telttur med barn og baby

Ta med barna på telttur

Slik gir du barna en fantastisk opplevelse på telttur!

TELTTUR MED BARN OG BABY: Skal du ut på tur med barn, er telttur en koselig og enkel familieaktivitet
TELTTUR MED BARN OG BABY: Skal du ut på tur med barn, er telttur en koselig og enkel familieaktivitet Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Tenker du at telttur med barn er stress? Tenk igjen! En telttur i skogen trenger ikke være lang for at det å sove ute eller grille pinnebrød blir en magisk opplevelse for barna.

Kort eller lang telttur

Hvis du ikke er vant med å sove ute, kan det lønne seg å starte med en kortere tur.

- Ta en tur til et område dere kjenner som ikke er så langt fra der dere bor, sier Mette Øinæs Habberstad, kommunikasjonssjef i Den Norske Turistforening.

For barna har det hyggelig selv om turen er kort.

- Noen ganger er det hyggelig å bare kjenne på det å sove ute og være sammen med barna. Det hender at vi tar hele kveldsstellet hjemmet før vi går ut, kanskje bare noen meter inn i skogen. Da slipper man å ta med seg så mye, sier Stine Heireng, som sammen med søsteren Hege driver nettsiden Tursøstre.

Hun legger til at barn ikke er kravstore hva gjelder destinasjon.

- Det er å være sammen som betyr noe, å være tilstede sammen med barna. Barn er ikke nødvendigvis opptatt av å komme til et spesifikt område eller se en bestemt utsikt, forklarer Heireng.

Les også: Tips hvis du skal ta med barna på storbyferie i Europa

Utstyr til telttur

I tillegg til varme klær må dere pakke med soveposer og telt som er beregnet for sesong, og mat og hode- eller lommelykt.

- Hodelykter eller lommelykter er stas for barna, spesielt nå som det begynner å bli mørkt. I tillegg er det morsomt å ta en liten gåtur med hodelykter i mørket før man legger seg i teltet, sier Habbestad.

I tillegg er det et noen småting det er verdt å huske ekstra godt på, ifølge Habberstad:

1) Førstehjelpssaker: i tilfelle det skjer en ulykke

2) Enkle sko: barna går mye ut og inn av teltet, så et par sko som er rask å ta av og på er smart.

3) En liten kost: det blir fort ruskete i teltet

4) Plastposer til søppel

5) Fyrstikker

6) Tørkepapir

7) Ullpysj, spesielt utenom sommersesong.

- Det er viktig å ta med riktig klær for riktig årstid slik at du og barna holder dere varme og tørre, sier Heireng.

Habberstad tilføyer at det å planlegge mat som er enkel å lage på bål eller grill er gull verdt.

La barna være med å pakke

- Pakk det som er viktig for at barna skal holde seg varme og tørre, også lar du barna pakke resten av sekken sin selv. Det pleier å være stas å pakke opp kosedyr og lignende i teltet, sier Heireng.

Det finnes også flere alternativer til telt, dersom dere vil prøve noe annet.

- Svevetelt kan være morsomt, eller ligge i hengekøyer under åpen himmel hvis det er fint vær. En lavvo er også hyggelig, men både de og sveveteltene er tunge, så hvis vi bruker det går vi bare noen meter inn i skogen, sier Heireng.

Dersom du er usikker på hvor stort telt du trenger, har Heireng et godt råd:

- Stort telt er bedre enn lite dersom turen er kort og hele familien skal med. Det er greit å ha litt plass til å leke og spise på dersom det er ruskevær, sier hun.

Les også: Et komplett reiseapotek for familier på tur

Planlegg maten

Ta med mat som barna liker, og som ikke tar for lang tid å ordne. Dersom du tenker å lage bål er det viktig at du tar med egen tørr ved.

- Pinnebrød er en vinner hos oss, og både deig og godt stekte pinnebrød går ned på høykant. Vi tar også med ostesmørbrød i folie, det meste kan varmes på bål, tipser Heiereng.

Hun legger til at hvis du forbereder maten hjemme og varmer det opp, så blir det veldig enkelt. Husk noe snacks som barna liker, og ta med egne drikkeflasker til.

- Vi har ofte med oss grove pitabrød og lager wok på bålet, og når det er mulig plukker vi bær til dessert. Ellers finnes det flere enkle desserter man kan lage på bålet. Vi synes det er godt å pakke en appelsin med sjokolade inn i folie og grille den, sier Habberstad.

Aktiviteter for barn på telttur

Dersom du og barna ikke er så vant med å være ute, kan det ta litt tid før fantasien setter i gang.

- Ta gjerne med et «oppdagernett» til hver av barna, der du gir dem hvert sitt nett eller pose og en oppgave i å finne ulike ting. Hos oss er det moro for barna når vi legger frem tingene og ber dem huske hva som er tatt vekk når de holder for øynene. Det hender også at vi lager «turlotto». Barna får i oppgave å se, finne eller gjøre spesifikke ting på turen som de kan krysse av på veien, sier Habberstad.

- To barn som ikke er vant til å leke i skogen kan kanskje trenge hjelp med å se mulighetene. Gjør et fallent tre til et klatrestativ. Løft på stener og se hva som befinner seg under eller let etter dyrespor. Kanskje man har lyst til å lage barkebåt eller gå på en safari i nærmarka. Det er opp til oss foreldre å skape øyeblikkene, råder Heireng.

Og glem ikke å ta med en eventyrbok.

- Det er stor stas når vi leser eventyr før barna skal sove. Det er noe ekstra spennende med å ligge i mørket med lommelykter som gjør det ekstra fint, for både små og store, sier Habberstad.

Les også: Dette kan dere gjøre på ferie i Danmark med barn

Sette opp teltet

Og hvor du setter teltet, kommer an på hvor du skal.

- Er du ved vannet bør du passe på, men samtidig opplever jeg at det er veldig stas for barna å være ved vannet, så det kan være verdt å være ekstra oppmerksom og velge å være nær vannet, sier Habberstad.

Sett opp teltet på så jevn grunn du finner, slik at dere ikke ligger på for klumpete grunn.

- Velg et sted som er litt oversiktlig, slik at barna kan løpe og leke uten at du blir stressa og lurer på hvor de er, sier Heireng.

Men det er likevel ikke alltid du har mulighet til å være kravstor på hvor man setter teltet.

- Av og til så har dere ikke så mange valgmuligheter. Kanskje dere ikke kom så langt avgårde som dere hadde håpet, og da setter vi oss ned der vi er. Barna skal forbinde det å gå tur med noe fint, avslutter Heireng.

Denne saken ble første gang publisert 28/09 2017, og sist oppdatert 01/10 2018.

Les også