Barn og stress

Familieterapeutens beste råd for 17. mai

– Det går an å bli utslitt på 17. mai, i stedet for å ha det fint sammen.

I FINSTASEN: Det ser idyllisk ut her, men Lise innrømmer at det kan bli noen klesfeider på den store dagen.
I FINSTASEN: Det ser idyllisk ut her, men Lise innrømmer at det kan bli noen klesfeider på den store dagen. Foto: Privat
Sist oppdatert

– Å være småbarnsmor kan være utfordrende nok på dager som 17. mai, men å være korpsmamma tar organiseringen til nye høyder, særlig på en helt vanlig 17. mai, sier Lise Hågensen fra Melhus.

Hun er tobarnsmamma, og innrømmer at hun også kan bli stressa på nasjonaldagen.

– Når saksofonen holder på å gå i bakken og isen er gnudd utover bunadsstakken, er jeg ikke den rolige mammaen som sier «ja, ja, den er vaskbar.» Jeg blir litt stresset, men litt søl på bunaden må man vel tåle, har jeg skjønt.

Les også: Slik har korpsfamilien ladet opp til 17. mai: – Foreldrene satt med fingrene i ørene og lo

Familien satt ut av spill

Cecilie Kollsete, familieterapeut ved Malvik barne- og familietjeneste, sier at stress er en faktor som setter familiens dynamikk ut av spill.

Cecilie Kollsete, familieterapeut ved Malvik barne- og familietjeneste
Cecilie Kollsete, familieterapeut ved Malvik barne- og familietjeneste Foto: Privat

— I fjor, på 17. mai, bestemte jeg meg for å ta på barna pentøy, men de fikk velge skoene sine selv. Favorittjoggeskoene ble valgt og de unngikk gnagsår, forteller familieterapeuten, og legger til at ved å gi barna valg innenfor noen gitte rammer, kan barnet kjenne seg inkludert.

Ettersom de små vokser til, kan de få mer av kontrollen over eget antrekk selv. Kollsete påpeker at det er viktig at de er komfortable i antrekket de har på.

— De skal jo føle seg vel selv også. Det er ikke noe særlig å gå rundt i vonde sko. Målet er jo å skape en god dag.

Verden raser sammen

Korpsmamma Lise minnes selv fjorårets kamp med en toåring med en helt egen plan for antrekket. For verden raser fort sammen når ting ikke blir slik som barnet har sett for seg.

– I fjor, da hun var to, da sprang hun motsatt vei, la seg ned og skrek hver gang jeg forsøkte å få på bunaden. Konseptet «bunad» var jo for henne helt ukjent.

KAMP OM ANTREKKET: Tobarnsmor Lise hadde litt problemer med å forklare konseptet bunad til en toåring.
KAMP OM ANTREKKET: Tobarnsmor Lise hadde litt problemer med å forklare konseptet bunad til en toåring. Foto: Privat

Slike situasjoner kan man ikke forutse, men Lise tror at god planlegging likevel legger grunnlaget for en god dag.

Stress og forventninger kan vi kanskje være ekstra oppmerksomme på i år, for selv om det blir mindre å rekke for mange, vil kanskje forventningene om den perfekte dagen være sterkere til stede.

Avklar forventningene og ta pauser

– Å legge opp til for mange aktiviteter kan fort utløse vanskelige situasjoner, og man kan bli utslitt i stedet for å ha det fint sammen. Spør hva alle har lyst til å gjøre og hva dere trenger av hverandre, oppfordrer Kollsete.

Når oppgavene blir mange og føles uoverkommelige, kan kroppen reagere med å bli stresset.

Familieterapeuten anbefaler familien å snakke sammen om forventninger og behov til selve dagen. Da finner dere ut hva hver enkelt gleder seg til, og kan imøtekomme behovene og forventningene i familien.

– Hva er det som er viktig? Hvordan vil jeg tenke om bunaden blir ødelagt? Hvordan vil jeg takle ting som skjer i siste liten?

17. MAI: Dagen kan være stressende for store og små.
17. MAI: Dagen kan være stressende for store og små. Foto: Getty Images

Når man finner ut hva man ønsker for sin familie, hvilke leveregler familien vil følge på en slik dag, vil man ha et bedre utgangspunkt for å kunne ta del i gleden, hevder terapeuten.

10 tips til den store dagen

  • Avklar forventninger i forveien
  • Ikke planlegg for mange aktiviteter
  • Møt hverandre i stresset, vis forståelse og tilby hjelp
  • Få inn nok mat og drikke i løpet av dagen
  • Sjekk værmeldingen, planlegg bekledning ut fra den
  • Inkluder barna i planleggingen av antrekk, gi dem valg
  • Inkluder barna i pynting og rengjøring av hus
  • Ta dagen som den kommer og ta valg underveis
  • Finn ut hvorfor illusjonen om det perfekte har oppstått, og ta vurderinger på hva som kan overses og hva som egentlig er viktig å holde fast ved
  • Lytt til barnas behov, stopp opp og gi en klem og støttende ord der det trengs

Kilde: Cecilie Kollsete, familieterapeut ved Malvik barne- og familietjeneste

– Kanskje er ikke svaret barna gir så komplisert som de voksne ofte skal ha det til. Kanskje ønsker ungene å spise mange is. Ja, da kan målet være å gi dem is, og det er jo ikke så vanskelig å innfri.

Les også: – Kjære korpsbevegelse. Jeg tok feil, dere ruler!

Barn maser når vi stresser

Familieterapeuten forklarer at det kan oppstå uønskede situasjoner når noen er stresset, fordi travle dager som 17. mai, kan utløse reaksjoner hos barna.

– Blir barna urolige og masete, kan de være stresset, sier hun.

Barna kan oppleve å bli kritisert og føle seg i veien under hele 17. mai- feiringen.

– Når tenkehjernen slutter å fungere og stresset tar overhånd for de voksne, handler man ut fra stresset. Å høre etter på hva barnet egentlig prøver å si, blir derfor vanskelig for oss.

En strategi for å håndtere slike situasjoner, er å snakke om stresset på forhånd, slik at det lettere kan møtes med forståelse og hjelpsomhet.

– Om det skal bli en fin dag for ungene, kan man ikke ha tett opplegg fra morgen til kveld, da vil jo de også bli stressa, sier tobarnsmoren Lise.

De første årene som mamma dro hun med seg familien rundt med korpset hun spiller i.

– Jeg husker at jeg var hyperstressa før, fordi vi måtte dra hit og dit og rekke alle aktivitetene. Det har vi lært av nå, og derfor valgte vi å dele oss opp i fjor. Jeg fulgte Oliver og korpset, og mannen min tok seg av Sofie. Det funka så bra!

Erfaringene har gjort Lise bevisst på at ungene må få tid til å hente seg inn etter dagens mange inntrykk, og at det går an å gjøre det litt enkelt.

– Det er jo vi voksne som stresser og styrer, ikke barna. I fjor i grillet vi hjemme på verandaen, bare oss fire. Og kaka kjøpte jeg på butikken.

Denne saken ble første gang publisert 13/05 2020, og sist oppdatert 14/05 2020.

Les også