santa lucia:

Historien bak Lucia-feiringen har 18 års aldersgrense

Og nei, du trenger ikke kjøpe ferdigsydd luciadrakt.

LUCIADRAKT: Flotte luciakjoler med blondekant selges overalt før Luciadagen, men disse draktene er ikke alltid like praktiske for små barn i vinterklær. Kan hende holder det i massevis med en hvit t-skjorte?
LUCIADRAKT: Flotte luciakjoler med blondekant selges overalt før Luciadagen, men disse draktene er ikke alltid like praktiske for små barn i vinterklær. Kan hende holder det i massevis med en hvit t-skjorte? Foto: Helena Wahlman / Getty Images
Sist oppdatert

«Hei. På fredag er det Luciatog her i barnehagen. Ta med hvite klær og eventuelt glitter til barna deres innen torsdag :). Klærne må passe utenpå utetøyet :).»

Så var dagen snart her igjen. 13. desember. Barnas høydepunkt!

Men hvor er egentlig luciadraktene? I boden? I skapet? På loftet?

*En halvtime intens leting senere*

Se her ja. En hel kolleksjon med skrukkete hvite kjoler i syltynt stoff.

De var selvfølgelig på loftet. Jeg la det jo oppi esken med julepynten, slik at vi skulle huske det til neste år.

Veldig logisk ...

Men passer de? Tvilsomt.

De ferdigsydde draktene man kjøper på butikken har som oftest én stor svakhet: De er gjerne sydd i "slim fit". I grunnen veldig logisk. Barn er jo små...

Men: Resultatet er at barnet blir seende ut som en opplyst julepølse når det får drakten tredd utenpå fleece-sett og utedresser.

TRADISJON: De er like umulige å finne hvert år – og passer nesten aldri. Kan hende finnes en enklere løsning i klesskapet ditt, spør journalist Anders Eid.
TRADISJON: De er like umulige å finne hvert år – og passer nesten aldri. Kan hende finnes en enklere løsning i klesskapet ditt, spør journalist Anders Eid. Foto: Privat

Hva med å kjøpe en størrelse større? God idé! Helt til man kommer på at man da må bruke tid på å legge den opp, eller risikere at den håpefulle snubler i kjolen og skriker i stykker «Tenner våre lykter».

Alternativ tre: Å la ungen fryse og bli kliss våt, frister heller ikke.

– Du dra på butikken i kveld.

– For å bruke 199 kroner på noe man har bruk for én gang i året? Glem det, i år blir det pappas hvite t-skjorte. Den er hvit og romslig. Dessuten kan den brukes hele året – det er jo miljøvennlig.

– Det kan du ikke mene. Da blir de jo seende ut som spøkelser ...

– Det står jo bare «hvite klær» i meldingen fra barnehagen. T-skjorte må da være helt greit? Nå vet jeg ikke hvor «close» St. Peter er med Santa Lucia, men tror ikke han sender oss i retur fra Perleporten av den grunn?

Dette må vi finne ut av.

Les også: Koster 100 000 per kilo – derfor er safran så dyrt

Fersk tradisjon i Norge

– Nei, kjære vene. Man må gjøre som man vil. Hvit t-skjorte har vært min taktikk i alle år.

EKSPERT PÅ LUCIA: Historiker Kristin Bliksrud Aavitsland
EKSPERT PÅ LUCIA: Historiker Kristin Bliksrud Aavitsland Foto: mf.no

Det sier professor i middelalderkultur og kirkehistorie, Kristin Bliksrud Aavitsland ved MF vitenskapelig høyskole til Klikk.no.

– Det er ingen fra kirkehold som har bestemt hvordan feiringen skal gå for seg. Feiringen har vokst frem blant folk flest som en slags lysfest. Lucia har ingen funksjon i den norske, protestantiske kirken, men katolikkene helligholder helgenen Sankta Lucia på lik linje med de alle helgenene. Dersom du skal markere Lucia på messe i den katolske kirken, må det gjøres på en ordentlig måte, sier hun.

Luciafeiringen vi kjenner i Norge, er en relativt fersk tradisjon, som ikke følger strenge religiøse regler eller kutymer.

– Den moderne tradisjonen med Lucia og lussekatter har lenge stått veldig sterkt i Sverige, men den er ikke så gammel i Norge. Den fantes ikke på 70-tallet da jeg var liten. Da var det én jente med svensk familie på min skole som drev med det, men så ble det mer og mer vanlig utover 80-tallet.

Les også: Verdens beste lussekatter

Grufull historie

– Så hvorfor feirer man egentlig Santa Lucia?

– Lucia er en tidlig kristen martyr fra Sicilia, og ikke svensk, som enkelte faktisk tror. Hun levde i antikken før kristendommen var tillatt, og ble forfulgt og drept for sin tro. Det man vet om henne, er innhyllet i mange legender. Hun var en ung kvinne som ble drept fordi hun ikke ville gifte seg med en høytstående romersk mann. Det ble bestemt at hun skulle tvangsgiftes med denne mannen, men Lucia så sin rett til ikke å la seg tvangsgifte. Hun ville hengi seg til Gud og beholde sin jomfruelige stand.

KLEDD I HVITT: Disse svenske jentene har til og med anskaffet hvite boblekåper i anledning Luciadagen. Bildet er tatt under en markering i Gdansk i Polen 2. desember, 2019.
KLEDD I HVITT: Disse svenske jentene har til og med anskaffet hvite boblekåper i anledning Luciadagen. Bildet er tatt under en markering i Gdansk i Polen 2. desember, 2019. Foto: Michal Fludra/NurPhoto via Getty Images

Les også (+) Jeg tok med barna og flyttet inn hos Dagfinn. Det skulle jeg komme til å angre på

Historien bak tradisjonen som i dag står så sterkt hos barn, kunne i det hele tatt hatt 18-års aldersgrense.

KJÆRT BARN HAR MANGE NAVN: Et oljemaleri av Francesco del Cossa fra 1473 av viser hans fortolkning av Den hellige Lucia eller sankt Lucia, ofte kalt Sankta Lucia som levde i Siracusa på Sicilia mellom 283 og 304 etter Kristus. Navnet hennes er avledet fra lux, lucis «lys», og hun er de blindes beskytter. Bildet viser Lucia studere sine egne øyne med sine egne øyne ...
KJÆRT BARN HAR MANGE NAVN: Et oljemaleri av Francesco del Cossa fra 1473 av viser hans fortolkning av Den hellige Lucia eller sankt Lucia, ofte kalt Sankta Lucia som levde i Siracusa på Sicilia mellom 283 og 304 etter Kristus. Navnet hennes er avledet fra lux, lucis «lys», og hun er de blindes beskytter. Bildet viser Lucia studere sine egne øyne med sine egne øyne ... Foto: Wikimedia Commons

– Legenden forteller at Sankta Lucia ble torturert og til slutt brent på bålet. Så oppsto det en kult rundt graven hennes. Folk sørget over henne og kom dit og ba. Da skal det ha skjedd helbredelser og slike ting. Dette er vanlig for de kristne martyrene fra denne perioden og er grunnlaget for helgendyrkelsen.

Legenden sier at Lucia ikke ville brenne på bålet, og dermed til slutt måtte drepes med et sverd. Det finnes også versjoner av historien som sier at hun fikk øynene revet ut før hun ble forsøkt brent levende. Øynene skal ha vært på plass igjen som et mirakel etter hennes død.

Luciafeiringen knyttes også til markeringen av «Lussidagen» som var innskrevet på den julianske kalender.

Ifølge denne kalenderen, som slett ikke var helt presis, falt vintersolverv på 13. desember. Dermed skulle natten til denne dagen bli årets lengste natt. Den julianske kalenderen var i bruk i Norge frem til 1700-tallet.

Folk trodde det ble åpnet en passasje til underverdenen denne natten.

I Nord-Norge har man lenge hørt historier om vesenet Lussi som spredte frykt og redsel hvor enn hun kom, skriver Forskning.no.

– I norsk folketro er det noe som heter «lussinatt», som er en forestilling om at det er underjordiske demoner og farlige krefter som er på ferde og at det er knyttet til vintersolvervet i den julianske kalenderen.

Les også: Lussekatter uten gluten og melk

Lysfest mer enn religiøs markering

– Men hvorfor feirer man Lucia i Norge – som ikke er et katolsk land?

Et arkivbilde viser levende lys på hodet til Stockholms utvalgte Lucia i 1955, Monica Björkman som besøker pasienter på et barnesykehus på luciadagen. Luciafeiringen har tradisjonelt stått svært sterkt i Sverige.
Et arkivbilde viser levende lys på hodet til Stockholms utvalgte Lucia i 1955, Monica Björkman som besøker pasienter på et barnesykehus på luciadagen. Luciafeiringen har tradisjonelt stått svært sterkt i Sverige. Foto: Getty Images

– Det er ikke særlig katolikkene som går i luciatog, og det har heller ikke blitt promotert av Den norske kirke. Luciafeiringen er en sekulær setting som har sprunget ut av vår tid. Lucia betyr lys, slik at det passer veldig godt å ha en sånn lysfest på denne tiden her i Norden, hvor det er så mørkt. Det svarer til et behov hos oss, og det er ikke vanskelig å forstå at det har en appell med lys og barn som synger.

***

Så hva er konklusjonen?

Senk skuldrene. Det er i hvert fall ingenting som tyder på at det gir dårlig karma å kjøre en enkel og gratis løsning som luciadrakt.

Det viktigste er at det er noe som passer og at det er hvitt, så får man heller pynte litt ekstra med glitter.

I denne diskusjonstråden er det flere foreldre i samme båt som sverger til hvit t-skjorte.

– Ta en vanlig hvit t-skjorte til voksen. Knyt litt juletreglitter rundt magen, og vips, du har en luciakjole, skriver én.

En annen foreslår å kjøpe en hvit tunika i en for stor størrelse. Den kan jo til og med brukes som vanlig når barnet vokser inn i det.

Et hvitt laken gjør også nytten dersom du har elementære ferdigheter med nål og tråd. Se bare denne oppskriften: Slik syr du Luciadrakt på 1-2-3.

Hobbybloggen veldigheldig.no har en litt mer ambisiøs oppskrift for hvordan man syr det av en gammel herreskjorte.

Så gjør gjerne det, men: Kan ikke vi foreldre bare vedta her og nå at hvit t-skjorte på Lucia er helt greit – og slippe enda et stressmoment i julestria?

Ha en riktig god feiring!

Denne saken ble første gang publisert 10/12 2020, og sist oppdatert 13/12 2022.

Les også