Halsbetennelse er en av de vanligste infeksjonene hos barn, og dukker gjerne opp om vinteren og våren. Den kommer som regel sammen med en forkjølelse, så barnet hoster litt, kan ha hodepine og feber. Større barn kan beskrive den "tykke" følelsen i halsen, mens de minste kanskje klager over vondt i magen. Stemmen kan høres litt annerledes ut enn den pleier.

Hvis barnet gaper høyt, ser du at området bakerst i halsen er rødt, det samme gjelder mandlene, som også kan være hovne. På fagspråket kalles det tonsillitt, betennelse i mandlene. Som oftest skyldes det virus. Noen virus kan forårsake ordentlig kraftige halsbetennelser, men som regel går det over av seg selv etter alt fra tre dager til en uke.

- Fordi så mange blir bra av seg selv, og fordi mange bare blir lett og moderat syke, er det ikke viktig å fly til legen med en gang, sier Morten Lindbæk som er professor i allmennmedisin ved Universitetet i Oslo.

- Vi pleier å si at barn med kraftig luftveisinfeksjon kan vente i tre dager, og så ta kontakt med fastlegen sin dersom det ikke blir bedre.

Dette er symptomene på halsbetennelse:

 • Smerten sitter oftest langt bak i halsen og blir verre når barnet svelger.
 • Halsen kan være rød, eller det kan være hvite flekker bak i svelget.
 • Noen får hodepine eller feber.
 • Barn har ofte vanskelig for å fortelle akkurat hvor de har vondt. Et barn med vondt i halsen kan godt si at det har vondt i magen.
 • Barn kan også føle seg dårlige og kaste opp.
 • Noen ganger kan infeksjonen som forårsaker halsbetennelsen spre seg. Det kan føre til at barnet blir hest, mister stemmen, får ørebetennelse eller bihulebetennelse.

Kilde: Helsebiblioteket

Gode råd mot halsbetennelse:

 • Det viktigste er å lindre barnets ubehag mens kroppen selv tar hånd om infeksjonen.
 • Gi barnet smertestillende (for eksempel paracetamol 2-3 ganger daglig). Dersom barnet har feber, virker dette også febernedsettende.
 • Gi mat og drikke som er mindre vondt for barnet å svelge, for eksempel iskrem.
 • Oppsøk lege dersom barnet virker svært medtatt, får høy feber og ikke klarer å få i seg mat og drikke.
 • Hvis legen mener barnet bør behandles med antibiotika, bør kuren gjennomføres. Hvis ikke, vil bare noen av bakteriene utryddes. De mer motstandsdyktige kan overleve og formere seg.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Halsbetennelse hos barn

Hjemme kan mamma og pappa gjøre sitt for å lindre plagene til småen: Rikelig med drikke er viktig. Hvis barnet har veldig vondt i halsen og problemer med å svelge eller spise, anbefaler Lindbæk å gi barnet smertestillende Paracetamol. Det virker dessuten febernedsettende, og kan også brukes hvis feberen blir så høy som 39 grader. By gjerne på myk mat som er lett å svelge. Iskrem kjøler ned halsen og hjelper mot det meste. Ifølge Helsebiblioteket kan også gamle "kjerringråd" lindre. Det skader derfor ikke å gi barnet varm melk med honning eller la det gurgle halsen med saltvann.

Hvis halsbetennelsen varer ved eller feberen ikke synker etter tre dager, er det best å ta barnet med til legen. Infeksjonen i halsen kan også skyldes bakterier, som oftest av typen streptokokk A. For å finne ut om det er en bakterieinfeksjon, vi legen bruke en bomullspinne og ta en prøve av slimet bakerst i halsen.

- De fleste leger tar prøver fra mandlene. Da får man svar på om det er streptokokk eller ikke. Hurtigtesten gir svar i løpet av fem minutter, forklarer Lindbæk.

Dersom legen kommer fram til at halsbetennelsen skyldes virus, skal barnet ikke ha antibiotika. Det virker nemlig ikke mot virus. Men selv om det viser seg at det er streptokokkbakterier som forårsaker infeksjonen, er det ingen selvfølge at barnet er tjent med en antibiotikakur, ifølge Lindbæk som også er leder for Antibiotikasenteret for primærmedisin. Betennelsen går som regel over av seg selv, også når den skyldes streptokokker.

Tidligere har det nærmest gått automatikk i å gi antibiotika så snart streptokokker ble påvist. Men undersøkelser har vist at antibiotika ikke er noe vidundermiddel mot luftveisinfeksjoner som man tidligere trodde. De som tar penicillin blir i gjennomsnitt friske bare en dag tidligere enn de som ikke tar denne medisinen. Norske leger er derfor blitt mer forsiktige med å gi barn slike medisiner uten at det er helt nødvendig. Dette er for å begrense bruken av antibiotika for å unngå at bakterier blir resistente. Antibiotika kan dessuten gi barnet plager som diaré og oppkast.

Morten Lindbæk mener det er best å se an hvert enkelt barn før man tyr til denne medisinen, også når halsbetennelsen skyldes streptokokker.

- Også her bør man ha en vent-og-se-holdning. Har barnet høy feber, sliter med å svelge og har dårlig allmenntilstand, så kan du gi penicillin. Men hvis barnet er i god form og spiser, så trenger de ikke å få det, forklarer han.

- Gevinsten man får ved å behandle med penicillin sammenlignet med ikke å gjøre det, er at man blir frisk på fem dager i stedet for seks. Og det er ikke noe "halleluja", sier professoren som har ledet arbeidet med å utvikle de siste retningslinjene for bruk av antibiotika i Norge.

Men hvis legen mener at barnet skal ha antibiotika, er det, ifølge Folkehelseinstituttet, viktig at kuren fullføres. Hvis ikke, vil bare noen av bakteriene utryddes. De mer motstandsdyktige kan overleve og formere seg.

Kan være kyssesyke

Selv om det viser seg at barnet har streptokokkbakterier i halsen, er det ikke nødvendig med noe strengt regime for å hindre at andre blir smittet. Streptokokkbakteriene finnes omkring oss hele tiden. Omkring hver fjerde av oss har til enhver tid denne bakterien i halsen, selv om vi er friske. Men det kan likevel være greit at barnet ikke deler glass og bestikk med noen, eller hoster direkte på andre.

Er barnet veldig dårlig, kan legen også ta en blodprøve for å finne ut om barnet lider av kyssesyken eller mononukleose. Denne sykdommen har symptomer som kan ligne på halsbetennelse som følge av streptokokkbakterier. Den skyldes likevel et virus. Sykdommen er mest vanlig hos ungdom, men kan ifølge Norsk Helseinformatikk også ramme barn og voksne.

Noen er så uheldige at de stadig er plaget av halsbetennelse. Selv om mandlene er en del av lymfesystemet og derfor har en nyttig funksjon i kroppen, kan de som er svært plaget ha nytte av å få dem operert bort. Ifølge Norsk Helseinformatikk gjelder det blant andre de som har tre til fire runder med halsbetennelse forårsaket av streptokokker i flere år på rad.

Streptokokkbakterien er også kjent for å gi skarlagensfeber. Da får man utslett med røde prikker på kroppen. Det er også typisk med "bringebærtunge".

En sjelden gang kan man få alvorlige komplikasjoner av en halsbetennelse, som byll i mandlene, revmatisk feber eller infeksjon i nyrene. Revmatisk feber forårsaker smerter og hevelse i leddene, høy feber og magesmerter, ifølge Helsebiblioteket. Sykdommen var ganske vanlig for omtrent femti år siden, men er nå sjelden.

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!