høstferie med barn

Hit tar du med barna i høstferien

Hytte til hytteturer er en trygg og morsom introduksjon til friluftslivet for de minste. Her tipser Den Norske Turistforening om barnevennlige turer i høstfjellet.

HØSTEFERIE MED BARN: Tur til Kiellandbu i Bergsdalen, oktober 2016.
HØSTEFERIE MED BARN: Tur til Kiellandbu i Bergsdalen, oktober 2016. Foto: Privat
Sist oppdatert

GALDHØPIGGEN: Barn synes det er fantastisk gøy med toppturer. Ta med ekstra sjokolade til motivasjon på turen og besøk Galdhøpiggen, Norges høyeste fjell, med utsikt over Jotunheimen. Dette er en familievennlig tur som passer for turvante barn. Dersom man går fra Juvasshytta, er det 7 års aldersgrense på breføring over Styggebrean. Går man om Spiterstulen kan man ta med yngre barn.

Barnas naturverden I Jutulriket – «Nordafor Dovrefjell og østenfor mektige Trollheimen» – finner vi Barnas naturverden, et spennende fjellområde hvor rutene mellom turisthyttene er tilpasset barneføttene.

Turen er målet! Ta dere god tid og finn på morsomme aktiviteter underveis. Ellers kan det fort bli kjedelig og slitsomt for de minste.

Les også: Ta med barna på telttur

SLOGEN: Den imponerende toppen Slogen (1564 moh.) ligger midt i Sunnmørsalpene. Til tross for sitt spisse og bratte utseende er toppen relativt enkel å bestige. Det siste partiet er litt luftig og krever klyving. Med barn bør du legge inn en overnatting på den selvbetjente Patchellhytta øverst i Habbostaddalen, før du bestiger toppen neste dag. Fra hytta tar turen opp til toppen om lag 2–3 timer.

NAPP: Bo og Sune vet hvor fisken biter. Gode minner fra fisketur til Selhamar i Stølsheimen, september 2017.
NAPP: Bo og Sune vet hvor fisken biter. Gode minner fra fisketur til Selhamar i Stølsheimen, september 2017. Foto: Privat

TROMSØ: Norges nordligste storby kan skilte med fantastisk natur rett utenfor stuedøra. Med bekker, vann, midnattssol og korte dagsetapper er den et lite eventyr i seg selv. En vandring rundt midnattssolens by går dere på fire dager, eller kortere dersom du går flere etapper av gangen. Men hvorfor stresse, dere er da på tur!

RALLARVEGEN: Rallarvegen finner du mellom Haugastøl og Myrdal på Vestlandet. Det er den mest populære sykkelturen i den norske fjellheimen. De fleste starter fra Haugastøl for å unngå trafikken langs riksveien. Med de minste barna kan du starte på Finse og avslutte på Myrdal. Beregn god tid med barn på egen sykkel. De vil trenge hjelp til å passere snøfonner og ned Myrdalsvingene.

Tips: Ta med fiskestang! Området rundt Nilsebuvatnet i Ryfylkeheiane har korte avstander og rikelig med fisk i alle vann. Hyttene er romslige og familievennlige. God (fiske)tur!

Les også: Seks fine fjellturer med barn

HARDANGERVIDDA: Nord på Hardangervidda er terrenget slakt og stiene lettgåtte. Her er det fint å ta med barn på tur. Hyttene ligger relativt nærme hverandre slik at dagene ikke blir for lange. Det er mye vann og bekker underveis, som bryter opp turene og gjør det spennende for barn å være med til fjells. Femdagersturen vil være en god utfordring for både barn og foreldre.

EKSPEDISJON I HULDREHEIMEN: Skal du og barna ut på deres første hytte til hyttetur er dette en fin start. Trekanten i Huldreheimen går i småkupert og mykt seterterreng som er mer lettgått enn andre fjellområder, og det er forholdsvis kort avstand mellom hyttene. Turen starter og slutter på den betjente hytta Liomseter, hvor du kan nyte 3-retters middag og god atmosfære. Hytta er tilgjengelig med bil om sommeren og godt tilrettelagt for hele familien.

