- Ketchup kan brukes til å dyppe grønnsaker i for mange barn er veldig glade i ketchupsmaken. Jeg tror det kommer av at barna er vant til smaken fra babymatglassene med barnemat. Her er ketchup en dominerende smak, noe som er litt av forklaringen på hvorfor vi har fått det jeg kaller for «ketchup-generasjonen», sier kostholdsveileder Margit Vea.

Du føler deg kanskje ikke som verdens beste mamma eller pappa, når du tyr til ketchupflaska for å få barnet til å smake på brokkolien eller de kokte gulrøttene?

Nå viser forskning at det trenger du slett ikke ha dårlig samvittighet for, tvert imot.

Studien, som er publisert i Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, Ved å helle ketchup, kremost eller andre typer krydder eller sauser over barnets grønnsaker, øker sannsynligheten for at barnet vil ha sansen for grønnsaker også senere i livet.

Problemer med å få barnet til å spise fisk, brokkoli eller gulrøtter? Her får du tipsene.

Ketchup på grønnsaker

KETCHUP GÅR AN: Det er lov å ta litt ketchup på grønnsakene til barnet, det kan føre til at barnet liker grønnsaker også senere i livet. Men alt med måte, råder kostholdsveileder Margit Vea. © Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Kremost positivt

- Vårt funn kan påvirke barns spisevaner ved å få dem til å spise mer grønnsaker, noe som igjen vil være positivt for å bekjempe overvekt hos barn, sier Elizabeth Capaldi-Phillips, forskningsleder og psykolog ved Arizona State University til Reuters Health.

Studien viser at barn som ble introdusert for rosenkål sammen med kremost, hadde større sannsynlighet for å spise grønnsaken og si at de likte den - også når rosenkålen senere ble servert alene. Foreldrene fylte ut en spørreundersøkelse om barnas syn på grønnsaker, og om de likte eller mislikte dem.

Mange av barna i studien hadde ikke smakt rosenkål eller blomkål, derfor ble disse to grønnsakene valgt ut for å måle barnas preferanser.

Betydelige forskjeller

Så ble barna servert enten rosenkål eller blomkål én gang om dagen, i syv dager, og spiste sammen i en gruppe på fem eller seks barn, ledet av en forsker eller lærer.

Alle grønnsakene ble kokt og servert enten alene, med usøtet kremost eller med søtet kremost. Etter en tilvenningsperiode fikk alle barna servert kun grønnsakene, uten kremost.

Forskerne fant da ut at barn som hadde fått rosenkål med kremost under tilvenningsperioden, likte den betydelig bedre enn de som hadde fått servert rosenkålen alene, uten saus.

Færre enn én av fem av barna som ble servert rosenkål alene, sa at de likte grønnsaken. Mens cirka to tredjedeler av barna som fikk rosenkål med kremost, sa de likte grønnsaken.

Og denne trenden fortsatte også da barna fikk servert rosenkål uten tilbehør. Barna som tidligere hadde sagt at de likte rosenkål, spiste mer av den enn barn som sa de mislikte smaken.

Ikke fortvil om barnet nekter å spise. Her er hemmeligheten bak matglade barn.

Barnevennlige grønnsaker

  • Barn liker ofte grønnsaker som brokkoli, gulrot, kålrabi og andre grønnsaker, forutsatt at de tilberedes ordentlig, og ikke overkokes.
  • Noen barn liker tomat og paprika, men slett ikke alle. Her er det ofte litt enten eller.
  • Agurk og mais to favoritter til mange barn.
  • Barn liker ofte is-salat bedre en vanlig, grønn salat, siden is-salat er mindre bitter.
  • Kål er ofte likt av barn, samt knutekål og søte neper. Kokt rødbeter er populært hos barn, samt gresskar, som er søte og gode.

Kilde: Kostholdsveileder Margit Vea

- Feil tilberedning er problemet

Matblogger Olav Birkeland, som skriver bloggen Hobbykokken.no, er selv pappa til en datter på sju år som spiser alt hun kommer over av grønnsaker og frukt.

- Ketchup er søtt, og at barn liker sukker er ikke noen hemmelighet, sier han til foreldre.no.

Men generelt synes at han folk ikke er særlig flinke til å behandle grønnsaker riktig, og at det er noe av grunnen til at barn ofte misliker grøntfôr.

- Jeg er helt overbevist om at barn hadde spist mer grønnsaker hvis de hadde blitt tilberedt riktig, sier han.

Trengte bare smake sju ganger

Tidligere forskning har vist at barn må prøve nye matvarer cirka åtte-ti ganger før de venner seg til smaken. Men barna i den nye studien smakte de nye grønnsakene bare sju ganger før de ville spise dem også uten saus.

De tror derfor at denne strategien kan fungere også for andre grønnsaker og matvarer, ikke bare for rosenkål.

- Barn utvikler mat-preferanser tidlig, samtidig som de kan være veldig kresne i småbarnsperioden, så det er viktig å danne sunne vaner som vil vare inn i voksen alder, sier Devina Wadhera, en annen av forskerne bak studien, til Reuters Health.

Prøv rømme, tzatziki eller guacamole

Kostholdsveileder Margit Vea er forfatter av kokeboken «Barnas egen kokebok». Hun sier til foreldre.no at det er en god idé å dekke grønnsakene med andre smaker når barna får dem servert. Selv foretrekker hun rømme, smør, tzatziki-dipp eller guacamole.

- Det kan være lurt å begrense ketsjupen fordi det inneholder mye sukker. Jeg mener at ketchup i verste fall hemmer et barns matglede, fordi det legger sterke føringer for hvilke smaker barnet liker, sier Vea.

Kostholdsveilederen sier det er mulig å blande et par skjeer med ketchup i litt rømme, og så etter hvert ta mindre og mindre ketchup i blandingen.

- Mange barn er glad i rømme, og det kan være godt på grønnsaker. Også hvit saus eller ostesaus kan fungere fint. Eller å blande kokt blomkål og brokkoli inn i potetmosen. Man kan også lage mos av for eksempel rotgrønnsaker som kålrot og søtpotet, barn synes det er stas med en oransje stappe.

Demper bitterheten

Hun anbefaler å koke grønnsakene før de serveres til barna.

- Rå grønnsaker kan ha en litt bitter, skarp smak, som barn kan være mye mer sensitive for enn oss voksne. Bitterheten dempes ved å koke grønnsakene, eller å bake dem i ovnen. Det gir fin sødme.

Lur grønnsakene inn i favorittmaten, eller gjør grønnsaksrettene så gode at de ikke klarer å motstå dem. Vi har oppskriftene.

Smaken sitter i fettet

Barn trenger dessuten fett, og grønnsaker og smør er en fin kombinasjon.

- En fet saus på grønnsakene er bare bra for barnet, fettet hjelper kroppen til å ta opp vitaminene fra grønnsakene.

"Alt med måte", er kostholdsveiledernsholdning til ketsjup.

- Å ha en anelse med ketchup på grønnsakene eller torskefileten til barn som ikke er vant til å spise dette, er en helt grei start.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!