblikkene er nettopp det – øyeblikk som kommer og går.

Dette innebærer også at en ikke nødvendigvis har de gode øyeblikkene samtidig som familie, mens minsten likte akkurat den situasjonen der han fikk klappe hesten, var det kanskje plukkingen av ville bringebær som fremkalte den gode feriefølelsen hos mor.

Ofte hører jeg foreldre si at det var noe helt annet enn hva de hadde trodd som var det kjekkeste for barna på ferien; den dyre buffeen en hadde bestilt kunne ikke måle seg med den lokale is-kiosken for eksempel.

Les også (+): Barnet vårt er krevende, men pappaen tar ikke noe ansvar. Hva skal jeg gjøre?

En demokratisk ferie

Ferien kan være en periode som skiller seg litt fra resten av året ved at barnet selv kan få være med å bestemme over hva en skal finne på i løpet av dagen.

Som regel er det en god idé å ha noen alternativer klare, til og med på kortreiste ferier er det helt sikkert mange utflukter eller aktiviteter som barnet ikke vet om, men som det hadde likt å være med på.

Det er også lov å ha en dag med lite planlagte aktiviteter – dette skiller seg litt fra familie til familie – noen liker å ha høyt tempo med mye innhold i løpet av en dag, mens andre foretrekker å ta dagen litt som den kommer.

Litt eldre barn vil også fint klare å aktivisere seg selv og for eksempel være med venner hele dagen, og nyte friheten til å bare være hjemme og ha en åpen dag foran seg.

Å være sammen på ferie

Hvis en drar på utflukter eller ferieturer vil det være naturlig at en gjør en del sammen som foreldre og barn.

Uavhengig av alderen på barnet vil det synes dette i utgangspunktet er kjekt, en får litt andre roller overfor hverandre, nå skal en sammen kose seg med en aktivitet, eller utforske noe nytt.

Ferien kan gi dere muligheten til å være sammen på en avslappet og kjekk måte som det ikke er like lett å få til i hverdager.

Du har nå tid til å følge barnet i sine opplevelser, og ta deg tid til å leve deg inn i barnets verden, og å glede deg over barnet ditt.

De minnene en får sammen i gode ferieøyeblikk er med på å styrke forholdet mellom dere, og blir viktige for dere å kunne se tilbake på i fremtiden.

Selv om barnet har fått være med på å bestemme hva dere skal finne på, er det viktig at du selv har et minimum av lyst til å være med på aktiviteten.

Da blir øyeblikkene mer ekte mellom dere, og det er kjekt for barnet å se at du også har det gøy sammen med barnet (og ikke bare motsatt).

Les også: Så mye sol tåler barna

En helt ok ferie er en god nok ferie

Barna gleder seg som regel mye til ferien, i alle fall de eldre som vet hva ferie er, og vi foreldre har også store forventninger til alt som skal skje i disse ukene.

Det å være ekstra fleksibel med partneren,og være villig til å være med på partnerens løsninger selv om du ville gjort ting helt annerledes,er ofte sentralt for å ende opp med en helt ok feriedag.

Det er fint om en klarer å ha realistiske forventninger til ferien, det hjelper en med å ha litt lave skuldre ved inngangen til sommeren.

Men det er ganske normalt å ønske seg litt tilbake til hverdagen når juli nærmer seg slutten, dette betyr ikke at en er en litt mislykket ferie-forelder.

Ferien krever ekstra mye av oss, den kan få de utfordringene som er i familien til å bli ekstra store, og åpne dager fører ofte til mer uenighet og krangel mellom både foreldre og foreldre og barn.

Samtidig er ferien ofte en fin tid med muligheter for å bare kunne være sammen som familie, og ha gode øyeblikk som en kan huske på og varme seg med når gradestokken igjen kryper mot null.

Denne saken ble første gang publisert 23/06 2023.

Les også