Tøff beskjed da trilling ventet trillinger

Judit ble gravid med trillinger – så kom en ny sjokkbeskjed

Trillingen Judit (35) fikk den overraskende nyheten om at hun selv var gravid med trillinger. Men så ba legene henne ta et alvorlig valg.

<b>LIVSGLEDE:</b> – Tre smilene barn gjør at vi glemmer alt vi har stått i, sier Judit og Glenn som koser seg med Amelia, Henrik (bak) og Filip.
LIVSGLEDE: – Tre smilene barn gjør at vi glemmer alt vi har stått i, sier Judit og Glenn som koser seg med Amelia, Henrik (bak) og Filip. Foto: Esten A. Borgos
Publisert

Det er full fart hjemme hos ekteparet Judit Minda (35) og Glenn Undheim (42) i Nannestad utenfor Oslo.

– Det er ingen spøk å få trillinger, men det er fantastisk å se hvor nysgjerrige de er på alt livet har å by på. Jeg føler meg takknemlig som har tre barn, sier Judit.

Hun er selv trilling og fødte tre flotte barn i 2019. Nå har fireåringene Filip, Amelia og Henrik vokst seg store, og alle tre liker å være aktive.

– De har ulik personlighet, men er samtidig veldig knyttet til hverandre. De klemmer hverandre flere ganger om dagen, forteller en stolt mamma mens smårollingene vrimler rundt bena hennes.

Lyn fra klar himmel

Henrik liker å leke alene. Filip, derimot, vil gjerne ha oppmerksomhet hele tiden. Og Amelia er prinsessen som smiler ofte – og som elsker å tøyse og tulle det meste av tiden.

<b>ER SELV TRILLING:</b> Judit (t.h.) har trillingsøstrene Sofi (i midten) og Szilvi. De er oppvokst i Ungarn, men alle tre bor i Norge. 
ER SELV TRILLING: Judit (t.h.) har trillingsøstrene Sofi (i midten) og Szilvi. De er oppvokst i Ungarn, men alle tre bor i Norge.  Foto: Privat

– Ja, her er det full fart, sier pappa Glenn som også har sønnen Trym (14) fra før.

Han og Judit trives som foreldre til tre små, selv om de ikke legger skjul på at det er krevende.

– Mangel på søvn har vært den største utfordringen for oss. Vi har følt oss konstant trøtte. Vi sov knapt fire timer usammenhengende hver natt i to år. I ettertid forstår jeg ikke hvordan vi klarte det, sier Glenn.

Judit hadde hendene fulle også i våken tilstand.

– Den første tiden måtte jeg pumpe eller amme annenhver time. Flaskene ble vasket og melken justert til riktig temperatur. Etterpå var det ny runde med mating og vasking. Det gikk i ett hele døgnet, og jeg var i perioder veldig sliten, innrømmer Judit.

Alt slitet overskygges av gleden over å ha skapt tre herlige barn, men paret forteller at det kom som lyn fra klar himmel at Judit skulle bli mor til tre. Graviditeten var jo tross alt gjort på naturmetoden.

– Vi trodde først at vi ventet tvillinger. Det bekreftet legen ganske tidlig, men i uke åtte i svangerskapet viste ultralyden at det var trillinger på vei. Jeg fikk sjokk og gråt en hel dag. Følelsene gikk alle veier. Det var mange rare tanker som kom, alt fra hvor mye jobb det er, til hvor dyrt det er med tre barn på én gang. Men så kjente jeg og Glenn på en takknemlig følelse av å skulle bli foreldre, forteller hun.

Les også: Plutselig ble legen veldig stille. Da Vilde fikk et valg, skjønte hun at det var alvorlig

Risikabelt svangerskap

Det var langt fra noen selvfølge at alle tre skulle komme til denne verden.

<b>TUNGT Å BÆRE:</b> Dette var trillingmagen til Judit i uke 33 av svangerskapet. Hun hadde fra før kroniske ryggsmerter og er tidligere hjerteoperert. 
TUNGT Å BÆRE: Dette var trillingmagen til Judit i uke 33 av svangerskapet. Hun hadde fra før kroniske ryggsmerter og er tidligere hjerteoperert.  Foto: Privat

– Jeg ble født med en hjertefeil. Selv om jeg ble operert da jeg var 21 år, mente legene at jeg kunne sette mitt eget liv i fare ved å bære frem alle tre. Legene rådet meg derfor til å ta fosterreduksjon. Det var et umenneskelig valg som jeg ikke klarte å forholde meg til. For meg er det en lykke at kroppen min klarte å gå gravid med alle, sier Judit.

