Barn og koronavirus

– Barn kan smitte besteforeldre i opptil to uker, kanskje mer

– Koronavirus er en gammel kjenning i en ny utgave og den virker ikke å være farlig for barna. Utfordringen nå, for oss alle, er å beskytte de som står oss nærmest og som er mest utsatt, skriver barnelege Sveinung Larsen.

Pluss ikon
<b>QUIZ MED BESTEFORELDRENE:</b> Barnelegen Sveinung Larsen vet at det er krevende å holde seg unna bestemor og bestefar. Han og familien har arrangert ukentlig videoquiz for besteforeldrene mens de venter.
QUIZ MED BESTEFORELDRENE: Barnelegen Sveinung Larsen vet at det er krevende å holde seg unna bestemor og bestefar. Han og familien har arrangert ukentlig videoquiz for besteforeldrene mens de venter. Foto: Privat
Publisert

Det kan kanskje høres merkelig ut men alle mikrober, også virus, har etternavn. De tilhører ulike familier. Det finnes mange medlemmer av samme familie og en slik familie er koronavirus.

Sveinung Larsen

Sluttet som journalist og ble barnelege i stedet. I Foreldre & Barn forsøker Sveinung å tilbakevise de vanligste mytene knyttet til barn og sykdom. Fordi myter og manglene kunnskap ofte leder til dårligere behandling

Navnet ga vi for lenge siden. Hvis man ser på denne typen virus i spesialmikroskop, ser det ut som det har en krone. Derav navnet. Korona betyr krone.

Koronavirus er ikke noe nytt

Vi har forsket på koronavirus siden sekstitallet. I og for seg er denne type virus ikke noe nytt. Vi har lenge kjent til at de kommer hver vinter og gir luftvegsinfeksjoner hos både voksne og barn. Jeg har behandlet mange barn som har vært syke med koronavirus.

Fra tid til annen kommer det nye virus. Vi tror det smitter over fra dyr til mennesker. Forrige gang et skjedde var i 2002 hvor det kom et nytt koronavirus med det kronglete navnet SARS-CoV. SARS betyr «Severe Acute Respiratory Syndrom» som er en beskrivelse av lungebetennelsen dette viruset kan gi. Den er farlig, særlig for eldre og kronisk syke.

Sykdom uten sidestykke

Det nye koronaviruset har således blitt gitt navnet SARS-CoV-2 og ble oppdaget i Kina på slutten av 2019. Jeg har vært med å følge dette viruset fra starten. Vi satt i store møtelokaler og så på oppdaterte verdenskart med oversikt over utbruddet. I februar var det en stor rød prikk over Kina. Nå er det store røde prikker over hele verden. Vi er inne i en pandemi. En verdensomfattende spredning. I skrivende stund er over 150.000 døde.

Naturligvis er vi alle bekymret. Denne infeksjonen har påvirket oss alle i våre hverdager, uten sidestykke siden andre verdenskrig. Det snakkes nesten ikke om annet og vi minnes hele tiden om faren for smitte. Noen har munnbind på bussen, dine venner desinfiserer hendene før de går i butikken og vi besøker ikke hverandre lengre.

Rykter og uvisshet

Som ofte er tilfellet i slike tider av krise er det mye som er uklart. Det er mye kunnskap vi mangler. Noe det dessverre ikke er mangel på er rykter. Rykter om at man kan få infeksjonen flere ganger, hvilke medisiner som kanskje kan fungere eller hvilke blodtyper som kan gi deg økt risiko for å bli veldig syk.

For mange, enn si det aller fleste, er det vanskeligste å måtte godta at det er mye vi ikke vet, ennå. At vi rett og slett må vente og se. At vi ikke har fullstendig kontroll over utbruddet. At tiden må vise oss hvordan det går.

Men noe vet vi. Det handler blant annet om barna. I skrivende stund har såpass mange blitt infiserte at vi kan begynne å danne oss et inntrykk av hvor farlig viruset for barn. I veilederen fra Barnelegeforeningen skriver faggruppen på utbruddet at det ser ut til å ramme barn i mindre grad enn voksne. Ut fra tallene fra Kina var under to prosent av de smittede under nitten år, og av disse utviklet hele 97% mild til moderat sykdom.

Les også: Flere og flere barn får allergi, men det er fortsatt en gåte hvorfor det er slik

Lite tyder på at det er farlig for barna

Sagt på en annen måte tyder data vi har så langt på at svært få barn blir syke av dette viruset.

Det stemmer også med de data vi har fått fra andre land. Halvparten får feber, og mer eller mindre alle får milde symptomer på luftvegsinfeksjon. Med andre ord som en vanlig forkjølelse. De kan blir litt snørrete, ha litt vondt i halsen, nyse og hoste. Den typen symptomer er velkjente for alle småbarnsforeldre.

Det er med andre ord lite som tyder på at dette viruset kan være farlig for barna, men vi må ikke glemme at det kan være farlig for andre. Bestefar har kanskje en kronisk sykdom og kanskje er oldemor kommet i en høy alder. Det er disse vi beskytter nå. Barn er fantastiske reservoarer for virus og er dessverre ofte flinke til å spre de.

Les også: Barnebarna bor i nabohuset, men Gro (77) fikk klar beskjed: «Nå låser vi døren, og ingen herfra skal komme over til dere»

Ta hensyn til smitterisiko

Vi vet ennå ikke hvor lenge barna er smittsomme, men faggruppen til barnelegeforeningen skriver i sin veileder at man har undersøkt hvor lenge ti barn skilte ut virus. Det var gjennomsnittlig i ti dager. Barn som er forkjølet kan med andre ord smitte besteforeldre og andre slektninger i opp til to uker, kanskje lengre. Det er viktig å huske på og enda viktigere å ta hensyn til.

Jeg kommer fra en stor familie og vi har tatt hensyn til det. Tre ganger i uken arrangerer vi quiz for besteforeldre med barn og barnebarn på videochat. Den har blitt vårt nye samlingsmerke og det fungerer. Den største utfordringen så langt har vært at min far synes han ikke har prestert like godt som han forventet selv. Den nest største utfordringen er at alle snakker i munnen på hverandre.

Det er vanskelig uke inn og uke ut å fortsette å ta grepene som skal hindre spredning av smitte, men vi skylder hverandre dette. Å gjøre det vi kan for å hindre videre smitte. Ikke hoppe over gjerdet der det er lavest og si at dette sikkert ikke er så farlig som alle tror. Det var mange som sa det i starten. Ingen sier det nå.

Denne saken ble første gang publisert 20/04 2020.

Les også