venner for livet

For Ella (6) og shetlandsponnien Black var det kjærlighet ved første blikk

Ella fikk shetlandsponnien Black til 3-årsdagen. Nå kaller hun ham storebror.

<b>LEKER:</b> Black går fritt omkring på gården og kommer stadig bort for å være med på leken til seksåringen Ella. De gjør mye gøy sammen.
LEKER: Black går fritt omkring på gården og kommer stadig bort for å være med på leken til seksåringen Ella. De gjør mye gøy sammen. Foto: Privat
Sist oppdatert

På en gård langt unna folk i Sannidal bor Line Laagasken, Thomas Solvang og Ella Solvang-Laagasken (6). Line har alltid hatt ­hester, og allerede fra Ella var baby var hun med mamma i stallen.

På treårsdagen fikk hun sin egen ponni.

– Jeg tok en råsjans, for jeg visste jo ikke om hun ville bli like glad i hester som meg. Men det var jo et ønske jeg hadde, sier Line og smiler.

Alt tyder på at gaven falt i smak. Shetlands­ponnien Black og Ella er bestevenner, og Line deler den spesielle kjærligheten på Instagram.

De søte hverdagsøyeblikkene med Black og Ella har også fått oppmerksomhet utenfor Norge.

– Jeg ble bedt om å spille inn kommentarer på engelsk til noen av videosnuttene, men jeg sa at jeg ikke klarte det, sier Line og ler.

Det første møtet

Første gangen Ella møtte Black var da de skulle hilse på ham for et mulig kjøp. Ella hadde allerede fått en rosa stellekoffert og var veldig spent.

– Hun er litt sjenert, og det var en del mennesker der. Men da hun kom inn inn i stallen og fikk klappet ham, var det noe som skjedde. Etterpå trakk han oss i en vogn, og hun lo og ropte. Det var så utrolig søtt å se dem sammen. Hun var så glad! På hjemveien ble det mye mas om når vi kunne få ham hjem til gården, sier Line og ler.

Da Black var på plass, fant Ella frem stellekofferten og var sammen med ham i stallen i flere timer. Hun børstet og flettet ham mens han sto i boksen sin og spiste. Fra den dagen var det de to.

– Ella har en helt egen tålmodighet og ro rundt dyr. Det er ikke bare Black hun har et spesielt forhold til. Vi har både katt og hund. Hun er aldri nervøs eller redd, og hun får dem til å gjøre de utroligste ting. Som å ligge stille i dukkevognen, for eksempel, sier hun.

Les også: Med enkle grep blir barna og hunden bestevenner

<b>DYRETEKKE:</b> – Ella har et veldig naturlig forhold til dyr. Hun finnes ikke redd og har masse tålmodighet, sier mamma Line.
DYRETEKKE: – Ella har et veldig naturlig forhold til dyr. Hun finnes ikke redd og har masse tålmodighet, sier mamma Line. Foto: Privat

Black møter gjester

Line understreker at hun eller Thomas alltid er til stede når Black og Ella er sammen, siden Ella fortsatt er liten.

Hun får lov til å styre på og ordne selv, men det er alltid i trygge rammer. Det gjelder også når de har besøk av andre barn.

– Det kan være vanskelig for Ella å forstå at ikke alle er like naturlige med dyr som henne. Hun forstår ikke hva de er redd for, forklarer hun.

Black fungerer utmerket som familiens kantklipper, men også som velkomst­komité.

– Alle som kommer på besøk til oss med bil, blir stoppet av at Black står midt i veien. Når de stopper, kommer han bort og stikker hodet inn av vinduet for å få noe godt. Han elsker godbiter som gulrot, eple, pære og vann-melon, sier Line.

Når Ella er på leke­plassen, kommer Black tuslende bort og vil være med på leken. Om hun har hatt en lang dag og er sliten og lei, dulter han forsiktig borti henne med mulen sin for å si «hei». Da sprekker hun opp i et smil og legger armene rundt ham for en god klem.

Les også: (+) Det skjedde noe med meg da vi fikk barn. Jeg trodde aldri at det skulle skje meg

<b>SJENERT:</b> Ella kan være sjenert og stille rundt mange mennesker hun ikke kjenner, men hos dyrene er hun leken og trygg.
SJENERT: Ella kan være sjenert og stille rundt mange mennesker hun ikke kjenner, men hos dyrene er hun leken og trygg. Foto: Privat

Bestevenn og storebror

– Det er et helt unikt forhold og bånd mellom dem. Hun kaller ham for storebror. Det har jo blitt hverdag for oss, men alle de koselige meldingene og kommentarene på sosiale medier viser oss at dette er noe helt spesielt.

– Mange sier at shetlandsponnier kan være skikkelig rampete, og at de ikke skjønner hva vi har gjort for å få en så rolig ponni. Kanskje handler det om Ellas ro og tålmodighet? Antagelig handler det om at han får gå fritt omkring her på gården, og at de tilbringer mye tid sammen. Det er en gjensidig tillit mellom dem, sier hun.

Black er et familiemedlem, og noe av det beste han og resten av familien vet, er å pakke tursekken og ta en tur i skogen sammen med hunden Hulken. Da kan han rusle rundt og gresse, snuse og kose seg sammen med bestevennen sin.

– Vi tar alltid med noe godt i sekken. Ella får eplebiter eller en gulrot som hun kan stikke til ham, og da er han så fornøyd, forteller Line.

Ofte inviterer de besteforeldre og venner med på tur. Line og mannen Thomas er opptatt av å skape gode minner.

– Alle rundt oss kjenner Black godt, for å si det sånn, sier hun og ler.

Les også: Lær barna hundens språk, og alt den sier uten å lage lyd

Lærer å ta ansvar

Ella har tre venner hun er mye sammen med, likevel er det nok Black som står hjertet hennes nærmest.

– Jeg ser at Ella lærer å være selvstendig, ta ansvar og gi omsorg i tidlig alder. Hun har sett hvordan vi oppfører oss i stallen og gjør det samme selv. Jeg har aldri bedt henne om å være med på stell eller møkking, hun bare gjør det sammen med meg, sier Line.

Black fyller snart 12 år, men har mange år igjen. Shetlandsponnier kan bli 30 år og eldre.

– I dag er det kun den aller beste vennen hennes som får lov til å ri på ham. Hun har gitt klar beskjed om at hun ikke vil at barn skal bli med hjem fra skolen for å ri. Black er hennes ponni. De to vil alltid ha et spesielt bånd til hverandre, sier Line.

Denne saken ble første gang publisert 21/07 2022, og sist oppdatert 21/07 2022.

Les også