kJEFTING i skisporet:

Mor fortviler etter skitur med barna – ble ropt etter og kjeftet på av fremmede

– Fullstendig uakseptabelt, sier Skiforeningen.

SKI PÅ BEINA: Barn på skitur innebærer gjerne mye knall og fall. Det må erfarne skigåere tåle og ta hensyn til, oppfordrer Skiforeningen.
SKI PÅ BEINA: Barn på skitur innebærer gjerne mye knall og fall. Det må erfarne skigåere tåle og ta hensyn til, oppfordrer Skiforeningen. Foto: Illustrasjonsbilde
Sist oppdatert

En fortvilt mor skriver i Akerposten at de var på søndagstur i Oslomarka med barna som øver seg på å stå på ski, men fikk flere slengbemerkninger da den mellomste datteren falt i løypa og ikke kom seg raskt (nok) på beina.

– Ting som «dere må lære å holde siden» og «kom dere vekk fra sporet». Jeg forsøkte å rope at hun har falt og at jeg prøver å få henne bort fra sporet, skriver moren i innlegget.

Hun skriver videre at de mange bemerkningene førte til at jenta ikke ville gå mer på ski, fordi «alle de voksne roper stygge ting når jeg prøver så godt jeg kan».

Til slutt endte det med at de gikk tilbake til fots.

– Jeg vet at det kan være irriterende med barn i løypa, men på en søndag må det være forståelse for at også barn må lære å gå på ski, konkluderer moren i innlegget.

Klikk.no ar vært i kontakt med henne, og hun bekrefter historien, men ønsker ikke å kommentere saken ut over det som allerede har stått på trykk.

Les også: – Slik dreper du barnas skiglede

Slaktes: «Severin Suveren»

Innlegget har fått stor respons i sosiale medier. På Akerspostens Facebookside renner det inn med støtteerklæringer fra mennesker som kjenner seg igjen i det hun beskriver.

– Uansett hvilken dag eller tid så KAN IKKE barn i løypa irritere andre! Såpass folkeskikk får pokker meg disse idiotene det gjelder lære seg også! Jeg håper og tror de er i ett mindretall, men skjønner godt at slike kommentarer går inn på barn. Leit og trist at det er blitt slik! Håper dere får noen gode opplevelser senere i vinter, skriver én av Facebook-følgerne.

– Dette er jo bare rein og skjær egoisme i fra noen som ser på seg selv som så spesielle at alle må vike når deres kongelige viktighet kommer susende. Slike mennesker er så severin suverene at det er kun dem som det skal tas hensyn til. Først meg selv, så meg selv, og så meg selv igjen-typen, skriver en annen.

– For å balansere denne historien litt, kan jeg fortelle at jeg var ute på ski med 6-åringen i dag. Og vi møtte utrolig mange fine folk som heiet på henne og skrøt av henne. Jeg kunne se hvordan hun vokste et par cm for hver kommentar. Utrolig leit at et barn skal oppleve negative kommentarer, men det er også utrolig mye fine folk i skisporet, som gir barna gode opplevelser, skriver en tredje.

Les også: Slik dreper du barnas skiglede

Også i diskusjonsforumet Kvinneguiden hagler det inn med støtteerklæringer og kjenner seg igjen i hendelsen.

– Dette kunne jeg skrevet selv! Helt utrolig at voksne mennesker kan være då ufine mot små barn som driver å lærer å gå på ski. Vi opplevde både å få kjeft og rett og slett bli kjørt ned av godt voksne menn i Nordmarka forrige helg, skriver en bruker som tar opp saken.

– Uakseptabelt

Dette er ikke første, og sannsynligvis ikke siste gang denne problemstillingen blir tatt opp. Skiforeningen har flere ganger tidligere vært ute og minnet folk på hva som er «kjørereglene» i skisporet.

SKI-GENERAL: Generalsekretær Erik Eide i Skiforeningen ber folk vise hensyn og ha godt humør i skisporet. Særlig midt på dagen i helgene må de mer erfarne skiløperne være forberedt på at det er mange barnefamilier i løypene, påpeker han.
SKI-GENERAL: Generalsekretær Erik Eide i Skiforeningen ber folk vise hensyn og ha godt humør i skisporet. Særlig midt på dagen i helgene må de mer erfarne skiløperne være forberedt på at det er mange barnefamilier i løypene, påpeker han. Foto: Skiforeningen

Det er tydeligvis på tide med en oppfrisking.

– Vi hører dessverre noen slike eksempler etter en god skihelg. Slike hendelser skjer gjerne fordi det er mange ulike folk som er ute på tur samtidig og som gjerne har mange ulike intensjoner med turen. Noen er på kosetur med familien, mens andre er på treningstur og har dårlig tid, sier generalsekretær Erik Eide i Skiforeningen til klikk.no.

Les også: Derfor fryser tunga fast

Han har lest leserinnlegget til den fortvilte moren, og slår fast at slik oppførsel i skiløypen ikke er greit.

– Det er fullstendig uakseptabelt med slik oppførsel, og i denne aktuelle saken ligger all vår sympati med barna og foreldrene som var ute for å lære seg å stå på ski. De erfarne og raske skiløperne, er de som bør være aller best skikket til å vise hensyn, mener han.

Han var selv på tur i Marka både lørdag og søndag, og forteller at helgen trolig er en av tidenes mest folkerike i Oslomarka.

– Jeg har bodd i Oslo i 30 år, men kan ikke huske å ha opplevd lignende som det vi så i helgen. Det er helt formidabelt. Men det er ikke bare i helgene, også på hverdager ser vi at utfartsparkeringer er fulle av biler - og at det yrer med liv i løypene. Vi oppfordrer dessuten arbeidsgivere til å legge til rette for at ansatte kan komme seg på ski i arbeidstiden, for at man skal få spredd ut aktiviteten i løypene gjennom dagen, sier Eide.

– Sånn forholdene er nå, er en skitur i frisk luft kanskje det aller beste folkehelsetiltaket vi har akkurat nå, jubler han.

Les også: Slik blir skituren med barna en lek

Hva er kjørereglene?

Med så mange mennesker ute i skisporet samtidig, er det kanskje ikke så rart at det kan oppstå konflikter.

Og ettersom det kalde været er ventet å fortsette, er det ingenting som tyder på at det vil bli færre mennesker i skiløypene i dagene og ukene fremover.

– Man kommer veldig langt med alminnelig folkeskikk og et åpent sinn, fastslår Eide.

Han oppfordrer alle til å følge følgende kjøreregler i vinter:

1. Hold til høyre og gå ut av sporet hvis du stopper.

2. Vi oppfordrer de erfarne og trente til å vise hensyn til de mindre erfarne.

3. Ta skituren med et smil og godt humør. Vær raus.

4. Vi oppfordrer til å bryte mønster og bruke større deler av døgnet og å unngå de mest besøkte stedene i løpet av den mest besøkte tiden. Ta gjerne treningsturen tidlig på morgenen eller med hodelykt på kvelden.

– Det er en stadig mer mangfoldig befolkning, og det er ikke gitt at aller er oppvokst med ski. Vi ønsker at man skal være tolerante og vise hensyn, slik at alle kan få en best mulig skiopplevelse, avslutter Eide.

Denne saken ble første gang publisert 12/01 2021, og sist oppdatert 12/01 2021.

Les også