Lag søndagsmiddag med barna

Gjør søndagsmiddagen til ukas høydepunkt

God mat trenger god tid. Og en knallgod dessert til slutt.

TAR SØNDAGSMIDDAGEN TILBAKE: Gard (4) og kompisen Adrian hjelper de voksne med søndagsmiddagen og synes det er stas når det blir satt av litt ekstra tid til den. Foto: Jorunn Tharaldsen.

TAR SØNDAGSMIDDAGEN TILBAKE: Gard (4) og kompisen Adrian hjelper de voksne med søndagsmiddagen og synes det er stas når det blir satt av litt ekstra tid til den. Foto: Jorunn Tharaldsen.

Publisert Oppdatert

Søndager er en gyllen mulighet til å lage mat fra bunnen av og samtidig få en fin tid sammen med barna.

Velger du mat som krever lang koke- eller steketid, lager middagen seg nesten selv.

At dere har restemat til starten av uken, er en stor bonus.

Vi tok med barna på planleggingen, og resultatet ble en deilig høstgryte og arme riddere til dessert.

La barna være med

La barna ta del i matlagingen og få smake, lukte og se på varene. Det er viktig for å utvikle et kjært forhold til det de spiser.

Barn spiser ofte mer mat når de har vært med på å tilberede den.

Det blir gjerne litt gris underveis, men det er jo en del av sjarmen.

Å ha dem med på matlagingen gir dem også en fin anledning til å oppleve mestring og stolthet over egen innsats. De kommer nærmere råvarene, som gir dem en relasjon til det de spiser.

I tillegg gir matlaging rom for gode samtaler. Gjennom å bidra til at maten lages får barna matglede.

Når maten ligger og lager seg selv i gryten eller formen, kan dere bruke tiden på det som er viktig: Lek og moro!

Les også: 10 kjappe middager barn liker

Kan kutte selv

Barna kan også være med å skjære opp maten under trygg veiledning. Ha et fuktig kjøkkenpapir under skjærefjøla slik at den ikke sklir mens barna kutter.

Hvis barna er små kan du hjelpe dem litt på veien. Del grønnsakene slik at de får en flat side før barnet får kutte resten. Da ligger grønnsakene i ro på fjøla og du minsker faren for at barna kutter seg.

La barna krumme fingrene når de kutter, så havner ikke fingertuppene under kniven.

Les også: De beste fiskemiddagene for barn

Gjør det til et festmåltid

Benytt deg gjerne av at søndagen er en roligere dag, og gjør litt ekstra ut av borddekkingen. Det skal ikke så mye til for å løfte måltidet og stemningen.

Vi la på en linduk, som er et takknemlig stoff ettersom det ikke må strykes. Det ble dekket med gullbestikk fra Kremmerhuset og en lysslynge for ekstra stemning i vintermørket.

Guttene våre hjalp til og plasserte dyrefigurer sprayet med gullspray på bordet.

Her er tre oppskrifter dere kan lage sammen på søndagen.

Varmende vintergryte

Denne gryta passer godt på kalde kvelder.

600 gram karbonadedeig

600 gram grytekjøtt

5 dl buljongvann

1 boks hakket hermetiske tomater

1 purre

1 brokkolihode

6 gulrøtter

10 kokefaste poteter

Frisk persille

Salt, pepper og cayennepepper

Fres karbonadedeigen i stekepannen og legg det over i en stor kjele. Gjør det samme med grytekjøttet.

Kutt grønnsakene i grove biter og legg dem over i gryta sammen med boksen med de hakkede tomatene.

La gryta stå og putre i ca. to timer.

Tilsett salt og pepper etter ønske. Cayennepepper passer også godt til.

Rett før gryta serveres, gir du retten et lite persilledryss.

Server med godt brød og smør.

Kylling på en seng av grønnsaker

Denne skal steke lenge og passer perfekt på en søndag.

GRYTEMAT: En gryte med gode grønnsaker smaker ekstra godt når det er kaldt ute.

GRYTEMAT: En gryte med gode grønnsaker smaker ekstra godt når det er kaldt ute. Foto: Foto: Jorunn Tharaldsen.

1–2 søtpoteter

5 gulrøtter

Ca. 200 gram rosenkål

2 rødløk

6 poteter

Salt og pepper

Tørket timian

Sett ovnen på 85 grader.

Skrell grønnsakene og kutt dem i like store biter. Legg dem i en ildfast form og hell litt olivenolje over.

Tilsett salt og pepper og en neve tørket timian.

Bland alt godt sammen og legg det i en form.

Gni kyllingen inn med salt og pepper og legg den oppå grønnsakene.

Sett formen inn i ovnen og la det steke i ca. 3 timer.

Rester av kyllingen er supert å legge i en wrap. Smør på et tynt lag med dressing, legg på salatblader, paprika, agurk og avokado.

Rull wrapen stramt sammen og pakk den inn i matpapir. Super lunsjmat eller rask middag til dagen etter.

Bærglade riddere

Dessert som ungene kan klare å lage alene.

En skive brød til hver person

GRØNNSAKER: Barna kan gjerne kutte opp grønnsakene til denne kyllingretten selv.

GRØNNSAKER: Barna kan gjerne kutte opp grønnsakene til denne kyllingretten selv. Foto: Foto: Jorunn Tharaldsen.

4 egg

2 dl melk

2 dl fløte

2 sp brunt sukker

Tilbehør:

Bær

Cottage cheese

Sukker

Sirup

Visp sammen egg, melk, fløte og sukker.

Legg brødskivene i blandingen og la dem ligge til de er gjennombløte.

Smelt smøret i en stekepanne og stek brødskivene til de er gulbrune på begge sider.

Sett fram tilbehøret i skåler og la alle forsyne seg selv. Nyt!

KNALLDESSERT: En kjempegod dessert som er en fulltreffer for både voksne og barn.

KNALLDESSERT: En kjempegod dessert som er en fulltreffer for både voksne og barn. Foto: Foto: Jorunn Tharaldsen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag