Rampenissen og rampenisse-streker

Rampenissen flytter inn: 48 morsomme ideer til rampenisse-streker

Små historier, du leser opp eller finner på, kan skape en forestilling om nissen - spesielt den rampete - gjennom hele desember. Nettopp det bidrar til å gjøre julen mer spennende.

RAMPENISSEN: Rampenisse-streker kan være morsomme for små barn, men også lærerike.
RAMPENISSEN: Rampenisse-streker kan være morsomme for små barn, men også lærerike. Foto: Getty Images
Publisert

Mange barnefamilier får besøk av rampenissen i desember. Han flytter som oftest inn med sin lille dør på veggen, sin lille nisselue og resten av sitt juletilbehør i miniatyr - og så begynner juletidens mange nissestreker.

Selv om det ofte krever både tid og overskudd fra foreldrene, så er det faktisk godt å la nissen flytte inn og spille en rolle i desember.

Disse lystige vesenene skaper nemlig rom for masse fantasi og innlevelse. Det bidrar til å gjøre julen morsom og helt spesiell, forteller nett-helsesøster og forfatter av boken «Helenes bok om barn og oppdragelse» Helen Lyng Hansen:

– Fantasi gir barnet mulighet til å leke og forholde seg til verden på nye måter. Barn vet godt at nisser er fantasi, at det er en historie vi forteller, og at det er noe vi finner på.

– Å bruke fantasien, leke og fortelle historier skaper forskjellige lekeunivers, og det hjelper barn med å lære om seg selv og om verden rundt oss, legger hun til.

Nisser kan komme inn i julen på mange måter. Kanskje flytter rampenissen inn når barna sover. Det kan også være at dere bygger et nisselandskap, sender et brev til julenissen og hans nissehjelpere, eller setter julegrøt på loftet.

RAMPENISSE: Hos mange barnefamilier flytter rampenissen inn i desember.
RAMPENISSE: Hos mange barnefamilier flytter rampenissen inn i desember. Foto: Getty Images

Uansett hvilken variant dere velger, gir ideen om nisser barna mulighet til å prøve ut forskjellige roller, samt egne og andres grenser.

– Når barn leker, tester de naturligvis forskjellige følelser, og de spiller ofte forskjellige roller. Derfor kan de være både den 'gode' og 'den onde'. Ved hjelp av rampenissen kan de også prøve å være den som erter, noe som kanskje er en rolle de helst ikke vil påta seg, eller som de ikke får lov til å være, sier helsesykepleieren og legger til:

– På den måten får barnet muligheten til å leke litt forskjellige roller og kanskje prøve ut noe som barnet normalt ikke ville gjort.

Les også: Dette er Norges eldste navn

Nissen flytter inn med nissestreker - men husk forbehold

Hvis rampenissen flytter inn og begynner med sine rampenisse-streker, er det viktig at det ikke skremmer barnet.

Hvis junior er usikker på grensen mellom alvor og lek, er det viktig at du forteller at det er kun moro og fantasi, og at dere kun leker.

Det handler derfor om å trå forsiktig med nissestrekene og føle etter hvor barnets grenser går.

Men hvis dere først gjør det, er det også stor mulighet for at hele familien kan være en del av rampenissens triks og gode ideer gjennom hele desember:

– Som foreldre kan vi også lage små impulsive historier om nissen som har vært på besøk og flyttet rundt på noen av tingene, sier Hansen og fortsetter:

– Til dette kan vi utbryte: «å, det må nok være rampenissen som er på ferde», men de eldre barna kan også godt være med på å finne på nissestreker hjemme. Kanskje kan de eldste til og med huske noe mor og far har gjort for dem da de var mindre, noe som var spesielt morsomt.

24 gode ideer til nissestreker

1. desember

Start desember med å overdekorere inngangen til barnas rom med julepynt.

Når de åpner døren om morgenen 1. desember, vil de finne guirlander, glitter, julehjerter og blinkende lys - alt sammen etterlatt av nissen. Julen er her!

2. desember

Mal små fotspor på gulvet og bordet ved hjelp av en liten bamse eller dukkesko dyppet i litt mel eller jord.

La eventuelt nissesporene gå fra og tilbake til en liten nissedør du har satt opp før desember begynte.

3. desember

Kok en porsjon pasta og tilsett litt frukt-farge, eller stek fiskekaker med blå frukt-farge.

Pakk matpakken med de morsomme, fargede matvarene, eller server maten til middag, og vær minst like overrasket over nissens streker når barnet forteller om det.

4. desember

Pakk inn barnas skolebøker i julepapir, så det blir en liten, lærerik overraskelse når barna åpner skolesekken på skolen. Hvis barnet ditt går i barnehage, kan nissen pakke inn favorittleken over natten.

5. desember

Hell kanel i fars kaffe når barna sitter med dere. Når far utbryter hva i all verden som er i kaffen hans, kan du bare skylde på nissen.

6. desember

Bytt ut pærene i barnas nattlamper med en blå, rød eller grønn, så de får et overraskende og fargerikt lys når de slår dem på.

7. desember

Klipp av håret på tannbørsten og gi nissen skylden for alt tannbørste-styret - men sørg for å ha en ekstra tannbørste i skuffen, så det ikke blir en unnskyldning for å droppe tannpussen.

Dere kan også legge tannbørstene i fryseren kvelden før. Når barna har funnet dem, må de selv finne ut hvordan man tiner opp en tannbørste, så den kan brukes igjen.

