Din, min og vår jul

Slik kan skilte foreldre dele opp julefeiringen

Er det mulig å samkjøre juleferien i den moderne familien? Advokatene svarer.

Pluss ikon
BARNAS BESTE: Selv om foreldrene kan ha mange tanker og ønsker om julefeiringen, er det viktig å ta hensyn til barnas ønsker.
BARNAS BESTE: Selv om foreldrene kan ha mange tanker og ønsker om julefeiringen, er det viktig å ta hensyn til barnas ønsker. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Denne artikkelen er skrevet av Barnerettsavdelingen i Stiegler Advokatfirma.

Julen er for mange et av årets høydepunkter. For de fleste kjernefamilier handler den logistiske hovedutfordringen i julen om å bli enige om hvor, og med hvem, de ulike juledagene skal feires.

Organiseringen av juledagene kan altså være utfordrende nok i seg selv, og med dagens familiestrukturer – ofte sammensatt med både fellesbarn og særkullsbarn – ser vi advokater at det er mange foreldre som sliter med å få julekabalen til å gå opp.

Er det mulig å samkjøre juleferien med dine, mine og våre barn?

Dette er en problemstilling som vi advokater møter hvert eneste år, og svaret er avhengig av mange variabler. Har barna delt fast bosted, eller har barna alminnelig samvær som nå skal tilpasses høytidssamvær? Hvor var barna i fjor? Har barna særlige behov? Og, kan man gjøre unntak fra gjeldende samværsavtale?

Rettigheter for julefeiring med barna

Utgangspunktet er, som for regulering av øvrige ferier, at foreldrene har full frihet til å avtale det de selv mener er den beste løsningen for barna. Dette betyr at foreldre kan komme frem til løsninger tilpasset barnas behov fra år til år.

Foreldre som ikke evner å komme til enighet om premissene for juleferiesamværet vil bli henvist til barnelovens utgangspunkter som definerer vanlig samvær mellom barn og samværsforelder.

Dette betyr likevel ikke at juleferiesamvær er en lovbestemt rettighet for samværsforelder. Det sentrale vurderingstemaet når det skal fastsettes samvær mellom barn og foreldre, også ved juleferiesamværet, er hvilke samvær som vil være til «barnets beste».

Foreldre som ikke kommer til enighet, må i ytterste konsekvens bringe spørsmålet inn for domstolene.

Domstolene i Norge behandler rundt 2500 barnelovsaker hvert år, og tallet er stadig økende. Vår oppfatning er at domstolsbehandling hovedsakelig bør være siste utvei, og at dette kan være både kostbart og konfliktdrivende for foreldrene.

Anmodningen vår vil være at foreldre som finner foreldresamarbeidet utfordrende, søker å finne løsninger ved sitt lokale familiekontor eller ved utenrettslig mekling ved hjelp av advokater.

De fleste foreldre samarbeider godt

De fleste foreldre samarbeider godt for å finne gode og stabile løsninger for sine barn. Disse flinke foreldrene får altfor lite skryt og oppmerksomhet fra samfunnet.

Foreldre som, i tillegg til å skape stabilitet og forutsigbarhet, evner å snakke pent om hverandre, kan unngå situasjoner hvor barna settes i en lojalitetsskvis.

Viktigheten av kommunikasjon og gjensidig respekt kan ikke fremsnakkes nok i saker hvor foreldre som ikke bor sammen skal samarbeide om felles barn. En kollega her ved kontoret pleier å si til sine klienter at man ved samlivsbrudd kan anse den andre forelderen som en god kollega som man skal samarbeide med. Dette kan være et utgangspunkt for foreldresamarbeidet.

Ved vårt og de fleste andre advokatkontor som arbeider med barnerett, ser vi en økning av henvendelser i forbindelse med ferie- og julehøytider.

Vi har enda til gode å høre at en forelder sier at årsaken til våre samarbeidsproblemer ligger hos en selv, og det er stort sett alltid slik at problemene skyldes den andre forelderen.

Sannheten ligger kanskje et sted midt imellom de to foreldrenes virkelighetsoppfatning.

Foreldre som evner å identifisere at foreldresamarbeidet nettopp kan innebære ulike virkelighetsoppfatninger, uten at noen av dem trenger å være uriktige, vil ha gode forutsetninger for å komme frem til de beste løsningene for barna – også for gjennomføringen av juleferien.

Les også: (+) Kan vi nekte de som kjøper nabohytta å kjøre over vår tomt?

Barnas mening skal tillegges vekt

Likt for de fleste foreldre er at de ønsker å være sammen med barna i julen. Men hva ønsker egentlig barna?

Barn har en lovbestemt rett til å høres i avgjørelser som omhandler dem, og deres ønsker skal tillegges vekt ut fra deres modenhet og alder. Dette fremgår direkte av lovteksten i barneloven.

Det er viktig å lytte til barna i alle saker som berører barnas liv, herunder barnas ønsker for juleferien. Til syvende og sist er det likevel foreldrene som bestemmer hva som vil være til barnas beste.

Hva er barnets beste i julen?

Det finnes ingen fasitsvar for hva som vil være det beste for akkurat ditt barn når det gjelder gjennomføring av juleferien. Det som var best for barnet i fjor, er kanskje ikke best i år.

Ved vurderingen av hvordan julen skal gjennomføres fra år til år, bør foreldre se på følgende vurderingsmomenter:

• Barnets alder, modenhet og særlige behov

• Barnets tilknytning til hver av foreldrene

• Foreldrenes personlige egenskaper

• Foreldrenes samarbeidsklima

• Avstand mellom foreldrenes boliger

Vår oppfatning er at mange barn finner det utfordrende å skulle reise mye frem og tilbake mellom foreldrene i juleferien, og at det vil være til barnas beste dersom juleferien deles i to.

Vi pleier vi å anbefale at barna er sammen med den ene av foreldrene fra barnehage- og skoleslutt til for eksempel 28. desember, og deretter med den andre forelderen fra 28. desember til barnehage- og skolestart over nyttår.

Stiegler Advokatfirmas barnerettsgruppe bistår klienter med barnerettslige spørsmål, både ved generell rådgivning og ved mekling og prosedyrer for domstolen.

Vanlige problemstillinger er: Barnefordeling etter foreldrenes samlivsbrudd, problemstillinger knyttet til barnas pass og barnas utenlandsreiser, i tillegg til de mer omfattende barnebortføringssakene etter Haagkonvensjonen.

Se mer

I noen tilfeller, hvor for eksempel foreldrene bor langt fra hverandre eller hvor barnet har særlige behov, kan det være til barnets beste å tilbringe hele juleferien hos en av foreldrene og heller bytte på juleferien annethvert år.

Uavhengig av hvordan foreldrene konkret velger å løse julelogistikken, vil det være viktig for barna at det skapes forutsigbare og tydelige avtaler i god tid før juleferien begynner. Slik gis barna anledning til å kjenne ro, og føle på en positiv forventning til julehøytiden. Får man til dette som foreldre, har man gjort barna en stor tjeneste og utøvd godt foreldreskap.

Mer eksperthjelp: Her får du hjelp til flere juridiske spørsmål

Denne saken ble første gang publisert 06/12 2021, og sist oppdatert 16/12 2022.

Les også