VAKRE DAGER PÅ SOTA SÆTER: Sota Sæter er et DNTs aller vakreste og mest barnevennlige anlegg. Det er lett å skjønne at små og store trives på Sota! Her har det vært seter i 100. Sota byr på gode 
 mattradisjoner, badstu og natur- og kulturstier, 
 og er et flott sted å være i flere dager. Den ligger i Breheimen ved Jostedalsbreen.
VAKRE DAGER PÅ SOTA SÆTER: Sota Sæter er et DNTs aller vakreste og mest barnevennlige anlegg. Det er lett å skjønne at små og store trives på Sota! Her har det vært seter i 100. Sota byr på gode mattradisjoner, badstu og natur- og kulturstier, og er et flott sted å være i flere dager. Den ligger i Breheimen ved Jostedalsbreen. Foto: Marius Dalseg

Tips! Start turen med en båttur. Hinnøya, Norges største øy, har et solid nettverk med turistforeningshytter.

Les også: Ferietipsene til deg som skal på norgesferie med barn

Generelle tips til turer med barn

• For at fjellturen ikke skal få et negativt fortegn, er det viktig at man er trygg på at barna greier etappene.

• Ta heller litt kortere turer, enn for lange, det er nok å fylle dagene med på fjellet.

• Husk at barn går saktere og trenger flere pauser enn voksne. Timeantallet på turene er normalt beregnet tid, og bør utvides etter alderen og utholdenheten til barna. For de minste barna bør tiden dobles.

VERDENS BESTE VANN: Kristian slukker tørsten i en bekk på Dovrefjell.
VERDENS BESTE VANN: Kristian slukker tørsten i en bekk på Dovrefjell. Foto: Lars Solbakken

• Alle barn kan gå på tur – ta dem med på planleggingen slik at de blir engasjerte og motiverte.

• La barna få gå foran og bestemme farten.

• Barn vil ha tid til å leke og oppleve spennende ting underveis.

• Ta deg tid til å la barnet snakke om det de ser og opplever på turen.

Reiseinfo:

Den Norske Turistforeningen har et eget turlag for barna, Barnas turlag, med lokale lag over hele landet. Her får du tips til familieaktiviteter og barnevennlige turer gjennom hele året. For mer informasjon, sjekk ut dnt.no.

• Ta alltid med varme og vanntette klær.

• Medlemmer i Barnas Turlag bor gratis på DNTs selvbetjente og ubetjente hytter over hele landet, og får rabatt på de betjente hyttene.

• Barnas turlag har mange turer i helger og høstferien. Der kan dere treffe andre turinteresserte familier, og barna finner lekekamerater på samme alder.

TROLL TIL FJELLS: I Trollheimen i 
 Trøndelag ligger Barnas naturverden 
 – her er det moro å være på tur
TROLL TIL FJELLS: I Trollheimen i Trøndelag ligger Barnas naturverden – her er det moro å være på tur Foto: Privat

Turtips etter alder

For de minste:

• Ta med barna på kortere turer i bæremeis, men sørg for at de får gå litt selv.

• Legg ikke ut på langtur. Vær tålmodig og la barnet få utforske omgivelsene.

• Barn kan settes i bæremeis når de er sterke nok til å sitte selv.

6–7 år:

• Nå kan barn begynne å gå korte dagsetapper i lett terreng, maks to–fire timer. Ved en tur fra hytte til hytte bør det være kort avstand mellom hyttene.

• Beregn dobbelt så lang tid som oppgitt tid på strekningen, og legg inn god tid til lek, oppdagelsesferd og pauser på veien.

• Overnatt gjerne en ekstra natt på en hytte, slik at barnet får en hviledag.

9–12 år:

• Lengden på turene kan økes til maks seks–sju timer.

• Mange tolvåringer kan gå like langt som de voksne, avhengig av fysisk form og motivasjon. • Ikke start turen rett etter en lang reise, men sørg for å legge inn en overnatting før første turdag.

(Kilde: Barnas Turlag)

Denne saken ble første gang publisert 25/09 2018, og sist oppdatert 25/09 2018.

Les også