korpsfamilie på nasjonaldagen

Slik har korpsfamilien ladet opp til 17. mai: – Foreldrene satt med fingrene i ørene og lo

Korpsentusiast Lise (35) har spilt i korps siden hun var 9 år. I år hadde sønnen Oliver gledet seg til å marsjere, men han må være hjemme med pappa og lillesøster.

DRIVE IN-ØVING: Oliver og korpsvennene viste gjensynsglede da de fikk øve sammen på en parkeringsplass, men bak lukkede bildører. Men den lovende korps-gutten får ikke marsjere på 17. mai i år.
DRIVE IN-ØVING: Oliver og korpsvennene viste gjensynsglede da de fikk øve sammen på en parkeringsplass, men bak lukkede bildører. Men den lovende korps-gutten får ikke marsjere på 17. mai i år. Foto: Privat
Sist oppdatert

– Det koker litt innimellom, når bunadsskjorta er full av iskrem og brus før dagen i det hele tatt har begynt, sier Lise Hågensen (35) fra Melhus.

Da vi møtte henne etter 17. mai i 2019 hadde Lise mye på hjertet. Som tobarnsmor, korpsmamma og selverklært 17. mai-entusiast, har hun ofte kjent på at forventningene til henne som mor, organisator og korpsdeltaker, kan bli til kaos og skape stress på 17. mai.

– Jeg er opptatt av at 17. mai skal være en stasdag. Det er mange forventninger til å være mamma. Det er barnas dag, samtidig skal jeg stille opp på alle aktiviteter med ungene og spille fløyte i eget korps.

STORT SAVN: Det er noe helt spesielt med å marsjere nedover gata på 17. mai. Det er disse øyeblikkene Lise kommer til å savne mest i 2020.
STORT SAVN: Det er noe helt spesielt med å marsjere nedover gata på 17. mai. Det er disse øyeblikkene Lise kommer til å savne mest i 2020. Foto: Privat

Lise, som har spilt i korps siden hun var 9 år, skal spille i Horg musikkorps i år også. Oliver (9), sønnen hennes, får ikke spille med korpset sitt, Melhus skolekorps, på 17. mai i år, og må pent være hjemme med pappa og lillesøster mens mamma spiller.

STOLT: Oliver spilte i korps for første gang på 17. mai i fjor. I år må korpsuniformen henge ubrukt i skapet.
STOLT: Oliver spilte i korps for første gang på 17. mai i fjor. I år må korpsuniformen henge ubrukt i skapet.

– Mange barn er lei seg fordi de ikke får spille i år, sier Lise, som selv kommer til å savne marsjeringen nedover gata aller mest, for det får ikke de voksne lov til heller.

– Det blir litt blanda følelser i år. Det er fantastisk for meg å få være med og bidra i lokalmiljøet på nasjonaldagen, men Oliver mister det.

– Det var hans første år med korpset i fjor på 17. mai. Det var veldig stas å stå der og skinne i fine uniformer. Han har fått utdelt uniform, og det er trist at den må henge ubrukt i skapet, sukker Lise, som berømmer sønnen for å ta det fint.

Korpsmammaen understreker også at ingen har vanskeligheter med å forstå at sånn er det bare i år.

– Alt blir bra, sier Lise.

17. mai-stresset

Og selv om man skulle tro at årets feiring var preget av mindre stress, er egentlig det motsatte tilfelle for korpsmammaen.

– Det har vært vanskelig å arrangere øvinger, vi har ikke visst om vi kan lønne dirigenten, og det har også vært en jobb å ha tunga rett i munnene på smittevernreglene som er i dag. Selve nasjonaldagen blir også mye logistikk og stress for å holde tidsskjemaet med korpset.

SE OPP TIL: Det ser ut som det er en lillesøster som synes det er helt greit at storebror må ta et pauseår fra korpsspilling på 17. mai.
SE OPP TIL: Det ser ut som det er en lillesøster som synes det er helt greit at storebror må ta et pauseår fra korpsspilling på 17. mai. Foto: Privat

Øvingene har foregått på Zoom, men Lise har også sittet på store parkeringsplasser i kulda og øvd.

LITT KALDT: Det ble litt mer effektive øvinger enn ellers når spillingen måtte foregå utendørs.
LITT KALDT: Det ble litt mer effektive øvinger enn ellers når spillingen måtte foregå utendørs. Foto: Privat

– Da måtte vi kritte opp sirkler, så da satt jeg der på en krakk og øvde med korpset mitt, sier hun litt lattermildt, og legger til at det sosiale med kaffe og skravling i korpset blir litt borte med koronametoden å øve på.

Les også: – Kjære korpsbevegelse. Jeg tok feil, dere ruler!

Gjensynsglede og rungende musikk

Heldigvis har sønnen Oliver fått lov til å kjenne litt på 17. mai-vibbene uansett. Korpset hans har blant annet øvd på en stor parkeringsplass. Lise berømmer de voksne som laget øvingene om til en aldri så liten fest.

– Drive in-øvelse var så morsomt for barna. De viste ordentlig gjensynsglede fra bilene, selv om ingen fikk gå ut, forteller Lise.

Det ble satt opp høyttalere, så når korpset spilte runga det utover hele Melhus.

– Barna som hadde trommer satt i åpne bagasjerom, og de andre barna satt inne i bilene. Foreldrene satt med fingrene i ørene og lo. Det var skikkelig artig for både voksne og barn, sier Lise, og forteller at det også ble arrangert bilbingo der man skulle tute når man hadde bingo.

Les også: Én stor skamtrigger gjør at det er vanskelig å vise sinne foran barna

TUT FOR NOTEHJELP. Korpset til Oliver øvde fra hver sin bil, og etterpå ble det bilbingo for både foreldre og barn.
TUT FOR NOTEHJELP. Korpset til Oliver øvde fra hver sin bil, og etterpå ble det bilbingo for både foreldre og barn. Foto: Privat

Nå går familien på fire en litt annerledes feiring i møte. Til vanlig har familien besøk av både familie og venner i løpet av dagen. Lise elsker å organisere og lage mat.

Feiring uten besteforeldre

I år blir hele feiringen alene, besteforeldrene kan heller ikke kan være med fordi de er i risikogruppa.

BLANDA FØLELSER: Mamma LIse synes Oliver tar det hele fint, men synes det er synd at han ikke får oppleve korpsglede i år.
BLANDA FØLELSER: Mamma LIse synes Oliver tar det hele fint, men synes det er synd at han ikke får oppleve korpsglede i år. Foto: Privat

2020 blir også et år uten aktiviteter og leker på skolen, eller kake og kaffe med de andre foreldrene.

Det kommer Lise til å savne.

– Jeg tror ikke jeg får tid til å reflektere så mye underveis over at alt er så annerledes i år. Jeg vet at de få som hører oss i korpset spille vil sette veldig pris på det.

Til tross for at hun også innrømmer å bli litt sentimental av korspmusikk, sier Lise at hun først og fremst kommer til å konsentrere seg om logistikk og spillingen hun skal gjennomføre på tre steder sammen med korpset i løpet av 17. mai.

– Men det kan nok hende at alt synker litt inn når jeg sitter i sofaen med familien på kvelden, avslutter hun.

Les også: Familieterapeutens beste råd til 17. mai

Denne saken ble første gang publisert 14/05 2020, og sist oppdatert 14/05 2020.

Les også