8. desember

Bytt ut adventslyset med en gulrot og lag et stort nummer ut av det når du ikke kan få flammen til å brenne i det såkalte adventslyset.

9. desember

La nissen etterlate et brev til barna når de står opp, der den forteller at den har gjemt laderen til iPaden eller den ene skoen.

I brevet skal det også stå at nissen krever en porsjon risgrøt før den leverer de kidnappede tingene tilbake - og morsomt nok er det akkurat den dagen du har satt risgrøt på menyen.

10 desember

Nissen har tatt en bit av alle smørbrødene i skolebarnets matpakke, og som unnskyldning har den lagt en liten pepperkake her og der i matpakken.

11. desember

Bytt om på kartonger og flaskers innhold - så det er melk i saftflasken og saft i melkekartongen.

12. desember

Legg konfetti i godnatt-historieboken deres, så det drysser fint konfetti ut når du åpner den og skal begynne med godnatt-ritualet. Nissen har kost seg.

13. desember

Luer og votter eller annet nødvendig utendørstilbehør er ikke på deres vanlige plass, men er i stedet gjemt under sofaen, i kjøleskapet eller i dusjen.

14. desember

Legg pepperkaker og/eller pepperkaker i ovnen - bare de ferdigbakt for å gjøre det enkelt for deg selv - og hell litt mel på kjøkkenbenken.

Legg en kjevle og noen former på melet, så barna tror at nissen har vært i gang med julebaksten.

15. desember

Nissen kan føle seg litt ensom, og derfor har den forvandlet skålen med mandariner til små lekekamerater ved å sette nelliker i og dermed danne små ansikter.

16. desember

Dagen starter festlig, og derfor har nissen kost seg med barnas sykler eller bilen deres, som har fått masse fargerikt julepynt bundet på seg.

17. desember

Farg melken! Tilsett litt blå frukt-farge i melken og la barna bli overrasket over at havregrynene får en merkelig farge.

18. desember

En kald grøss er akkurat det nissen trenger denne dagen. Den har nemlig gjemt alle deres underbukser i fryseren, men heldigvis hadde du et ekstra par til dere alle, så dere ikke trenger å gå rundt en hel dag uten underbukser. Kanskje har nissen bare lagt barnas underbukser våte.

19. desember

Bytt ut boksen med havregryn med legoklosser, så barnet ditt blir overrasket når det velter små legoklosser ned i frokostbollen - og kryss fingrene for at barnet ditt ikke velger å helle i melk først.

20. desember

Bytt om på dynene og putene deres, så barnas sengetøy ligger i sengen din og omvendt.

21. desember

Legg forsiktig neglelakk på barna dine mens de sover og gi nissen skylden når de ikke kan forstå hvor i all verden den neglelakken kommer fra.

22. desember

I nattens mulm og mørke har nissen bundet sammen alle skoene i gangen, og til slutt bundet en stor rød sløyfe rundt alle skoene.

23. desember

Nissen har skrevet 'God jul' med ris på bordet.

24. desember

Nissen avslutter sitt julebesøk hos dere med en gest i form av en liten skattejakt.

Som farvel og takk for denne gangen har den nemlig laget et skattekart som fører dere rundt i huset og ut i hagen, hvor en liten pose med en liten gave - som gjerne kan åpnes før det blir kveld - er gjemt.

Les også (+): Jeg har alltid hatt hele ansvaret for å lage jul for familien. Men nå var det nok

Flere gode ideer til morsomme nissestreker

  • Bind sløyfer på tærne til sovende barn.
  • Nissestrek-nissen klipper tåen på sokkene, som barnet skal ha på neste dag.
  • Lag små tegninger på papiret i toalettrullen.
  • Nissestrek-nissen har glemt sin bitte lille toalettrull på vasken, da den måtte på do i natt. Kanskje har den også lagt en liten nisse-bæsj i toalettet.
  • Legg en stripe med toalettpapir rundt barnas stoler og sitteplass ved spisebordet - eller pakk spisebordsstolene inn i plastposer.
  • Nissestrek-nissen legger nissetøy foran sin lille dør.
  • Nissestrek-nissen skriver små beskjeder på en lapp og legger dem ved barnas sengegavl.
  • Etterlater godteripapir, etter at den har spist julegodteri fra skapet.
  • Gymnastikk-bagen byttes ut med en lekekasse eller kurv.
  • Bytt eggene i eggkurven med Kinder-egg.
  • Heng alle smokker eller bamser opp i lamper i hele huset.
  • Pynt sykkelen eller pynt bilen innvendig med girlander.
  • Bruk pepperkakeformer til å lage form på toastbrødet eller rugbrødskivene.
  • Nissestrek-nissen legger tøflene i ovnen.
  • Gi barnas bamser klær på.
  • Gi hele familien blå øyenskygge på, som de våkner opp med om morgenen.
  • Bind barnas klær eller alle strømpebuksene sammen, og heng dem som en girlander på rommet eller gjennom hele stuen.
  • Legg gulrøtter i ermet på barnas utedresser eller jakker.
  • Mal bart på mor og far om natten.
  • Still inn vekkerklokken til å ringe midt i middagen.
  • Heng bildene på hodet.
  • Sett et lite juletre ved siden av nissedøren.
  • Tegn hjerter på speilet med en rød leppestift.
  • Legg rosiner i frokostblandingen.

God jul!

Kilder: Helen Lyng Hansen, kreamorskoekken.dk, kreativmedungerne.dk, Samvirke, bog-ide.dk

Artikkelen ble først publisert på alt.dk

Denne saken ble første gang publisert 30/11 2023.

Les også