Takket være MMR-vaksinen er det nesten ingen som får meslinger, røde hunder og kusma i Norge i dag, og da kan det kanskje være lett å glemme hvor alvorlige disse sykdommen faktisk kan være.

I verste fall kan de de kan koste barnet livet.

Dråpesmitte

- Alle disse barnesykdommene er virussykdommer som smitter lett. Sykdommene smitter ved såkalt dråpesmitte, hvilket vil si at viruset finnes i spytt, sier overlege i klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Sveinung Wergeland Sørbye.

Ved hosting eller nysing spres viruset sammen med de ørsmå spyttdråpene, og dersom man ikke er vaksinert eller har gjennomgått sykdommen tidligere, er det stor risiko for smitte dersom man er i kontakt med en som er syk.

- Det er imidlertid lav risiko for store utbrudd av disse sykdommene dersom mer enn 95 prosent av befolkingen er vaksinert, sier han.

Farlig for voksne

- Før innføring av vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet, var det vanlig at alle barn gjennomgikk disse barnesykdommene. Det gikk bra med de fleste, men barnedødeligheten var høyere enn etter innføring av vaksine, sier Sørbye.

Risikoen for komplikasjoner er også høyere dersom man får en barnesykdom i voksen alder, noe man risikerer dersom man ikke er vaksinert.

- Det at sykdommene beregnes som barnesykdommer betyr bare at man gjerne blir smittet av dem som barn. Det sier altså ingenting om hvor alvorlig sykdommen er. Alvorlighetsgraden kan gå fra ufarlig til alvorlig eller dødelig, sier overlege i Folkehelseinstituttet Siri Helen Hauge.

Redusert dødelighet

Det er ikke så mange som får meslinger i Norge, men i verdensmålestokk er dette fortsatt en svært alvorlig sykdom og et stort helseproblem.

- Spesielt i u-land er meslinger en betydelig årsak til barnedødelighet. Ifølge WHO førte meslinger til at 158 000 mennesker døde i 2011, og da særlig barn under fem år, sier han.

Verdensomspennende vaksinasjonsprogram har imidlertid ført til 74 prosent redusert dødelighet som følge av meslinger fra 2000 til 2007.

Kan bli steril

Kusma og røde hunder er i utgangspunktet mindre alvorlig enn meslinger, men også disse sykdommene kan føre til komplikasjoner.

- Selv om kusma vanligvis er en ufarlig sykdom, kan 15-20 prosent av guttene som får kusma etter puberteten få betennelse i testiklene. I de tilfellene der begge sider er angrepet, kan dette føre til sterilitet hos omtrent 10 prosent, sier Sørbye.

Han forteller videre at røde hunder i sjeldne tilfeller kan føre til hjernebetennelse, og at infeksjon hos mor de første tre svangerskapsmånedene medfører stor fare for alvorlige skader på fosteret.

- Infeksjoner senere i svangerskapet kan føre til mindre skader, som for eksempel tunghørthet, sier han.

 

Her er sykdommene

MMR-vaksinen beskytter mot:

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!