Hun har i mange år hatt kroniske ryggplager, og det var også en risikofaktor ved å føde trillinger.

– Når vi ser på våre tre flotte barn nå i dag, er jeg glad for at vi lyttet til oss selv. Vi har kjent på en ubeskrivelig lykke over valget jeg tok, sier Judit.

Avgjørelsen skapte glede og lettelse – også for Judits trillingsøstre. Hele storfamilien kunne glede seg over at alt gikk bra under fødselen. Selv om trillingene ble født seks uker før termin og var premature barn, som er helt vanlig for trillinger, var de friske.

Filip, Amelia og Henrik veide henholdsvis 2008 gram, 1522 gram og 1488 gram da de ble født.

Les også: Ildsjelen Astri har viet livet til å hjelpe andre: – Vi må bli flinkere til å se hverandre

Mye kjærlighet

<b>BITTE SMÅ:</b> Filip (t.v.), Amelia og Henrik veide henholdsvis 2008 gram, 1522 gram og 1488 gram da de ble født 29. januar 2019, etter et planlagt keisersnitt.
BITTE SMÅ: Filip (t.v.), Amelia og Henrik veide henholdsvis 2008 gram, 1522 gram og 1488 gram da de ble født 29. januar 2019, etter et planlagt keisersnitt. Foto: Privat

Etter hvert som de vokste, fikk Judit noen tanker om hvordan hennes egen mor hadde det da hun fødte trillinger. Det skjedde i Budapest i Ungarn, der Judit og søstrene vokste opp.

– Mamma og pappa ønsket seg tvillinger. Det viste seg etter hvert at det var tre på vei. De har fortalt oss at de ble ufattelig glade, og den gleden viste foreldrene våre ved å gi oss en fantastisk flott oppvekst, forteller Judit.

Det samme ønsker hun å gi sine egne trillinger.

– Det viktigste for meg og Glenn er å skape en god og trygg ramme for barna våre. Vi ønsker å gi dem et harmonisk hjem med kjærlighet og samhold, sier Judit.

Hun og Glenn brukte tid på å finne et sted å bo med mye plass både inne og ute. Valget falt på en liten perle i Holter i Nannestad. Eiendommen ligger helt for seg selv, med
Krokfossen på den ene siden og tett skog på den andre.

– Det var plassen vi falt for. Huset måtte oppgraderes betydelig, og i to år holdt jeg og faren min på snekre og mure før huset ble slik vi ønsket. I tillegg til full jobb og trillinger var det mer enn nok å holde på med. Jeg har aldri vært så sliten hver eneste dag som i den perioden, forteller Glenn.

Les også: (+) Jeg vet det er tabu, men ett av barna er min favoritt

Et ekstra gir

Selv om livet med tre små gir mye glede, kan det også i perioder gi bekymringer. Judit og Glenn er åpne om at det koster å ha trillinger.

<b>MYE MORO:</b> Amelia, Henrik og Filip (bak) er aktive fireåringer som har flere lekeapparater og stor boltreplass hjemme i Nannestad. 
MYE MORO: Amelia, Henrik og Filip (bak) er aktive fireåringer som har flere lekeapparater og stor boltreplass hjemme i Nannestad.  Foto: Esten A. Borgos

– Vi kjøper aldri ett par barnesko, men tre. Økonomi er et tema som kan være tabu å snakke om, men vi legger ikke skjul på at vi ofte tenker på hva det koster å få tre barn samtidig. Vi har klart oss, men myndighetene burde ha lagt mer til rette økonomisk, mener Glenn.

Ofte får han og Judit spørsmål om hvor de henter krefter fra, siden begge er i full jobb.

– Vi har et ekstra gir. Det er vi bare nødt til å ha – vi har ikke noe valg, men vi er heldige og klager ikke. Du glemmer alt slitet når tre herlige barneansikter smiler mot deg!

Denne saken ble første gang publisert 05/12 2023.

Les også