Små barn har tynn hud med lite utviklet pigment, noe som gjør dem mindre motstandsdyktige mot solforbrenning.

- Det er den totale mengden UV-stråler og hvor mange solskader man får opp gjennom livet, som i ytterste konsekvens kan føre til hudkreft. Derfor bør du beskytte barna dine ekstra godt, sier Erik Vigander i Kreftforeningen.

Så mye sol tåler barn

- De aller minste skal ikke eksponeres for direkte sol i det hele tatt, understreker Vigander.

Plasser derfor alltid vognen i skyggen, og pass på at babyen ikke ligger nede i en for varm vogn. Men selv om barnet er i skyggen, er det viktig at det alltid er beskyttet av klær, enten vanlige eller klær med innebygd solbeskyttelse. Cirka 50 prosent av solas stråler når nemlig også inn i skyggen.

Et godt tips kan være å legge barnet under en parasoll, et tak eller innendørs. Når sola er på sitt sterkeste, altså midt på dagen, bør man være ekstra forsiktig med å utsette babyen for sol. Det lureste er å holde babyen inne.

Det er mulig å få kjøpt UV-plaster eller solarmbånd, som fungerer som din personlige UV-indikator. Den varsler når du eller barna bør smøres eller forlate sola.

Husk også at barna kan bli solbrente i vannet. På en halv meters dybde er fortsatt UV-strålingens intensitet på 40 prosent.

Solvettregler

1. Ta pauser fra sola mellom klokken 12 og 15, når den er sterkest.

2. Bruk klær, solhatt og solbriller. Ta hensyn til hudtype. Barn med rødt hår eller lys hud, trenger ekstra beskyttelse.

3. Bruk solkrem med minst faktor 30. Pass på at kremen beskytter mot både UVA og UVB-stråler.

4. Smør barnet ofte og godt - også etter at det har badet- og selv om solkremen er vannfast. En håndfull krem til en barnekropp.

5. Tilby barnet drikke så ofte som mulig.

Kilde: Foreldre & Barn, Kreftforeningen og Siril Engh Gundersen, hudterapeut og faglærer på Senzie-akademiet under Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

Pass på dehydrering

Vær hele tiden oppmerksom på babyens tilstand, slik at du oppdager tegn på dehydrering eller solbrenthet umiddelbart. Urolighet, rødhet og gråt er klare signaler på at barnet mistrives i varmen.

Sørg for at babyen får nok væske. Gi brystmelk, morsmelkerstatning eller litt vann også utenom de faste måltidene.

Følg med på hvor mye barnet tisser. Er det mindre enn vanlig er dette et tegn på dehydrering. Løsningen er å gi ekstra drikke.

6-12 måneder

Utsett barnet for så lite direkte sol som mulig, barnet skal fortsatt ikke eksponeres for direkte sol, ifølge Vigander.

Beskytt den lille kroppen med en langermet T-skjorte, lange bukser, solhatt og eventuelt solbriller. Det er smart å bruke en solhatt med knyting under haken slik at barnet ikke får den av seg så lett.

Bruk også solkrem, men husk å smøre et jevnt og tykt lag, særlig på de utsatte stedene.

Når sola er på sitt sterkeste, bør man være ekstra forsiktig med å utsette babyen for sol. Det smarteste er at barnet holdes innendørs.

Barn over 1 år

- Litt sol er selvsagt bra når barnet er over ett år. Våre undersøkelser viser at vi er flinke til å smøre barna våre, men like viktig som solkrem er det at man tar pauser fra solen når den er sterkest, for eksempel midt på dagen, sier Erik Vigander i Kreftforeningen.

På en solrik sommerdag i Norge kan en voksen person bli solbrent etter bare 15-20 minutter i solen.

- Er man i Syden kan solen stråle dobbelt så sterkt, og man kan derfor bli tilsvarende fortere brent.

Ellers må man være spesielt forsiktig om barnet har en lys hudtype og rødlig hår. Da tåler de mindre sol.

Barnet må beskyttes med klær og solkrem.

Barnet bør også ha på solbriller. Velg gode solbriller som beskytter mot UV-stråler. UV-stråling i store doser kan forårsake skader på hornhinnen og i øyenlinsen. Øynene til barn slipper inn mer stråling enn øynene til voksne.

Hva er UVA og UVB?

  • Ultrafiolett (UV) stråling kommer naturlig fra sola.
  • UVA-stråling gir selve brunfargen, men gir dypere hudskader og kan framskynde aldring av huden. Det er disse strålene som medvirker til hudkreft.
  • UVB-stråling gjør at vi blir solbrente. De fører til økt produksjon av pigmenter og fortykkelse av huden.
  • UV-strålingen er høyere ved vann.

Kilde: Statens strålevern, www.nrpa.no

Så mye solkrem skal du smøre

Bruk solkrem i tillegg til klær. Smør ubeskyttede kroppsdeler ekstra godt en god stund før barnet skal ut. Smør et jevnt og tykt lag, spesielt på utsatte steder.

- For norske forhold er faktor 15 med UVA-beskyttelse tilstrekkelig for de fleste, men bruk gjerne høyere faktor på barna, sier Vigander.

I solrike land er det behov for ekstra beskyttelse.

Mange får dårlig beskyttelse fordi de smører for tynt og ujevnt. Mengde er viktigere en faktor.

- En huskeregel er én håndfull til én kropp, altså et barns håndfull til en hel barnekropp.

Smører du for tynt lag med solkrem, kan i verste fall effekten minske så mye at en solkrem med faktor 15 bare gir samme beskyttelse som en solkrem med faktor 5. Smøringen bør gjentas ofte, spesielt hvis barnet har badet eller svettet mye.

Husk alltid å smøre de utsatte stedene, som ansikt, nese, ører, lepper og bryst, ekstra godt.

- Og vær et godt forbilde! Voksne er rollemodeller for barna, også når det gjelder å bruke solbeskyttelse, anbefaler Vigander.

Skygge er ikke nok

På solrike sommerdager bør de voksne sørge for at barna har mulighet for noen pauser i skyggen. Det er mest behagelig for barnet også.

Det er lett å tenke at barna er trygge i skyggen eller når det er overskyet, men selv om skygge og skyer reduserer faren for å bli brent, er det ikke bare direkte sollys som er farlig.

Over 90 prosent av UV-strålene kan komme gjennom lette skyer. Skygge kan redusere UV-strålingen med 50 prosent eller mer.

Ser ikke om barnet er solbrent

Tro ikke at du ser med én gang om barnet er i ferd med å bli solbrent. Vær oppmerksom på at rødheten kan komme ett døgn etter oppholdet i solen.

UVA-strålene gjør oss ikke solbrente, men gir dypere hudskader og kan føre til tidligere aldring.

Det er disse strålene som medvirker til hudkreft. Du må derfor aldri bruke rødhet som en indikator.

Kilder: Kreftforeningen, NHI.no, og Apotek 1.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!